12.12.19

Μέχρι 21 Δεκ. το δώρο Χριστουγέννων

Κάθε μισθωτός που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούται δώρο εορτών. 
Πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου, που φέτος (21 Δεκεμβρίου) είναι Σάββατο. Εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.  
Όχι αργότερα.
Επειδή τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται διάφορα «κρούσματα» από πλευράς εργοδοτών, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ:  
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών. Δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας με τον εργοδότη είχε διάρκεια - χωρίς διακοπή - όλη αυτή τη χρονική περίοδο (δηλαδή από 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου) κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Όσοι όμως από τους μισθωτούς,  που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1 Μαΐου έως και 31 Δεκ.),  δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.
ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ
Το δώρο Χριστουγέννων είναι υποχρεωτικό και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στην «καλή πίστη» του κάθε εργοδότη!
Κατοχυρώνεται με διατάξεις δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής του.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.
Η μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων ή η αξίωση επιστροφής του αποτελεί παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας και ο εργαζόμενος, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να καταγγείλει τον εργοδότη του στους αρμόδιους φορείς.
Αν σε περίπτωση κάτι πάει … «στραβά» ο εργαζόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί χωρίς να πληρώσει: 
α) στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (www.sepenet.gr ή στην τηλεφωνική γραμμή 15512, από τις 9 το πρωί έως τις 3μμ)
β) στο πρωτοβάθμιο σωματείο
γ) στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής
δ) σε οποιαδήποτε τοπική Συνδικαλιστική Ένωση
ε) σε κάποιο δικηγόρο (με αμοιβή), που γνωρίζει την εργατική νομοθεσία, ονόματα και διευθύνσεις για να τους οδηγήσει.
Μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας για να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.  Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.  Οι εργαζόμενοι ή τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου