6.12.19

Το βουνό των Θεών ντυμένο στα λευκά ! Εντυπωσιακές εικόνες από τον χιονισμένο Όλυμπο



Μπορεί ακόμη να μην έχουμε μπει για τα καλά στον χειμώνα και ο καιρός να «αντιστέκεται» στην εποχή του, όμως, κάποια μέρη της Ελλάδας ντύθηκαν κιόλας στα λευκά.
 Κι ένα από αυτά είναι και ο Όλυμπος, με τις εικόνες που έρχονται από το βουνό των θεών να είναι άκρως εντυπωσιακές.
Ο μυθικός Όλυμπος, λοιπόν, είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και στην κορυφή του ζούσαν οι δώδεκα αρχαιοελληνικοί θεοί, ενώ βρίσκεται στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Η υψηλότερη κορυφή του είναι ο Μύτικας, στα 2.917 και η πιο εντυπωσιακή το Στεφάνι, στα 2.909 μέτρα. Τα τελευταία 200 μέτρα του Στεφανιού, που υψώνονται κατακόρυφα, θεωρούνται τα πιο απαιτητικά στην ανάβαση.
Στα 2.912 μέτρα δεσπόζει το Σκολιό ενώ ανάμεσα στο Στεφάνι και τον Προφήτη Ηλία εκτείνεται το «Οροπέδιο των Μουσών» στα 2.550 μ. Νοτιότερα, στο κέντρο σχεδόν του ορεινού όγκου, βρίσκεται το εκτεταμένο αλπικό λιβάδι της Μπάρας, σε υψόμετρο 2.350 μ.
Η πιο συνηθισμένη αφετηρία για την εξερεύνηση του Ολύμπου είναι το Λιτόχωρο, στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού. Πεζοπορικές διαδρομές, πολλά καταφύγια, αναρριχητικές και ορειβατικές διαδρομές που απευθύνονται σε ορειβάτες αντίστοιχης εκπαίδευσης και φυσικής κατάστασης, αλλά και περιβάλλον που υπενθυμίζει στον επισκέπτη την κλίμακα της ανθρώπινης παρουσίας στη Γη. Για την προστασία της περιοχής του Ολύμπου, περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας, έχει δημιουργηθεί από το 1938 ο Εθνικός Δρυμός, ο πρώτος στην Ελλάδα.

newsbeast.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου