13.12.19

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - Στο 40,52% το ποσοστό δηλώσεων ιδιοκτησίας στην Μεσσηνία

 ΜΕ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ  52,8%,
 
Στο 37% έφθασε η συμμετοχή των πολιτών στην κτηματογράφηση 12 περιοχών, στις οποίες η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας ολοκληρώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου. Αν, ωστόσο, προστεθούν και όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για την υποβολή δηλώσεων στο κτηματολογικό γραφείο τους επόμενους μήνες, το ποσοστό ανεβαίνει θεαματικά, φθάνοντας στο 65,6%. 

Ολα δείχνουν ότι η επιλογή του υπουργείου Περιβάλλοντος, να δώσει τέλος στις διαδοχικές παρατάσεις απέδωσε, καθώς οι πολίτες... πείστηκαν να συμμετέχουν.

Στις 29 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η υποβολή δηλώσεων σε δώδεκα περιοχές, με τα ποσοστά συμμετοχής να κυμαίνονται μεταξύ 30% και 45%. Πιο συγκεκριμένα, στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων δηλώθηκε το 30,2% των εκτιμώμενων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, στην Αχαΐα το 34,2%, στη Λακωνία το 34,6%, σε Σάμο, Χίο και Ικαρία το 34,9%, σε Αργολίδα και Κορινθία το 35,5%, στη Μεσσηνία το 40,52%, σε Καστοριά και Φλώρινα υπεβλήθη το 40,6% και στην Εύβοια το 44,9%. Ο δε συνολικός αριθμός των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων ξεπέρασε τις 855.000.

Αν, όμως, συνυπολογιστούν και τα ραντεβού που οι πολίτες έχουν κλείσει για να υποβάλουν δηλώσεις μέσα στους επόμενους μήνες, τότε τα ποσοστά εκτινάσσονται σε Αργολίδα-Κορινθία στο 48,6%, στη Μεσσηνία στο 52,8%, στην Αχαΐα στο 56%, σε Σάμο, Χίο και Ικαρία στο 61,4%, στη Λακωνία στο 63,4%, στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων στο 73,5%, στην Εύβοια στο 79,9% και σε Καστοριά-Φλώρινα στο 89,4%.

Πλέον, απομένουν οι τρεις ομάδες περιοχών στις οποίες η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε το καλοκαίρι: στις περιφερειακές ενότητες Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης η προθεσμία λήγει στις 18 Δεκεμβρίου, στη Λήμνο και Λέσβο στις 2 Ιανουαρίου και σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία στις 22 Ιανουαρίου.
 Στις περιοχές αυτές λογικά θα δοθεί τρίμηνη παράταση, καθώς θα ήταν άδικο να μην έχουν την ίδια μεταχείριση με τις υπόλοιπες περιοχές. Πάντως, στο σύνολο των 29 περιοχών στις οποίες ξεκίνησε σταδιακά από πέρυσι η συλλογή δηλώσεων, έχουν μέχρι στιγμής συλλεγεί 6,1 εκατ. δηλώσεις (44,7% του συνόλου), ενώ ακόμα 3 εκατ. θα συλλεγούν τους επόμενους μήνες μέσω ραντεβού (67% του συνόλου).

«Οσοι πολίτες δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία καλούνται να το πράξουν τις επόμενες ημέρες χωρίς την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προστίμων, τα οποία ενεργοποιούνται εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Ελληνικό Κτηματολόγιο». 
Οπως επισημαίνει, «καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται, ωστόσο, αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου