7.4.11

Νέα "επαναστατική" εξέταση για τον Καρκίνο του μαστού !

Μία νέα γονιδιακή εξέταση φέρνει «επανάσταση» στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, συμβάλλοντας παράλληλα στην εξοικονόμηση χρημάτων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για ένα καινοτόμο τεστ που προσδιορίζει ποιες γυναίκες - που έχουν προσβληθεί από τη νόσο - έχουν ανάγκη χημειοθεραπείας μετά την επέμβαση και ποιες όχι.
Μάλιστα, όπως καταδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, εάν καλυφθεί το κόστος αυτής της εξέτασης στη χώρα μας, τα ασφαλιστικά ταμεία θα εξοικονομήσουν τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τα παραπάνω επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής κ. Χρήστος Μαρκόπουλος και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού, ο παθολόγος - ογκολόγος κ. Δημήτριος Τζαννίνης, διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών, και η επίκουρη καθηγήτρια Οικονομικών της Υγείας της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Δάφνη Καϊτελίδου.
Η εξέταση ονομάζεται OncotypeDX® και ενδείκνυται για ασθενείς που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου, με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνου και αρνητικούς λεμφαδένες. Πρόκειται ουσιαστικά για μια γονιδιακή ανάλυση που εξετάζει τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό. Τα γονίδια αυτά σχετίζονται τόσο με την ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία όσο και με την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου. Έτσι, με το τεστ αυτό δίνεται η δυνατότητα να προσδιοριστούν ποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο θεράπων γιατρός, στην προσπάθειά του να αξιολογήσει τον καρκίνο και να κρίνει αν είναι απαραίτητη η χημειοθεραπεία, μελετά διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το μέγεθος του διηθητικού όγκου, η εξάπλωσή του κ.α..
Ωστόσο, πολλές φορές οι παράγοντες αυτοί δεν είναι αξιόπιστοι, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία χωρίς λόγο. Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει λύση το OncotypeDX®.
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω εύρημα διεθνούς μελέτης:
Σε δείγμα 100 γυναικών με καρκίνο του μαστού, οι 62 εξ αυτών κρίθηκε ότι χρειάζονται χημειοθεραπεία, ενώ οι υπόλοιπες όχι. Όταν, όμως, οι θεράποντες γιατροί πήραν στα χέρια τους τα αποτελέσματα του τεστ, άλλαξαν γνώμη και σε 33 γυναίκες αφαίρεσαν τη χημειοθεραπεία από το θεραπευτικό τους πλάνο, ενώ σε 4 την πρόσθεσαν.
Βεβαίως, η αποφυγή της άσκοπης χημειοθεραπείας αποφέρει και μεγάλα οφέλη στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, το οικονομικό όφελος που θα έχουν άμεσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η Κοινωνική Ασφάλιση από την κάλυψη της εξέτασης ανέρχεται περίπου στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος των φαρμάκων που χορηγούνται για τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Zougla.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου