12.1.20

Ποιες εταιρείες επεκτείνονται δυναμικά στις ΑΠΕ

Η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων ενέκρινε τον Δεκέμβριο δύο μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Tη θέση τους στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ έχουν ενισχύσει περαιτέρω, η γαλλική EDF, η ιταλική ENEL και η Τotal Eren όπως και η ισπανική Iberdrola αλλά και μικρότερου μεγέθους γερμανικές και αυστριακές εταιρείες. Δυναμικά επεκτείνονται και οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου, όπως οι ΤΕΡΝΑ, Ρόκας, ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ, ΕΝΤΕΚΑ, Mυτιληναίος, Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου), ενώ στρατηγικά βλέπουν πλέον την αγορά και οι πετρελαϊκοί όμιλοι, ΕΛΠΕ και Motor Oil, οι οποίοι βρίσκονται σε συζητήσεις για συνεργασίες και εξαγορές. Τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η Motor Oil διεκδικούν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας με την έναρξη του target model, γι’ αυτό και έλαβαν άδεια από τη ΡΑΕ, Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) για ισχύ 300 MW εκάστη.
Ο μεσοπρόθεσμος στόχος των ΕΛΠΕ είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος 300-400 MW μέσα στην πενταετία, το οποίο μακροπρόθεσμα θα επεκταθεί στα 1.000 MW. Φιλόδοξους στόχος για την αγορά των ΑΠΕ έχει θέσει και η ΔΕΗ, στοχεύοντας στην εγκατάσταση 1.000 MW μέχρι το 2024, ισχύ που θα ανεβάσει το συνολικό της μερίδιο από 2% σήμερα στο 10-20%. Η εταιρεία, όπως ανακοίνωσε προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης, έχει καταθέσει στη ΡΑΕ αιτήσεις για άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 1,5 GW από φωτοβολταϊκά τα οποία θα εγκατασταθούν στα μη λειτουργούντα ορυχεία της στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη. Η ΔΕΗ θα επιδιώξει την αύξηση του μεριδίου της στις ΑΠΕ μέσω συνεργασιών με ιδιωτικές εταιρείες και βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με πάνω από 10 εταιρείες. Ηδη, μάλιστα, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με κοινοπραξία φινλανδικών και αραβικών συμφερόντων για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ τουλάχιστον 300 ΜW.
Η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων ενέκρινε τον Δεκέμβριο δύο μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στις ΑΠΕ. Η πρώτη αφορά επενδυτικό σχέδιο της Total-Enren για την ανάπτυξη 16 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 177 MW στους νομούς Σερρών και Βοιωτίας. Η επένδυση ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη στο επενδυτικό σχέδιό της «Consortium Solar Power Systems S.A.», συνολικού κόστους 214 εκατ. ευρώ που αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW σε 12 περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Στα εμβληματικά έργα ΑΠΕ συγκαταλέγεται και ο σχεδιασμός της νορβηγικής Equinor (η πρώην κρατική Statoil) για την εγκατάσταση πλωτού αιολικού πάρκου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου, με δυνατότητα να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα 40.000 νοικοκυριά


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου