19.6.19

Εκπληκτικά οφέλη για την υγεία από το εκχύλισμα φύλλων ελιάς

Στις αρχές του 18ου αιώνα, τα φύλλα ελιάς πολτοποιούνταν και αναμιγνύονταν με υγρά για την αντιμετώπιση του πυρετού και της ελονοσίας.

Άλλοι λαοί τα χρησιμοποιούσαν για τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου. Τα φύλλα ελιάς είναι πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά όπως η ολεουροπεΐνη και τα φλαβονοειδή, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Ειδικά η ολεουροπεΐνη, μια ισχυρή πολυφαινόλη, έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύει προβλήματα της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης, ενώ μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι έχει αντικαρκινική δράση.

Τα φύλλα ελιάς μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους, σε μορφή αφεψήματος, εκχυλίσματος ή σκόνης.
Αρκούν 5-10 σταγόνες εκχυλίσματος φύλλων ελιάς για να ενισχύσετε τη δράση της κρέμας προσώπου. 
Για να φτιάξετε αφέψημα, αφήστε τα αποξηραμένα φύλλα ελιάς σε ζεστό νερό για δέκα λεπτά. Προσθέστε λίγο μέλι και λεμόνι για να ενισχύσετε τη γεύση του και πιείτε το.
Λειτουργία εγκεφάλου: 
Μελέτες έχουν δείξει ότι η πιο ευεργετική ένωση στα φύλλα ελιάς, η ολεουροπεΐνη, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. Έχει βρεθεί επίσης ότι μειώνει την ταχύτητα γνωστικής εξασθένησης σε άτομα με εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.
Αντικαρκινική δράση: 
Τα φύλλα ελιάς αποτρέπουν την αγγειογένεση, τη δημιουργία δηλαδή νέων αγγείων από προϋπάρχοντα, η οποία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά του καρκίνου. Οι αντιοξειδωτικές και αντιαγγειογενετικές ιδιότητες των φύλλων ελιάς σταματούν τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων. 
Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη διαφόρων ειδών καρκίνου λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του, όπως του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του καρκίνου του εγκεφάλου.
Αρθρίτιδα: 
Μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μείωσε τη φλεγμονή και το οίδημα στις αρθρώσεις λόγω οστεοαρθρίτιδας. Ο λόγος είναι ότι σταματά την παραγωγή ενζύμων που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα, μειώνοντας έτσι τον πόνο.
Διαβήτης: 
Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς βοηθά στη μείωση του κινδύνου στους παχύσαρκους και σε όσους προδιάθεση να αναπτύξουν την ασθένεια λόγω των πολυφαινολών που μπλοκάρουν την παραγωγή σακχάρου και εμποδίζουν την αύξησή του στο αίμα. Οι πολυφαινόλες συμβάλλουν επίσης στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα σε ανθρώπους που βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη.
Υγεία καρδιάς: 
Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μειώνει τη χοληστερόλη και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, συμβάλλοντας στην μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να αντιστρέψει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο λόγω διατροφής πλούσιας σε λιπαρά.


onmed.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου