5.12.19

Παν.Χειλάς - Ανοιχτή επιστολή: Απάντηση στο σχόλιο του κ.Λαγού της εφημερίδας Ελευθερία (05/12/2019)

Απάντηση στο σχόλιο του κ.Λαγού στο άρθρο του « Δυσμενή σχόλια από πολίτες και ΜΜΕ όλης της χώρας: Κακός αντίκτυπος από τον… εξορκισμό του 5G » στην εφημερίδα Ελευθερία 05/12/2019.

 Ο κύριος Λαγός έγραψε: «Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ούτε η κ. Κουζή καταδικάζει τις τεχνοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις περί στείρωσης των Καλαματιανών με στόχο τη δημογραφική αλλοίωση της πόλης. Τις σκοταδιστικές αυτές απόψεις δεν τις καταδικάζουν ούτε οι σύμβουλοι Βασίλης Κανάκης και Παναγιώτης Χειλάς που με αναρτήσεις τους στο Facebook διευκρινίζουν ότι δεν θεωρούν επικίνδυνο για την υγεία το δίκτυο 5G». 
 
Αγαπητέ Θανάση,
σου γράφω αυτήν την επιστολή ως Φυσικομαθηματικός ξεκινώντας με τη φράση: «Εάν είναι κάποιος να θεωρεί, άσε να το κάνω εγώ». Έστω, λοιπόν, ότι ο Θανάσης Λαγός έκανε την παραπάνω τοποθέτηση. Αυτή έχει τους ακόλουθους περιορισμούς:
α) Η κ. Κουζή ήταν πολύ συγκεκριμένη στο άρθρο της για την μη αρμοδιότητα του ΔΣ Καλαμάτας να εξετάσει την επικινδυνότητα της χρήσης του πιλοτικού προγράμματος 5G, καθώς και για την ύπαρξη και τη λειτουργία των δύο αρμοδίων επιστημονικών φορέων. Δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας, ήταν σαφής και ξεκάθαρη. Σας παρακαλώ να διαβάσετε ξανά το άρθρο της, γιατί ενδεχομένως το διαβάσατε βιαστικά.
β) Η έννοια ρατσισμός Θανάση είναι μια ευαίσθητη έννοια, δεν πρέπει να εκφυλίζεται χωρίς λόγο, πόσο μάλλον σε μια επιστολή που υπογράφεται από κάποιον που εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του (και κανέναν άλλο) στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και ευρύτερα. Ωστόσο, θα προστατεύσω το δικαίωμα αυτού του «ψεκασμένου» όπως αναφέρεις κι εσύ (σε αναρτήσεις σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) να γράφει και να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του με κάθε τρόπο. Κρίνεις, κρίνω και κρινόμαστε όλοι για το πώς θα αναγνώσουμε την παρούσα επιστολή. Δεν θα καταδικάσω ότι δεν επιθυμώ τη χρήση γκιλοτίνας στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας ακόμα και αν ερχόταν ως εισήγηση στο ΔΣ Καλαμάτας από πολίτες.
γ) Η δήλωση: «Τις σκοταδιστικές αυτές απόψεις δεν τις καταδικάζουν ούτε οι σύμβουλοι Βασίλης Κανάκης και Παναγιώτης Χειλάς που με αναρτήσεις τους στο Facebook διευκρινίζουν ότι δεν θεωρούν επικίνδυνο για την υγεία το δίκτυο 5G» είναι ψευδής.
Ακολουθεί η πραγματική δήλωση:
Ύστερα από τα αλλεπάλληλα μηνύματα που λαμβάνουμε σχετικά με τη διακοπή του πιλοτικού προγράμματος 5G πρέπει να αναφερθούν τα εξής:
1. Οι επιλογές τις οποίες εισηγήθηκε ο δήμαρχος και οι αντιπολιτεύσεις ήταν δύο. Η πρώτη επιλογή (γραμμή αντιπολιτεύσεων) τασσόταν υπέρ της διακοπής της σύμβασης πριν τη λήξη του συμβολαίου (με σκοπό να μην υφίσταται μονομερής δυνατότητα ανανέωσης από τη Wind βάσει της ισχύουσας σύμβασης) και η δεύτερη επιλογή (γραμμή δημάρχου) τασσόταν υπέρ της μη ανανέωσης της σύμβασης μετά τη λήξη της τις αμέσως επόμενες ημέρες (με σκοπό να μην γίνει καταγγελία της σύμβασης από την πλευρά της εταιρείας). Δεν υπήρξε καμία εισήγηση ΥΠΕΡ της συνέχισης της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος 5G, όπως δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών από τη δημοτική αρχή παρά τις συνεχείς και αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των δημοτών της Καλαμάτας. Ο νυν δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος (προσωπική επιλογή του κ. Νίκα) εισηγήθηκε την παύση του πιλοτικού προγράμματος 5G και μη ανανέωση της σύμβασης με την Wind, επειδή δήλωσε άγνοια! Η εισήγηση - ψήφισμα που τέθηκε ήταν: "Πότε θέλετε να το διακόψουμεΤώρα ή σε 20 ημέρες;" και κάθε εισήγηση την οποία καταθέτει η διοικούσα επιτροπή (ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι) ψηφίζεται ΥΠΕΡ ή ΚΑΤΑ (δεν υπάρχει ναι μεν αλλά ή συμφωνώ στο 22% σε αυτό).
2. Η διοικούσα αρχή (δήμαρχος και αντιδήμαρχοι) ισχυρίστηκαν ότι τάσσονται ΚΑΤΑ της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ της σύμβασης, διότι δεν έχουν ακόμα στοιχεία από το Δημόκριτο για να μπορέσουν να αποφανθούν για την ασφάλεια ή όχι της νέας τεχνολογίας. 

⭕ Η απάντηση είναι: ΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΕΧΟΥΝ τέτοια στοιχεία!
α) το βαν του Δημόκριτου (που βρίσκεται παρκαρισμένο ακριβώς έξω από το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας) σύμφωνα με τον κ. Διονυσόπουλο (που ήταν παρών χθες στη συνεδρίαση του ΔΣ) πραγματοποιεί μετρήσεις στο φάσμα από 0 GHz έως 6 GHz. Η τεχνολογία 5G εκπέμπει σε χαμηλές (700 MHz), υψηλές (3,5 GHz) και πολύ υψηλές (> 26 GHz ή αλλιώς “mmWave”) Η/Μ συχνότητες. Αυτό σημαίνει ότι ο εξοπλισμός του βαν μετράει την ακτινοβολία ΟΛΩΝ σχεδόν των κεραιών της Καλαμάτας, γιατί ΟΛΕΣ εκπέμπουν σε αυτό το φάσμα και όχι τη ζώνη (πιθανής) επικινδυνότητας (η οποία παρεμπίπτοντος δεν χρησιμοποιείται στο πιλοτικό στάδιο για να μετρηθεί). Να το πούμε πιο απλά. Επιθυμείς να μετρήσεις την παράνομη ταχύτητα στην εθνική οδό Καλαμάτας - Αθήνας και λες στην τροχαία: "πάρε αυτό το ραντάρ που μετράει από 0 km/h έως 80 km/h και κόψε κλήσεις σε όσους παρανομούν".  Αυτός που θα περάσει με 200km/h δεν θα καταγραφεί από το ραντάρ αυτό, γιατί απλά το ραντάρ αυτό είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για να μετρήσει το ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΟΡΙΟ ταχύτητας.
β) ο Δημόκριτος (εάν οι μετρήσεις γίνονταν σωστά στο κατάλληλο φάσμα > 26 GHz και εάν η χρήση αποδοτικότητας εξεταζόταν ολοκληρωμένα) θα έδινε στοιχεία για το χρόνο εκπομπής και ισχύος της μετρούμενης Η/Μ ακτινοβολίας. ΔΕ ΘΑ ΕΔΙΝΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ότι η τεχνολογία είναι ασφαλής ή ΜΗ ασφαλής για τους ανθρώπινους ιστούς και για πιθανές βιολογικές αλλοιώσεις! 
 
⭕ Όποιος παραπονιέται για τη μη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος 5G, να αναλογιστεί ότι όταν ψηφίζει ανθρώπους με έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων η απάντηση που θα λαμβάνει πάντα θα είναι: "Αναμένουμε από τους ειδικούς να μας πουν τι να κάνουμε, εμείς δεν ξέρουμε από αυτά". Και οι ειδικοί μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις και λένε την άποψή τους κατά το δοκούν, διότι οι διοικούντες δεν θα είναι ποτέ σε θέση να κρίνουν εάν αυτό που ακούνε είναι σωστό ή λάθος.
Τέλος, όσον αφορά τη θέση που εξέφρασες: «Μόνο ο αντιπεριφερειάρχης καταδίκασε την απόφαση για το 5G» να σου θυμίσω ότι ο κ. Νίκας είναι φιλόλογος και ουδεμία σχέση έχει με το επιστημονικό αντικείμενο που εξετάζεται. Δεν είναι σε θέση ούτε να το καταδικάσει ούτε να ταχθεί υπέρ του, διότι δεν το γνωρίζειΟ κ. Κανάκης εκτός από Πολιτικός Μηχανικός είναι και πτυχιούχος Φυσικός δεν είναι φιλόλογος (γνωρίζει τι είναι κυματική ταλάντωση, γνωρίζει τι είναι ηλεκτρομαγνητισμός, γνωρίζει τις εξισώσεις Maxwell, γνωρίζει τις εξισώσεις Schrodinger). ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΘανάσηδεςΝα είσαι σοβαρός όταν εκφράζεσαι δημόσια σε παρακαλώ και να θυμάσαι τον βασικότερο περιορισμό: "υπηρετείς την αντικειμενική και αδέσμευτη δημοσιογραφία". 
 
Χειλάς Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου