10.3.21

Στην Καλαμάτα ... περιπλανώμενο πλοίο

Ανοικτά στο λιμάνι της Καλαμάτας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το πλοίο Elbeik , με σημαία Τόγκο. Κατά πληροφορίες μεταφέρει περισσότερα από 1700 αιγοπρόβατα και βοοειδή (τουλάχιστον τόσα δήλωνε όταν ξεκίνησε το ταξίδι του προς Ισπανία). Τώρα παραμένει άγνωστο πόσα ζώα έχουν απομείνει.
Τον Δεκέμβριο πλοίο μαζί με το Karim Allah, επρόκειτο να μεταφέρουν τα ζώα μεταξύ των οποίων και νεαροί ταύροι προς αναπαραγωγή στην Ταραγόνα και την Καρθαγένη Ισπανίας. Πολλές χώρες, εν μέσω πανδημίας covid 19, δεν έδωσαν έγκριση φοβούμενες μήπως τα ζώα είχαν ασθένειες, όπως καταρροϊκός πυρετός, που προκαλεί χωλότητα και αιμορραγία μεταξύ των βοοειδών, αλλά δεν επηρεάζει τους ανθρώπους.
Οι ισπανικές αρχές δήλωσαν πως εάν τα ζώα έφταναν εκεί θα έπρεπε να θανατωθούν υπό των φόβο ασθενειών. Οι ιδιοκτήτες των πλοίων και των ζώων ξεκίνησαν να ψάχνουν λύση προκειμένου να μην χάσουν χρήματα από την θανάτωση
Αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό Τουρκία, Λιβύη, Κατεχόμενα Κύπρου, Τυνησία με τελευταίο σταθμό η Αλεξάνδρεια Αιγύπτου. Από εκεί χρειάστηκε περίπου 40 – 50 ημέρες μέχρι να κατευθυνθεί στον Πειραιά. Στη συνέχεια παρέμεινε ανοικτά της Πύλου, στο Ιόνιο, μέχρι να ελλιμενιστεί στην Καλαμάτα.
Στην υπόθεση «μπλέκεται» και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η αρμόδια υφυπουργός κ. Αραμπατζή καθώς οι κανόνες υγιεινής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν την προσέγγιση του πλοίου σε κάποιο λιμάνι. Με παρέμβαση της Κύπριας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλας Κυριακίδου, ζητήθηκε από την Ελλάδα η παροχή βοήθειας στο πλοίο όσον αφορά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα και τρόφιμα. Στο αίτημα του πλοίου, (την ώρα των συζητήσεων) βρισκόταν στα διεθνή ύδατα κοντά στη Μήλο. Τότε έλαβε άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους να κατευθυνθεί στην Κρήτη για καύσιμα και στην Καλαμάτα για ζωοτροφές και τρόφιμα, όπως ζήτησε ο κυβερνήτης του.
Σύμφωνα με το marinetraffic.com, από το απόγευμα το Elbeik βρίσκεται ήδη στον κόλπο της Καλαμάτας. Λόγω φόβων λόγω της πιθανής ασθένειας, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας έχει οργανωθεί επιχείρηση, ώστε κατά τον ανεφοδιασμό να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διαδικασίες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου