29.10.19

Στο μικροσκόπιο 100.000 ΑΦΜ δανειοληπτών απο τις τράπεζες !

​Από την 1η Νοεμβρίου οι τράπεζες συνδέονται με το Taxis και τον ΕΦΚΑ προκειμένου να τσεκάρουν αν οι εν λόγω προστατευόμενοι από τον παλαιό νόμο Κατσέλη κάνουν κατάχρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Έρχονται πλειστηριασμοί σε 60 ημέρες.​

Στον εξονυχιστικό έλεγχο 100.000 ΑΦΜ, που ανήκουν σε αντίστοιχους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία και οι οποίοι έχουν πάρει προστασία από τον παλαιό νόμο Κατσέλη αλλά η υπόθεσή τους δεν έχει εκδικαστεί τελεσίδικα, θα προχωρήσουν από την 1η Νοεμβρίου -την επόμενη εβδομάδα- οι τράπεζες, καθώς αποκτούν απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα του Taxis, αλλά και του ΕΦΚΑ.
Το σκανάρισµα των εκκρεµών -όπως χαρακτηρίζονταιυποθέσεων του παλαιού νόµου υπαγορεύεται από τις σαφείς ενδείξεις ότι στη δεξαµενή των 100.000 δανειοληπτών κρύβονται υψηλά ποσοστά (οι συντηρητικές εκτιµήσεις τούς προσδιορίζουν στους 40.000, οι πιο ακραίες στους 50.000) στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή δανειολήπτες που διαθέτουν σηµαντική, πέραν της πρώτης κατοικίας, ακίνητη περιουσία και εισοδήµατα που δεν δικαιολογούν την ένταξή τους στο θεσµικό πλαίσιο προστασίας, παράµετρος που θα τσεκαριστεί µέσω του ΕΦΚΑ και από το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνουν. Η πρόσβαση των τραπεζών στα φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία των δανειοληπτών συµφωνήθηκε την περασµένη άνοιξη κατά τη διάρκεια της διαπραγµάτευσης που έκανε η προηγούµενη κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασµούς, το οποίο στηρίζεται από το ∆ηµόσιο µε κρατική επιδότηση της µηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου. Η συµφωνία προέβλεπε τη δηµιουργία µιας ηλεκτρονικής πλατφόρµας που θα συνέδεε τις τράπεζες µε το Taxis και πρόσβαση σε αυτήν θα είχαν αποκλειστικά και µόνο τα πιστωτικά ιδρύµατα. Οπερ και εγένετο και από την 1η Νοεµβρίου θα τεθεί σε πλήρη εφαρµογή.

Καταθέσεις στο εξωτερικό

Πέραν του ΑΦΜ που θα «φορτώνουν» οι τράπεζες στο εσωτερικό σύστηµα ελέγχου θα διασταυρώνουν την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου µε τα εισοδήµατα και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη για να δουν τυχόν αλλαγές, αλλά και αν η εφορία έχει στο µεσοδιάστηµα -όσο ο δανειολήπτης πληρώνει µια ελάχιστη ενδεικτική µηνιαία δόση του δανείου του και απολαµβάνει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασµό αναµένοντας την τελική απόφαση της ∆ικαιοσύνης- κινήσει διαδικασίες ελέγχου για φοροδιαφυγή και απόκρυψη εισοδηµάτων ή έχει στοιχεία ότι ο δανειολήπτης µετέφερε καταθέσεις στο εξωτερικό.

Άρση της προστασίας

Στην περίπτωση που αποδειχθεί από το ΑΦΜ ότι ο δανειολήπτης κάνει κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων του παλαιού νόµου Κατσέλη, τότε η τράπεζα, µε τα νέα στοιχεία, έχει το δικαίωµα να προσφύγει άµεσα στη ∆ικαιοσύνη και να ζητήσει από τον δικαστή την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Εχουµε σαφείς ενδείξεις ότι σηµαντικό ποσοστό δανειοληπτών -από τις 100.000 εκκρεµείς
υποθέσεις του παλαιού νόµου Κατσέλη- µας έχει αποκρύψει την πραγµατική περιουσιακή και εισοδηµατική του κατάσταση. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της οικονοµικής κρίσης, µετέφεραν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες και η σύνδεση µε το Taxis θα µας δείξει το ίχνος του χρήµατος», αναφέρει στη Realnews υψηλόβαθµο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Με όπλα αυτά τα ευρήµατα, οι τράπεζες θα ζητήσουν δικαστικά την άρση της προστασίας και εν συνεχεία, ανάλογα µε την περίπτωση, είτε ο δανειολήπτης θα ρυθµίσει το δάνειο, είτε το ακίνητο θα βγει στον πλειστηριασµό».

Σε 60 ηµέρες

Εφόσον οι τράπεζες αποδείξουν στον δικαστή ότι ο δανειολήπτης δρα καταχρηστικά επί σειρά ετών και αποφασιστεί η άρση της προστασίας τότε, µε βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει στο θεσµικό πλαίσιο της ενεργητικότερης διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, έχουν τη δυνατότητα να εκκινήσουν άµεσα τη διαδικασία του πλειστηριασµού της πρώτης κατοικίας και να την υλοποιήσουν σε χρονικό διάστηµα 2 µηνών. «Ο νόµος µάς δίνει τη δυνατότητα και θα εξαντλήσουµε όλα τα ένδικα µέσα. Οι πλειστηριασµοί πλέον δεν θα γίνονται για ακίνητα µεγάλων τετραγωνικών και µεγάλης αντικειµενικής αξίας. Ηδη στην ηλεκτρονική πλατφόρµα των πλειστηριασµών ανεβαίνουν ακίνητα-πρώτες κατοικίες ανεξαρτήτως αξίας, δηλαδή 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ», προσθέτει έτερη τραπεζική πηγή.

Ρύθµιση

Η άµεση εκκίνηση της διαδικασίας του πλειστηριασµού αναµένεται να λειτουργήσει επί της ουσίας εκβιαστικά, ούτως ώστε όποιος από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές θέλει να σώσει την πρώτη κατοικία του να σπεύσει στην τράπεζα για να ρυθµίσει το στεγαστικό του δάνειο. Εφόσον επιλέξει τη ρύθµιση, αναµένεται να βρεθεί αντιµέτωπος µε την εντολή της τράπεζας να πληρώσει άµεσα το 8% της συσσωρευµένης οφειλής, που προκύπτει µε βάση το ύψος των µηνιαίων
δόσεων που θα πλήρωνε αν δεν είχε τη δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, ο δανειολήπτης που θα πληρώσει άπαξ το 8% της ληξιπρόθεσµης οφειλής µε αυτόν τον τρόπο αποδεικνύει ότι πράγµατι θέλει να ρυθµίσει το δάνειο, να σώσει το σπίτι του από τον πλειστηριασµό και πως εφεξής θα είναι συνεπής στην αποπληρωµή των µηνιαίων δόσεων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου