13.3.21

Όλο και περισσότερο μπροστά στο τάμπλετ

Ανησυχητικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας για τον εθισμό στο ίντερνετ και προκαλούν έντονο προβληματισμό, καθώς δείχνουν τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει. Όχι μόνο μεταξύ εφήβων, αλλά και παιδιών κάτω των 12 ετών!
Η έρευνα σε σχολεία της Δυτικής Ελλάδας και διεξάγεται από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με ευθύνη του πατρινού ψυχολόγου - κοινωνικού συμβούλου Μανώλη Σουρή επικεντρώνεται σε σύνολο 3.500 μαθητών, 60 δημοτικών και γυμνασίων όλης της Περιφέρειας
Στόχος είναι να προσδιοριστεί - με ακριβή στοιχεία - η έκταση του προβλήματος εξάρτησης παιδιών και εφήβων της περιοχής από το διαδίκτυο, ώστε να ληφθούν μέτρα εγκαίρως.
Δυστυχώς τα πρώτα δείγματα δεν είναι καθησυχαστικά. Στους εφήβους φανερώνουν εθισμό σε έντονο βαθμό με αυξητική τάση και συνεπακόλουθη την παιδική κατάθλιψη. Σοκάρουν και τα πρώτα συμπεράσματα που δείχνουν πως το πρόβλημα έχει ήδη «περάσει» και στις μικρότερες ηλικίες, μαθητών Ε΄ και Στ΄ δημοτικού, δηλαδή σε ηλικία 10 και 11 χρόνων.
Ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται για περιπτώσεις σε πρώιμο στάδιο παιδικής κατάθλιψης και τα ποσοστά ευτυχώς προς το παρόν κυμαίνονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει προβληματισμός. Οι συντονιστές της έρευνας ,αλλά και άλλοι επιστήμονες επισημαίνουν:
«Πρέπει να σκύψουμε στα παιδιά μας και να προσεγγίσουμε στα προβλήματά τους με τρόπο που θα βοηθήσει στη βελτίωση της ανησυχητικής κατάστασης, που δυστυχώς, διαμορφώνεται. Διότι το κατά τα άλλα χρήσιμο εργαλείο της διάδοσης της πληροφορίας, το ίντερνετ, μετατρέπεται σε «αγκάθι» για τη συμπεριφορά των νέων, οδηγώντας τους στους «σκοτεινούς» δρόμους της κατάθλιψης, ακόμα και της βίας».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου