2.1.10

Οι Έλληνες ζητούν …θυσίες ναι σε σκληρά μέτρα για την οικονομία το 83,1%


Αλλαγές, ρήξεις και συγκρούσεις με συντεχνίες και συμφέροντα, αλλά όχι σκληρά εισπρακτικά μέτρα ζητούν οι πολίτες από τη νέα κυβέρνηση για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 83,1% δηλώνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει πέραν των μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στις μεγάλες τομές που είναι αναγκαίες για τη χώρα, αλλά μόνο το 11,3% αποδέχεται και την ανάγκη υιοθέτησης σκληρών έκτακτων μέτρων που προτείνει η ΕΕ προκειμένου να μειωθούν το έλλειμμα και το χρέος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 37,6% ...
όσων συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένο να κάνει απολύτως τίποτα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. Ποσοστό 30% είναι πρόθυμο να εργαστεί παραπάνω χωρίς επιπλέον αμοιβή, ενώ ποσοστό 7,7% είναι διατεθειμένοι να υποστούν μείωση αποδοχών, με παράλληλη μείωση του χρόνου εργασίας. Επίσης, ποσοστό 3,4% φαίνεται να είναι διατεθειμένο να υποστεί μείωση αποδοχών, με τις ίδιες ώρες εργασίας που εργάζονται σήμερα.
Το 77% των πολιτών θεωρεί πως την ευθύνη για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας φέρουν οι κυβερνήσεις. Tο 38% πιστεύει ότι φταίνε τα πολιτικά κόμματα - (69,3% θεωρεί ότι ευθύνονται εξίσου οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της ΝΔ ενώ το 25,7% επιρρίπτει ευθύνες μόνο στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ). Τo 23,7% υποστηρίζουν ότι φταίνε οι τράπεζες και 17,4% οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι φταίει και η κοινωνία που προσπαθεί μονίμως να φοροδιαφεύγει.
Αυτό που φοβούνται περισσότερο για το 2010 είναι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της οικονομίας και μία ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, ενώ ένα 66,4 %φοβάται βρεθεί αντιμέτωπο με τη φτώχεια.
Τέλος δηλώνουν στην πλειονότητά τους ικανοποιημένοι από τον Πρωθυπουργό, αλλά όχι και από όλες τις κυβερνητικές πολιτικές. To 66,7% των ερωτηθέντων θεωρούν θετική εξέλιξη για τη νέα δημοκρατία την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ , αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι δεν ασκεί ακόμη ικανοποιητικά τα καθήκοντά του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου