9.4.19

Η ακτινογραφία της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ

Ισχυρή δόση ανανέωσης και διεύρυνσης έδειξαν τα αποτελέσματα της κάλπης της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα την προηγούμενη Κυριακή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Πολλά μάλιστα στελέχη που εκλέχθηκαν προέρχονται από τις τάξεις της «πράσινης» νεολαίας και της ΠΑΣΠ, ενώ άλλα συμμετέχουν για πρώτη φορά σε αντίστοιχο κομματικό όργανο. Ενδεικτικό παράδειγμα της «εφόδου» της νέας γενιάς στο κόμμα είναι η παρουσία αρκετών στελεχών στις πρώτες θέσεις, όπως του Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Παύλου Χρηστίδη, του Στέφανου Ξεκαλάκη, του Ανδρέα Σπυρόπουλου κ.α.

Η Κεντρική Επιτροπή αποτελείται από 251 μέλη, ενώ σύμφωνα με το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ, μετέχουν εξ οφίτσιο, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ, οι ευρωβουλευτές, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και Φίλιππος Πετσάλνικος και ο Γιώργος Καμίνης.

Επίσης, οι πρόεδροι των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων Γιώργος Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ ), Γιάννης Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ), Γιώργος Βερνίκος (ΟΚΕ), Νίκος Κουγιουμτζής, Σταύρος Κουτσουμπέλης και Γιάννης Βαρδακαστάνης (ΕΣΑμεΑ).

Η νέα Κεντρική Επιτροπή, θα συνεδριάσει πιθανότατα στις 20 Απριλίου, θα καθορίσει τη σύνθεση της νέας 21μελούς Εκτελεστικής Γραμματείας και τον νέο γραμματέα του κόμματος, που επικρατέστερος για τη θέση είναι ο απερχόμενος Μανώλης Χριστοδουλακης.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι οι κύριοι εσωκομματικοί «παίκτες» έπαιξαν στο συνέδριο με λίστες, ενώ στην Κεντρική Επιτροπή κυριαρχούν στελέχη που προωθήθηκαν κατά μείζονα λόγο από το προεδρικό μπλοκ, δευτερευόντως το στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη και ακολούθως το ΚΙΔΗΣΟ.

Με περιορισμένες δυνάμεις βγήκε από το συνέδριο η πλευρά Καμίνη, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία των πρώην στελεχών της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού που παρέμειναν στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων που αποτυπώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν, σε ποσοστό 90%, το προεδρικό μπλοκ και το στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Από το προεδρικό μπλοκ, στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν τα ονόματα του Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη, του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Παύλου Χρηστίδη, του διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά Μανώλη Όθωνα, του Γραμματέα Οργανωτικού του ΚΙΝΑΛ Χρήστου Πολυζωγόπουλου, του Χρήστου Πρωτόπαπα, του Γενικού Γραμματέα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστα Παπαδημητρίου, ενώ στη «μάχη» των γυναικών κέρδισε η υποψήφια στον Νότιο Τομέα της Β Αθηνών, Τόνια Αντωνίου που κατέλαβε την 15η θέση στη γενική κατάταξη.

Στον κύκλο των υποστηρικτών της ηγεσίας βρίσκεται μια σειρά παλιών και καταξιωμένων στελεχών από τη μια και νέων ανθρώπων από την άλλη, όπως ο Βασίλης Έξαρχος, η Έφη Χαλάτση, o Πάνος Αναστασιάδης, η Συλβάνα Ράπτη, ο Γιώργος Λυμπερόπουλος, ο Μανώλης Αννέτης, ο Χρήστος Γκόγκας, ο Γιάννης Λαζαρίδης, ο Σπύρος Βρεττός, η Κατερίνα Αυξεντίου, ο Μιχάλης Ψαρούδης, ο Σωτήρης Μάνεσης, ο Δημήτρης Κουσελάς, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Στέλιος Τσιλίκης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Μάχη Κολούτσου, ο Μανώλης Αντωνάκος, ο Νίκος Παπανικολάου και η στενή συνεργάτιδα του Ανδρέα Λοβέρδου Αθηνά Μπούτση.

Στελέχη της νεότερης γενιάς, όπως ο στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά και υποψήφιος ευρωβουλευτής Λάμπρος Παλάντζας, ο Σπύρος Καρανικόλας, ο στενός συνεργάτης της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κουρόγιωργας, ο Μενέλαος Γαρδικιώτης, ο Χάρης Τζινέβης, ο Γιώργος Λαμπρόπουλος, ο Φίλιππος Τουραλής, η Κασσιανή Τανιμανίδου, ο Φώτης Τσακοπιάκος, ο Χάρης Μπελτεγρής, ο Γιώργος Αναγνώστου, ο Μιχάλης Κορδαλής, ο Γιώργος Μανώλης, η Δήμητρα Λοΐζου, ο Δημήτρης Μάντζιος, η Κατερίνα Γκαζούνη, η Θεοδώρα Γούλα, ο Θανάσης Ζανιάς, η Ανδριάνα Αλεβίζου, καθώς και ο Βασίλης Χρήστου και Χαράλαμπος Βαρδίκος, που αποτελούν τους στενούς και καθημερινούς συνεργάτες του Ανδρέα Λοβέρδου.

Επίσης, με τη στήριξη του προεδρικού μπλοκ εκλέχθηκαν οι: Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, Χρήστος Σωτηρόπουλος, Λάμπρος Ανδριανός, Θόδωρος Καπετανάκης, Έφη Μπέκου, Μαρία Σιούνα – Δημητρακοπούλου, Σταυρούλα Γεωργάκη, Αναστασία Καλκαβούρα, Ράνια Παπαϊωάννου και Ειρήνη Σενετάκη.

Οι υποψήφιοι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου (Δυτικός Τομέας Β’ Αθηνών), Άρης Καρβούνης (Βοιωτίας), Μιχάλης Κατρίνης (Ηλείας), Σωτήρης Παπαγεωργίου (Καρδίτσας), Λίτσα Κουρουπάκη (Χανίων), Μηνάς Αναστασάκης (Δυτικός Τομέας Αττικής), Σωτήρης Ζώτος, Έρση Κόκκοτα και Βασιλική Αναστασίου (Ανατολική Αττική), Γιώργος Αποστολόπουλος, Σπύρος Φράγκος και Ζέφη Δημαδάμα (Α Αθηνών), Μαρία Μίχου (Πιερίας), Μιχάλης Κασσής και Κώστας Γάτσιος (Ιωαννίνων), Γιάννης Ανδρέου και Κατερίνα Φαρμάκη (Κορινθίας), Εύη Βεργοπούλου (Ηλείας), Αλεξάνδρα Σαγρή και Κώστας Πανταζής (Βορείου Τομέα), Συμεών Κεδίκογλου (Εύβοια).

Οι συνδικαλιστές Αποστόλης Ραυτόπουλος (ΟΑΣΑ), Θανάσης Λεβέντης, Γιώργος Βασιλόπουλος (ΕΛΤΑ), Θωμάς Κουτσουπιάς και Χρήστος Ασπιώτης (ΟΤΟΕ).

Επίσης, τα στελέχη της περιφέρειας Στέλιος Τσιάκαλος (Λάρισα), Νίκος Μοίραλης (Αχαϊα), Ευάγγελος Πετριτζίκης (Έβρος), Θεοχάρης Λιούρης (Γιάννενα), Ανδρέας Στοϊμενίδης (Θεσσαλονίκη) Τάσος Αποστολόπουλος (Μεσσηνία), Μαρία Παπαγεωργίου, Δημήτρης Λώλος (Ηλεία), Μανώλης Μπριτζολάκης (Ηράκλειο), Σταύρος Ακαλίδης (Θεσσαλονίκη), Γιώργος Ηλιάδης και Λώρεν Κασσοπούλου (Τρίκαλα) Γαρυφαλλιά Τσιώμου (Μαγνησία), Κατερίνα Καφετζή (Σέρρες), Σαμαρίνα Φραντζή (Λάρισα), Αντώνης Σκουλάς (Κρήτη), Θανάσης Αντωνόπουλος (Αιτωλοακαρνανία), Δημήτρης Κουτσούκος (Μαγνησία), Δαμιανός Δάμων (Ροδόπη).

Από το χώρο της Αυτοδιοίκησης ο πρώην δήμαρχος Γλυφάδας Κώστας Κόκκορης, ο περιφερειακός σύμβουλος με τον Σγουρό Κώστας Αδαμόπουλος, η υποψήφια Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κατερίνα Μπατζελή, ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Παντελής Καμάς, ενώ από τον απόδημο Ελληνισμό ο Θανάσης Σωτηρίου, ο Γρηγόρης Κατσίλας, ο Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Σπύρος Γαρυφάλλης.

Τέλος, από το προεδρικό μπλοκ στηρίχθηκαν τα στελέχη της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας και Μαρία Μισέντου, καθώς και τα μέλη των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία Παναγιώτης Ιωακειμίδης, και Γιάννης Τούντας.

Το στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη εξέλεξε πολλά κομματικά στελέχη που προέρχονται από την νεότερη γενιά του κόμματος, όπως ο εξ απορρήτων συνεργάτης του ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Μήλης, ο Γιώργος Καραμπιζιώτης, η Νανά Βρυώνη, η Μάρα Κουκουδάκη, ο Κώστας Παπαδημητρίου, η Νάνσυ Παπαζώη, ο Δημήτρης Παπαγιάνναρος, ο Δημήτρης Καρέλας, ο Διονύσης Λαμπρίδης, ο Αντώνης Παπαγόρας, ο Θανάσης Κονίδας, η Ελένη Αναστασίου, η Μαρία Τσέλιου, η Λίλα Ραγκούση, η Δήμητρα Κόλλια και η Μαρία Αναγνωστοπούλου.

Επίσης, τα στελέχη από τις οργανώσεις της Αττικής Σωτήρης Κατσέλος, Μανώλης Φραϊδακης, Άρτεμις Κατωπόδη, Δημήτρης Κοτρόγιαννος, Σίσσυ Σφυρή, Χριστίνα Κουντούρη, Βαρβάρα Μπίλια, Βαγγέλης Λουπέτης, Σπύρος Αποστόλου, Ευανθία Ζούπη, Πρόδρομος Ζαχαρόπουλος, Βικτωρία Χατζήνα, Μαρία Κωνσταντινίδη και Στέλλα Μπίνα.

Πολλά στελέχη που δραστηριοποιούνται σε οργανώσεις της περιφέρειας, όπως, μεταξύ άλλων, οι: Κώστας Σάββας (Λάρισα), Κοσμάς Βαρσάμης (Καστοριά), Γιώργος Πετρέλης (Λέσβος), Παναγιώτης Ψυχογιός και Σοφία Δημάκη (Αργολίδα), Κώστας Βαρδαβάς, Σταύρος Τζεδάκης και Λάμπρος Αντωνόπουλος (Ηράκλειο), Δημήτρης Ζιούζιος και Ευθυμία Κουτσογιάννου (Κοζάνη), Γιώργος Κατσούλης (Μεσσηνία), Γιάννης Τριγώνης (Τρίκαλα), Δημήτρης Πρίντζας (Γρεβενά), Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (Αρκαδία), Ζήσης Τσιμούρτος (Αχαϊα), Παναγιώτης Δαβιτίδης (Ξάνθη), Βαγγέλης Τσουκνίδας (Καρδίτσα), Δημοσθένης Καπώνης και Ακριβή Κούκη (Αιτωλοακαρνανία), Δημήτρης Τσιμπανάκος και Μαρία Γίτση (Μαγνησία), Ελένη Μπουζάνα (Λάρισα), Εβίνα Τσατσάνη και Δημήτρης Παπαβασιλείου (Εύβοια), Σταύρος Δανιελιάν (Ηλεία), Κατερίνα Μαδούρου (Λακωνία), Χρήστος Κουλιάλης, Κατερίνα Σιάννη και Χρυσούλα Αλεβιζάκη (Σέρρες), Κρυσταλλία Αρμενάκη (Έβρος), Δημήτρης Μανέτας (Κόρινθια), Χρήστος Στεφόπουλος (Πιερία), Αθηνά Στρούζα (Ζάκυνθος), Στέλλα Σούλη (Κως), Αγγέλα Τριανταφύλλου (Αχαϊα).

Μεγάλη παρουσία στο νέο όργανο θα έχουν τα στελέχη της συμπρωτεύουσας Χάρης Μελίδης, Πέννυ Δαλαμπούρα, Αντώνης Σαουλίδης, Νίκος Ξυλούρης, Θανάσης Γλαβίνας, Μελίνα Βερβερδίδου, Νικήτας Φραγκισκάκης, Κώστας Νικολάκαρος, Αλεξία Λαζαρίδου και Ελένη Τριανταφυλλίδου.

Από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Δημήτρης Καρύδης, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής Γιάννης Σμέρος και ο αντιδήμαρχος Πειραιά Ανδρέας Βεντούρης.

Επίσης, το επιτελείο Ανδρουλάκη στήριξε και εξέλεξε τα έμπειρα στελέχη από την προηγούμενη γενιά Λευτέρη Κατσικαρέλη, Γρηγόρη Φελώνη, Σοφία Καγεώργη, Γιώργο Τσολιά, Θανάση Ντερέκα, Στέφανο Μιχαλάκο, Δημήτρη Κανταρέλη, Ασημίνα Καλαμπόκη, Έλσα Βεντούρα και Λαμπρινή Καραγιάννη.

Τέλος, με τη στήριξη του μπλοκ Ανδρουλάκη εκλέχθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Σωτήρης Ζαρπαλάς (Ιωαννίνων), Γιώργος Φραγγίδης (Κιλκίς), Βαϊος Καλοπήτας (Νότιου Δωδεκανήσου), Μόσχος Κορασίδης και Ρένια Ζαρκαδούλα (Βορείου Τομέα) ενώ, από τον συνδικαλιστικό χώρο ο Νίκος Χατζάρας (ΓΕΝΟΠ).

Από το μπλοκ του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών εκλέχθηκαν όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Δημήτρης Ρέππας, η Αφροδίτη Παπαθανάση και ο Χάρης Καστανίδης.

Οι υποψήφιοι βουλευτές Μενέλαος Γερονικολός (Μεσσηνίας), Γιώργος Πεταλωτής (Νοτίου Τομέα Β΄Αθηνών), Κωνσταντίνα Αντεριώτη (Φθιώτιδας), καθώς και τα κομματικά στελέχη Ιωάννης Φωτάκης, Αλέξανδρος Αλεξάκης, Γιάννης Αξαρλής, Γεωργία Γεωργίου, Κατερίνα Κολτσίδα, Ντούσκα Μαρίνα, Άσπα Παπαηλίου και Ελένη Σταύρου.

Το στρατόπεδο του Γιώργου Καμίνη εξέλεξε, με πριμοδότηση από το προεδρικό στρατόπεδο τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Οδυσσέα Κορακίδη, τον υποψήφιο βουλευτή Κιλκίς Στέφανο Παραστατίδη, το πρώην κεντρικό στέλεχος της ΠΑΣΠ που δραστηριοποιείται στην Κεντρική Μακεδονία Ευριβιάδη Ελευθεριάδη, τον πρώην Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κίτσιο, την Ευτυχία Θάνου, τον δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση, τον Γιώργο Τσούμα και τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο.

Στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος εκλέχθηκαν 14 κεντρικά στελέχη από το χώρο της ΔΗΜΑΡ και δύο του Ποταμιού, που διαφώνησαν με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Σταύρο Θεοδωράκη αντίστοιχα και παρέμειναν στις τάξεις του Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν λόγω στελέχη πριμοδοτήθηκαν από τα δύο ισχυρά μπλοκ του συνεδρίου (Γεννηματά – Ανδρουλάκη), ώστε να σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις, το μήνυμα της διεύρυνσης του κόμματος, πέραν των ορίων του ΠΑΣΟΚ.

Το προεδρικό στρατόπεδο πριμοδότησε τις υποψηφιότητες του Γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας και υποψήφιου βουλευτή στη Β΄ Πειραιά Σταμάτη Μαλέλη, ο οποίος κατέλαβε την 12η θέση, του Θόδωρου Μαργαρίτη, που φιγουράρει στην 11η θέση, του Γιώργου Μπουλμπασάκου, του Τάσου Δαρσινού, του Δημήτρη Στάμου, του Χρήστου Μέγα, της Νέλλης Παπαχελά, της Ισμήνης Μώρου, της Έφη Παγκάλου, της Νίκης Φουντά, της Ευγενίας Μπουρνόβα, του Γιάννη Μεϊμάρογλου και του Παναγιώτη Βλάχου ενώ, το επιτελείο του Ανδρουλάκη του Γιώργου Σιακαντάρη, του Γιώργου Γιάνναρου και της Φωτεινής Αναστασίου από το χώρο της ΔΗΜΑΡ, του Παναγιώτη Καρκατσούλη από το Ποτάμι και του Νίκου Διακουλάκη από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Στο Καρφί», 06/04/2019

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου