10.3.21

Τα νέα αποτελέσματα των μετρήσεων στο Βιολογικό της Καλαμάτας: 12.000 αντίγραφα κορωνοϊού το ιικό φορτίο

Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα από τα «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.» για λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας, στο υπ’ αριθμ. 31102051 δείγμα από την είσοδο του Βιολογικού ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο SARS-CoV-2.
Σε δήλωσή του, σήμερα Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: «Πρώτα απ’ όλα να πω ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε το θέμα με την ψυχραιμία που πρέπει. Ως ΔΕΥΑΚ, ως Δήμος από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης και προκειμένου να έχουμε στοιχεία της καταγραφόμενης τάσης στο ιικό φορτίο της περιοχής, λαμβάναμε ανά εβδομάδα δείγμα από το Βιολογικό Καθαρισμό. Μέχρι τις μετρήσεις της περασμένης εβδομάδας, το ιικό φορτίο ήταν μη ανιχνεύσιμο. Δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε, αλλά ήταν σε πολύ μικρά ποσοστά.
Προφανώς και οι έλεγχοι γίνονται, όπως και σε όλη τη χώρα για να έχουμε ένα μέτρο μεγέθους για την πορεία της πανδημίας. Οι μετρήσεις αυτές επί της ουσίας δείχνουν την τάση κι όχι το πραγματικό πλήθος των κρουσμάτων. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Την Παρασκευή όπως όλοι γνωρίζεται υπήρξε για πρώτη φορά ανίχνευση ιικού φορτίου, σε ένα μέγεθος που εκτιμήθηκε με μεγάλη αβεβαιότητα περί τα 600 ενεργά κρούσματα.
Άμεσα προχωρήσαμε σε επαναληπτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους λαμβάνοντας δείγματα από διάφορα σημεία.
Σύμφωνα με την εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων της Κυριακής σε σύνολο 24ωρου στην είσοδο του Βιολογικού, το ιικό φορτίο ήταν 12.000 αντίγραφα ιού, το οποίο μέγεθος για τη μικροβιολογία δηλώνει σταθερότητα. Υπολογίζεται αδρά και με μεγάλη αβεβαιότητα, βάση του μαθηματικού μοντέλου, ότι έχουμε περί τους 800 φορείς – ασθενείς. Επιμέρους ανά μέτρηση ελήφθησαν στοιχεία τη Δευτέρα, σε σημεία του δικτύου, από τους αγωγούς Βέργας και Μεσσήνης, από το αντλιοστάσιο στην παραλία, τον αγωγό της άνω πόλης και τη δεξαμενή βοθρολυμάτων, όπου τα αποτελέσματα έδειξαν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.
Επομένως, έχουμε μια εικόνα που με βάση της αποκλίσεις των μαθηματικών μοντέλων, όπως και οι ειδικοί μας έχουν επισημάνει, είναι σταθερή. Θα έχουμε το επόμενο διάστημα διαρκώς ελέγχους και νέες δειγματοληψίες, ώστε να καταγράφουμε την τάση της πανδημίας. Επαναλαμβάνω την τάση και όχι τα κρούσματα, για τα οποία γίνονται διαρκώς έλεγχοι και ευτυχώς διατηρούμαστε ακόμα χαμηλά.
Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι να συνεχίσουμε με προσοχή, να τηρούμε τα μέτρα, να ακολουθούμε τις οδηγίες».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου