22.8.09

Πύρινος εφιάλτης απειλεί την Νοτιοανατολική Αττική – Καίγονται σπίτια ..

Εκτός ελέγχου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Nοτιοανατολικής Αττικής. Αυτή τη στιγμή καίγονται κατοικίες στην περιοχή ανάμεσα στο Γραμματικό και τον Μαραθώνα.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων γίνονται ασυντόνιστα, με αποτέλεσμα η φωτιά να έχει διασπαστεί σε πολλά μέτωπα και να είναι εντελώς ανεξέλεγκτη.

Μια φωτιά, που ξέσπασε εντελώς ξαφνικά στις 21:40 χθες το βράδυ, κοντά στο σημείο όπου τον Αύγουστο του 2005 είχε καταπέσει το αεροσκάφος της κυπριακής εταιρείας "HELIOS".

Στο βασικό μέτωπο της πυρκαγιάς, στην περιοχή Μαύρο Βουνό του Γραμματικού, προστέθηκε και άλλο, ίσως ακόμη πιο επικίνδυνο, στο ρέμα που χωρίζει τον Βαρνάβα από το Γραμματικό.

Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας η φωτιά επεκτάθηκε και κινήθηκε στο ρέμα προς Μαραθώνα, απειλώντας τα πάντα στην ευρύτερη περιοχή.

Το μέτωπο της φωτιάς σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων εκτείνεται σε μήκος 5 χιλιομέτρων.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η φωτιά είναι σαφώς έργο εμπρηστών, ενώ το σημείο που ξέσπασε είναι "επίμαχο" λόγω του σχεδιασμού για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ).

Το μεγάλο πρόβλημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, είναι οι άνεμοι και η συνεχής αλλαγή της φοράς τους, η οποία προκαλεί αλλαγές στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά, όπως επισημαίνουν οι τοπικές Αρχές, καθώς τη μια φορά κατευθύνεται προς το Γραμματικό και λίγο μετά, λόγω της αλλαγής του αέρα, πηγαίνει προς τον Βαρνάβα.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, όλο το βράδυ, επιχειρούσαν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας την προσπάθεια συνδράμουν και εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Στην περιοχή επιχειρούν 27 οχήματα με 60 πυροσβέστες, καθώς επίσης έξι αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις .

Η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και είναι χαρακτηριστικό ότι πυκνός καπνός έχει καλύψει μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Ειδικά πάνω από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, ο ήλιος έχει κυριολεκτικά καλυφθεί από τον πυκνό καπνό προκαλώντας πραγματικά ένα σκηνικό τρόμου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου