7.9.19

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών


Οι γυναίκες που εμφανίζουν έξι ή παραπάνω συμπτώματα διαταραχής μετατραυμτικού στρες κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν ποτέ τέτοια συμπτώματα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cancer Research», έδειξε ότι τα υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων της διαταραχής PTSD, όπως τρόμος από συνηθισμένους ήχους και αποφυγή ερεθισμάτων που θυμίζουν το τραυματικό γεγονός, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών για δεκαετίες ακόμα μετά το τραυματικό γεγονός. Μάλιστα, η PTSD φάνηκε να συνδέεται με τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου των ωοθηκών.
Η Άντρεα Ρόμπερτς, μια από τους συντάκτες της μελέτης, ερευνήτρια στη σχολή Δημόσιας Υγείας «Chan» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη, τονίζει ότι με βάση αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικό να ερευνήσουμε το κατά πόσο η θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες θα σημάνει και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου των ωοθηκών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά δεδομένα από τη μελέτη «Nurses' Health Study II» η οποία είχε συλλέξει μέσω ερωτηματολογίων και ιατρικών εξετάσεων δεδομένα για την υγεία δεκάδων χιλιάδων γυναικών στην περίοδο 1989 - 2015. Το 2008, ορισμένες από αυτές τις γυναίκες (54.763) συμπλήρωσαν ένα πρόσθετο ερωτηματολόγιο για τα τραυματικά γεγονότα ζωής και χωρίστηκαν στις παρακάτω κατηγορίες: κανένα τραυματικό γεγονός,, τραυματικό γεγονός χωρίς συμπτώματα PTSD, 1-3 συμπτώματα PTSD, 4-5 συμπτώματα PTSD και 6-7 συμπτώματα PTSD.
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που εμφάνιζαν 6-7 συμπτώματα PTSD παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και μάλιστα στην πιο επιθετική μορφή του.
«Έχουμε ελάχιστες γνώσεις για τα αίτια του καρκίνου των ωοθηκών, η σύνδεσή της, επομένως, με αυτή τη διαταραχή ενδέχεται να ανοίξει νέους δρόμους για την πρόληψη της νόσου», δηλώνει η αναπληρώτρια κεντρική διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο «Moffitt».
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο πιο θανατηφόρος γυναικολογικός καρκίνος και η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος συνδέεται με την ταχύτερη ανάπτυξη όγκων στις ωοθήκες.
«Ο καρκίνος τον ωοθηκών αποκαλείται από πολλούς ‘σιωπηρός δολοφόνος’ καθώς η διάγνωσή του στα πρώιμα στάδια είναι δυσχερής, η πρόληψή του όμως είναι ευκολότερη αν προσδιοριστούν τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου», δήλωσε η Λάουρα Κουμπζάνσκι, μια από τους συντάκτες της μελέτης, καθηγήτρια κοινωνικών επιστημών και επιστημών συμπεριφοράς στη σχολή Δημόσιας Υγείας «Chan» του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου