12.12.19

Η απάντηση των καταστηματαρχών στον αντικαπνιστικό νόμο - Λέσχες καπνιστών:

Τέτοιοι χώροι λειτουργούν, με την ίδια, σε Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αγγλία.

Το Σωματείο Καταστημάτων Εστίασης θα επιδιώξει εξαιρέσεις από το ΣτΕ, κάνοντας λόγο για κίνδυνο να κλείσουν επιχειρήσεις και ζητώντας λέσχες καπνιστών κατά το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Λέσχες καπνιστών αποκομμένες από τον κεντρικό χώρο της επιχείρησης εστίασης ζητούν οι καταστηματάρχες μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ η πρόεδρος του Πανελληνίου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης Νίκη Κωνσταντίνου ανέφερε ότι τέτοιες λέσχες υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την ίδια πρόκειται για χώρους όπου οι καπνιστές δεν έρχονται σε επαφή με εργαζόμενους ή καταναλωτές που δεν καπνίζουν μέσα στην επιχείρηση, ενώ απολαμβάνουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες του κλάδου. 

Τέτοιοι χώροι λειτουργούν, σύμφωνα με την ίδια, σε Αυστρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Αγγλία.
«Είναι κάποιες πλευρές του καταστήματος που χωρίζονται με υαλοπετάσματα και μέσα υπάρχει ο κατάλληλος εξαερισμός. Έχουν διαφορετικές εισόδους, είναι χώροι που λειτουργούν και προσέρχονται μέσα μόνο καπνιστές από άλλη είσοδο, όχι από την κεντρική είσοδο της επιχείρησης. Μόνο η λογική μπορεί να προστατεύσει και να φέρει αυτό που θέλουμε», τόνισε η κ. Κωνσταντίνου.
Σχετικά με την προσφυγή στο ΣτΕ ανέφερε ότι θα επιδιώξουν τις εξαιρέσεις που χρειάζονται με βάση το ευρωπαϊκό παράδειγμα και με αποδεδειγμένο τον κίνδυνο να κλείσουν οι επιχειρήσεις.
«Κάναμε μια δική μας έρευνα για να δούμε αν έχει επηρεαστεί ο κύκλος εργασιών. Ο τζίρος μειώθηκε πάρα πολύ και μάλιστα στο 90% των επιχειρήσεων, μιλάμε για σοβαρή μείωση, άνω του 30%. Σαφώς και δεν μιλάμε για εστιατόρια, παιδότοπους και καφέ κοντά σε παιδικές χαρές. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μιλάμε για πτώση του τζίρου. Αναφέρομαι στα αργιλάδικα, τα αμιγή μπαρ και σε κάποιες καφετέριες. Τα αργιλάδικα αδειοδοτήθηκαν νομίμως και φλερτάρουν με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας», σημείωσε.
Χαρακτήρισε υψηλό το πρόστιμο των 2.000 ευρώ σε μια επιχείρηση 100 τ.μ. όταν στο νοσοκομείο που είναι τόπος σύμβολο για την υγεία το πρόστιμο είναι 100 ευρώ χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για ανάκληση λειτουργίας.
«Δείχνει ότι στον δικό μας κλάδο συμβαίνει κάτι πολύ άσχημο με κακές συνέπειες», σχολίασε και πρόσθεσε ότι «τα μαγαζιά λειτουργούν ακόμα και άδεια. Έχουν να πληρώσουν. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπαρ και αργιλάδικα».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου