Προσπάθειες για τη δημιουργία νέων βελτιωμένων ποικιλιών μικρόσπερμου ρεβιθιού, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης γεωργίας, έγιναν, τα τελευταία χρόνια, στο Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών, στη Λάρισα.
Το μικρόσπερμο ρεβίθι ανήκει στο είδος Cicer arietinum L. και είναι κατάλληλο τόσο για την ανθρώπινη διατροφή όσο και για κτηνοτροφική χρήση, ως πρωτεϊνούχος καρπός. Καταχρηστικά. λόγω του μικρότερου μεγέθους του, πολλές φορές αναφέρεται ως "κτηνοτροφικό", χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάζει κάποια άλλη διαφορά από τα μεγαλόσπερμα ρεβίθια.
Αποτέλεσμα αυτού του βελτιωτικού προγράμματος, ήταν η δημιουργία των πρώτων ποικιλιών μικρόσπερμου ρεβιθιού, με αντοχή στην ασκόχυτα (ασθένεια του φυτού) και στους παγετούς του χειμώνα. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, οι νέες ποικιλίες να χαρακτηρίζονται από υψηλές και σταθερές αποδόσεις.
Επίσης, λόγω της ανθεκτικότητας στη συγκεκριμένη ασθένεια δεν γίνονται ψεκασμοί και έτσι παράγονται υψηλής ποιότητας προϊόντα.
Μάλιστα, για τους παραπάνω λόγους προτιμώνται, ιδιαίτερα, στη βιολογική γεωργία.
Όσον αφορά τη χρήση των νέων ποικιλιών στην κτηνοτροφία, βρέθηκε ότι το μικρόσπερμο ρεβίθι μπορεί να αντικαταστήσει στο σιτηρέσιο των ζώων ολικά ή μερικά τη σόγια, η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό της, σύμφωνα με τον κ. Βλαχοστέργιο, είναι σήμερα γενετικώς τροποποιημένη.
Από την προηγούμενη ερευνητική δραστηριότητα του Ινστιτούτου γράφτηκαν τρεις ποικιλίες στον "Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών" της Ελλάδος, οι οποίες σποροπαράγονται από διάφορες εταιρίες. Πρόκειται για τις ποικιλίες "Αμοργός", "Άνδρος" και "Σέριφος".