Μπορεί τα ηλεκτρονικά παιχνίδια να προσφέρουν στους νέους στιγμές απόλαυσης, ωστόσο, αμερικανική έρευνα δείχνει πως ο μέσος gamer -βρίσκεται στην ηλικία των 35- είναι συχνά υπέρβαρος, εσωστρεφής και ίσως πάσχει από κατάθλιψη.
Επιστήμονες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα, διεξήγαγαν έρευνα, καθώς υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν αυτή την ενασχόληση με προβλήματα υγείας.
Στην μελέτη πήραν μέρος 552 άτομα, ηλικίας 12 έως και 90 ετών στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Από τα 552 άτομα, τα 249 ασχολούνται με το gaming και το 45% είναι άντρες
Στο δείγμα των αντρών φαίνεται ότι το διαδίκτυο χρησιμοποιείται αρκετά περισσότερο από αυτούς που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Όσον αφορά τις γυναίκες που ασχολούνται με τα βιντεοπαιχνίδια, φαίνεται να παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και πολύ κακή υγεία σχετικά με αυτές που δεν έχουν αυτό το χόμπι.
Ωστόσο, οι ερευνητές δηλώνουν στο Reuters, ότι η ενασχόληση των ενηλίκων μπορεί να χαρακτηριστεί και ως "ψηφιακή αυτο-ίαση" από τα προβλήματα της καθημερινότητας, καθώς παίζοντας τα διάφορα παιχνίδια, το μυαλό "αφαιρείται" και επικεντρώνεται στην εικονική "πραγματικότητα".
Στην ίδια έρευνα καταγράφηκε, επίσης, ότι οι άντρες και οι γυναίκες που ασχολούνται με το gaming, πιθανώς θυσιάζουν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες-επαφές για χάρη των ψηφιακών και εικονικών τους απολαύσεων.
Πάντως οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι ο τύπος του κλασσικού gamer είναι συνήθως πιο κοντά στον υπέρβαρο που πιθανώς αντιμετωπίζει περισσότερες ψυχικές καταπτώσεις, σε αντίθεση με τα άτομα που δεν ασχολούνται.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο American Journal of Preventive Medicine (επιστημονικό περιοδικό για την προληπτική ιατρική).