12.12.19

Η Γερουσία των ΗΠΑ αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Στην αναγνώριση του ψηφίσματος που αναγνωρίζει την Γενοκτονία των Αρμενίων προχώρησε η Γερουσία των ΗΠΑ, ενώ τον Οκτώβρη είχε εγκριθεί από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. 
Το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων πέρασε από την Γερουσία των ΗΠΑ.

Την είδηση γωστοποίησε μέσω twitter ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντεζ.
Ο Γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, ένας από τους υποστηρικτές του ψηφίσματος του Μπομπ Μενέντεζ, ανέφερε σχετικά με την τελευταία εξέλιξη
«Αυτή είναι η τρίτη εβδομάδα στη σειρά που ερχόμαστε στη Γερουσία για να περάσει το εν λόγω ψήφισμα. Είμαι ευγνώμων που σήμερα το πετύχαμε. Το ψήφισμα Μένεντεζ-Κρουζ επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Γενοκτονία των Αρμενίων, ανέφερε ο Κρουζ.

Το χρονικό του ψηφίσματος

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τον Οκτώβρη η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ψήφισμα με τον χαρακτηρισμό της δολοφονίας περίπου 1,5 εκατ. Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1915 έως το 1923 ως γενοκτονία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε πυρά κατά των αμερικανών βουλευτών που στήριξαν το ψήφισμα και τους κατηγόρησε ότι «εκμεταλλεύονται την ιστορία στην πολιτική».
Τον περασμένο Νοέμβρη ο γερουσιαστής και συνεργάτης του Τραμπ, Λίντσεϊ Γκράχαμ, μπλόκαρε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, μετά τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν.
Σημειώνεται ότι η διαφωνία του Γκράχαμ ήρθε μερικές ώρες αφότου παρευρέθηκε μαζί με μερικούς ακόμη γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.
Η γενοκτονία των Αρμενίων έχει ήδη αναγνωρισθεί από τη Ρωσία και από κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης.
Η Τουρκία έχει επανειλημμένα αρνηθεί την γενοκτονία υποστηρίζοντας ότι τόσο οι Τούρκοι όσο και Αρμένιοι υπήρξαν θύματα των όσων συνέβησαν την περίοδο 1915-1917.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου