26.3.11

Οι Ελληνίδες βάζουν στην κατάψυξη... τα ωάριά τους!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες απευθύνονται στις τράπεζες ωαρίων που λειτουργούν στη χώρα μας προκειμένου να... καταθέσουν τα «χρυσά» γεννητικά κύτταρά τους, ενώ τα «εκταμιεύουν» όταν νιώσουν έτοιμες να γίνουν μητέρες!
Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια νέα μέθοδος που με τον καιρό ολοένα κερδίζει έδαφος, καθώς δεν απευθύνεται μόνο σε όσες δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν φυσιολογικά, αλλά και σε αυτές που μπορεί να μη νιώθουν άμεσα έτοιμες να αποκτήσουν ένα παιδί και επενδύουν στο ενδεχόμενο της μελλοντικής μητρότητας.
Αν, για παράδειγμα, μια γυναίκα αποφασίσει πως δεν θέλει να γίνει μητέρα πριν από τα σαράντα της, μπορεί να τεκνοποιήσει με τα ίδια ωάρια που είχε όταν ήταν τριάντα χρόνων όταν αυτή το θελήσει.
«Οι τράπεζες ωαρίων λειτουργούν στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι σχετικά νέο φαινόμενο για τη χώρα μας, ωστόσο βοηθούν πολύ στην τεκνοποίηση ζευγαριών» επισημαίνει μιλώντας στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, μαιευτήρας-γυναικολόγος, διευθυντής της κλινικής Γένεσις Αθηνών και εξηγεί: «Πρόκειται για μια ανώδυνη μέθοδο που διαρκεί γύρω στις δύο εβδομάδες, μέχρι δηλαδή την ωορρηξία. Αφού χορηγήσουμε κάποια φάρμακα για να διεγείρουμε τις ωοθήκες ώστε να παράγουν περισσότερα από ένα ωάριο, τα συλλέγουμε και τα αποθηκεύουμε σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους, όπου ψύχονται με άζωτο στους -196ο Κελσίου. Μέσα εκεί τα ωάρια μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και δέκα χρόνια, ενώ η γυναίκα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει όποτε επιθυμήσει σε αυτό το χρονικό διάστημα. Η γονιμοποίηση πραγματοποιείται με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης και το εκπληκτικό είναι πως τα ωάρια που ψύχονται δεν γερνάνε. Οπότε αν, για παράδειγμα, η συλλογή των ωαρίων γίνει όταν η γυναίκα είν [Τα ωάρια συλλέγονται και αποθηκεύονται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους, όπου ψύχονται με άζωτο στους -196ο Κελσίου. Μέσα εκεί τα ωάρια μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και δέκα χρόνια.] ναι τριάντα δύο ετών και τα χρησιμοποιήσει στα σαράντα της, αυτά δεν θα έχουν αλλοιωθεί. Η σύστασή τους παραμένει ίδια όπως την ημέρα που τα ψύξαμε. Με απλά λόγια, δεν μεγαλώνουν».
Οσο μεγαλώνει η γυναίκα, μειώνονται τα επίπεδα γονιμότητάς της. Στην ουσία προκαλούνται φυσικές αλλοιώσεις στα ωάρια, πράγμα που σημαίνει πως η γονιμοποίησή τους γίνεται δυσκολότερα. Οι τράπεζες ωαρίων αφορούν τέσσερις περιπτώσεις γυναικών, σύμφωνα με τον κ. Πάντο: «Πρώτον, στις μοναχικές ή ανύπαντρες, δεύτερον, σε αυτές που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, τρίτων στις γυναίκες καριέρας και, τέταρτον, σε αυτές που για ηθικούς λόγους επιλέγουν να καταψύξουν τα ωάριά τους».
Ποιες γυναίκες στρέφονται στην κατάψυξη ωαρίων
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας, μια ανύπαντρη γυναίκα μπορεί να αποκτήσει παιδί, έστω και με το σπερματοζωάριο ενός δότη. Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να βρούνε τον κατάλληλο σύντροφο για να αποκτήσουν και να αναθρέψουν από κοινού ένα παιδί, ενώ όσο περνάει ο καιρός φοβούνται πως δεν θα παντρευτούν ποτέ.
«Εχουμε πολλές περιπτώσεις από αυτήν την κατηγορία γυναικών, που όχι μόνο φύλαξαν στην τράπεζα το ωάριό τους, αλλά αργότερα απέκτησαν και παιδί, το οποίο σήμερα αναθρέφουν μόνες τους» μας λέει ο κ. Πάντος και συνεχίζει: «Είναι κυρίες που έχουν περάσει την ηλικία των τριάντα και είναι ακόμη μόνες ή γυναίκες που δεν θέλουν να παντρευτούν για τους δικούς τους λόγους. Φοβούμενες πως, αν κάποτε βρούνε τον άντρα της ζωής τους, δεν θα είναι σε ηλικία να τεκνοποιήσουν, προνοούν και φυλάσσουν τα ωάριά τους για τη στιγμή που θα νιώσουν έτοιμες να γίνουν μητέρες».
Στις τράπεζες ωαρίων στρέφονται και κυρίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως για π [Χιλιάδες έμβρυα και άλλα τόσα ωάρια, έτοιμα να γονιμοποιηθούν.] αράδειγμα ο καρκίνος. «Αν κρίνουμε ότι το πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει το ενδεχόμενο τεκνοποίησης, τότε ψύχουμε τα ωάρια και τα χρησιμοποιούμε αργότερα. Είναι ένας τρόπος για να διασφαλίσει η εκάστοτε γυναίκα πως θα μπορέσει κάποια στιγμή να κρατήσει στην αγκαλιά της το μωρό της»
Η τρίτη περίπτωση των εν δυνάμει μαμάδων είναι αυτή των δυναμικών γυναικών που αφοσιώνονται στην καριέρα τους και αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί κοντά στην ηλικία των σαράντα. «Στις μέρες μας οι γυναίκες κυνηγάνε την επαγγελματική επιτυχία, κάτι που τις αποτρέπει από το να ζήσουν τη μητρότητα. Αυτές οι γυναίκες επιλέγουν να φυλάξουν τα ωάριά τους και να τα χρησιμοποιήσουν όταν θα έχουν καταξιωθεί επαγγελματικά. Δεν σας κρύβω, μάλιστα, πως αρκετές γνωστές καταξιωμένες κυρίες έχουν αποκτήσει παιδί έτσι» λέει ο κ. Πάντος και ολοκληρώνει με την τέταρτη περίπτωση: «Την ψύξη ωαρίων προτιμούν και αρκετές γυναίκες που τεκνοποιούν μέσω εξωσωματικής. Κάποιες, κυρίως για ηθικούς λόγους, ζητούν να φυλάξουμε στο ψυγείο ωάρια που δεν έχουν γονιμοποιηθεί, δηλαδή προτού γίνουν έμβρυα. Οπως και να έχει, καθημερινά οι τράπεζες ωαρίων δέχονται δεκάδες γυναίκες και τολμώ να πω πως πολλές είναι είτε καριερίστριες είτε επιλέγουν να αναθρέψουν μόνες τους ένα παιδί».
«Φύλαξα στην τράπεζα τα ωάριά μου»
H κ. Μερόπη Μαμούλη απέκτησε πριν από λίγους μήνες δίδυμα με τη μέθοδο της εξωσωματικής, ενώ, όπως μας είπε, αποφάσισε να φυλάξει τα ωάριά της στην τράπεζα. «Οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν είναι ενήμερες σχετικά με τις τράπεζες ωαρίων» λέει και περιγράφει τη δική της εμπειρία: «Προσωπικά το έκανα για λόγους ηθικής. Με την εξωσωματική γονιμοποιούνται αρκετά ωάρια, αλλά στο σώμα εμφυτεύονται πολύ λιγότερα. Δεν ήθελα να ξέρω πως θα βρίσκονται στο ψυγείο γονιμοποιημένα ωάρια, τα οποία στην ουσία είναι έμβρυα λίγων ημερών και έτσι ζήτησα από τον γιατρό να γονιμοποιήσει αυτά που θα μου εμφύτευε και να διατηρήσει στην τράπεζα ωαρίων τα υπόλοιπα. Ετσι ξέρω πως είναι μόνο ωάρια και πως, αν κάποια στιγμή θελήσω να κάνω και άλλα παιδιά, μπορώ να τα χρησιμοποιήσω». Η κ. Μαμούλη είναι μαία, επομένως γνωρίζει εκ των έσω τη σημασία μιας τράπεζας μέσα στην οποία μπορούν να φυλάσσονται υγιή ωάρια: «Η διαδικασία είναι ανώδυνη και το προτείνω σε όποια γυναίκα το σκέφτεται».
Μέσα στην τράπεζα
Η «Espresso της Κυριακής» έζησε το θαύμα της δημιουργίας της ζωής και ο φωτογραφικός φακός της εφημερίδας απαθανάτισε τον χώρο όπου διατηρούνται τα ωάρια, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γονιμοποιούνται, γίνονται έμβρυα και τελικά εμφυτεύονται στο γυναικείο σώμα. Είναι εκπληκτικό πως μέσα σε έναν χώρο λίγων τετραγωνικών φυλάσσονται χιλιάδες έμβρυα και άλλα τόσα ωάρια, έτοιμα να γονιμοποιηθούν.
«Οταν τα πάρουμε από το γυναικείο σώμα, τα τοποθετούμε μέσα σε ειδικές θυρίδες όπου ψύχονται με άζωτο» λέει ο κ. Πάντος, ενώ μας ξεναγεί στο εργαστήριο. «Οταν η γυναίκα το ζητήσει, οι επιστήμονες γονιμοποιούν το ωάριό της με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης και αφού η διαδικασία ολοκληρωθεί με επιτυχία, έπειτα από λίγες ημέρες εμφυτεύουμε το έμβρυο στο σώμα της γυναίκας» εξηγεί και μας δείχνει στην οθόνη του υπολογιστή ένα έμβρυο δύο ημερών, το οποίο στη συνέχεια θα εμφυτεύσει στο σώμα της μητέρα του: «Αυτό εδώ είναι έτοιμο. Ετσι, από λίγα κύτταρα ξεκινάει η ανάπτυξη του εμβρύου και ολοκληρώνεται τον ένατο μήνα». Espresso

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου