7.9.19

120 δόσεις: Πώς θα κάνετε την αίτηση, ποια είναι τα μυστικά της ρύθμισης

Η παρούσα κυβέρνηση μετά τις βελτιώσεις τις οποίες έκανε στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, θεωρεί ότι είναι περισσότερο ελκυστική και ως εκ τούτου θα μπορέσουν να ενταχθούν περισσότεροι σε αυτή και έτσι να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία.
Η βελτιωμένη αναμένεται να μπει σε εφαρμογή μέσα στις επόμενες ώρες, σήμερα ή το αργότερο αύριο. Από την επόμενη εβδομάδα οι 200.000 περίπου φορολογούμενοι που έχουν ήδη ενταχθεί στις 120 δόσεις, θα μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης που ισχύει με την εκ νέου είσοδό τους στην πλατφόρμα.
Η νέα βελτιωμένη ρύθμιση περιλαμβάνει:
- Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.
- Το επιτόκιο μειώνεται από το 5% στο 3%.
- Δίνεται η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ.
- Δίνεται η δυνατότητα σε περίπου 1.100.000 πολίτες, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων και μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, να απαλλαγούν από το βραχνά αυτό, καθώς τα μέτρα αυτά αναστέλλονται για όσους εντάσσονται και τηρούν τη ρύθμιση.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε σχετικά ότι «η κυβέρνηση καλεί όλους τους φορολογουμένους, που βρέθηκαν σε αδυναμία να τακτοποιήσουν έγκαιρα τις οφειλές τους, να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση, που θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν τα βάρη του χθες και να κοιτάξουν με αισιοδοξία το αύριο».
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου και με την απόφαση πρόσφατα διευκρινίζονται τα εξής:
Οφειλές που ρυθμίζονται: Στη ρύθμιση μετά από επιλογή του οφειλέτη, δύναται να υπαχθούν, οφειλές ληξιπρόθεσμες και μη που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση, οι οποίες δεν έχουν ρυθμισθεί βάσει δικαστικής απόφασης, προσωρινής διαταγής ή άλλων νομοθετικών διατάξεων και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.
Προκαταβολή: Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή ποσού με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο ή άλλη υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε.  Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή και η επιλογή του ποσού από τον οφειλέτη γίνεται κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση.  Το ελάχιστο ποσό προκαταβολής είναι το διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει ο οφειλέτης. Η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, μέσα σε 3 εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η ρύθμιση καθίσταται ενεργή με την προκαταβολή του ποσού που επιλέγει ο οφειλέτης.  Το ποσό των δόσεων της ρύθμισης αναπροσαρμόζεται μετά την προκαταβολή σύμφωνα με το πλήθος των δόσεων, όπως αυτό έχει οριστεί προκειμένου να υπολογιστεί το ελάχιστο ποσό προκαταβολής, και υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης των 20 ευρώ. Οι δόσεις της ρύθμισης είναι καταβλητέες έως την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών που έπονται του μήνα της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Η προκαταβολή δεν προσμετράται στο πλήθος των δόσεων της ρύθμισης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου