28.9.19

Το Γύθειο τίμησε Ρίτσο και Βρεττάκο

Στον προαύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ανατ. Μάνης, στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομίας 2019, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δυο σπουδαίων Λακώνων ποιητών Νικηφόρου Βρεττάκου και Γιάννη Ρίτσου, οι οποίοι είχαν φοιτήσει στο Γυμνάσιο Γυθείου.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο δήμος Ανατ. Μάνης.

Αρχικά, μετά τον χαιρετισμό του δημάρχου Ανατ. Μάνης κ. Ανδρεάκου, ακολούθηκε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από την δρ. Αρχαιολόγο κα Μαρία Τσούλη, προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Στη συνέχεια ο μητροπολίτης Μάνης και ο δήμαρχος Ανατ. Μάνης πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δυο ποιητών.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Χρυσόστομος είπε: «αξίζει να θυμόμαστε για μέν τον Γιάννη Ρίτσο το στίχο «Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις» για δέ τον Νικηφόρο Βρεττάκο τους στίχους για την αξία της ελληνικής γλώσσας «κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω ελληνικά».

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, πλήθος κόσμου καθώς και η κόρη και η νύφη του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Τις προτομές φιλοτέχνησε ο γλύπτης Πέτρος Γεωργαρίου από την Λάγεια της Μάνης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου