4.4.11

Οι επενδυτές στρέφονται στις ΑΠΕ

Η KOYPΣA περαιτέρω αξιοποίησης των νέων πηγών ενέργειας αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Με αφετηρία το πυρηνικό ατύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία σταδιακά επιχειρείται επενδυτική στροφή 180 μοιρών στις άσημες έως σήμερα εταιρίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε πρώτη φάση θα αυξηθεί το μερίδιο των συγκεκριμένων εταιριών στην πίτα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Ενδεικτική των νέων τάσεων παραγωγών και καταναλωτών είναι η αλματώδης ενίσχυση κατά 8% του παγκόσμιου μετοχικού δείκτη καθαρής ενέργειας FTSE Cleantech Index.
Οι δραματικές αλλά επίπονες και χρονοβόρες ανατροπές των συσχετισμών στο παγκόσμιο τοπίο ενέργειας θεωρούνται δεδομένες μετά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου. Η φύση έπληξε μία από τις ισχυρότερες πυρηνικές δυνάμεις της υφηλίου, την Ιαπωνία, υποχρεώνοντας πρώτα από όλα το Τόκιο να επανεξετάσει την εξάρτηση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια. Ηδη το Τόκιο μελετά την αναβάθμιση της αξιοποίησης συγκεκριμένων μορφών παραγωγής ενέργειας όπως η ηλιακή. Δεύτερη –μεταξύ ίσων– η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι ενδεχομένως να διπλασιάσει τον στόχο για την παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων την επόμενη πενταετία. Η Ταϊβάν προχωρεί στη μείωση της πυρηνικής παραγωγής για βιομηχανικούς σκοπούς. Οι Γερμανία και Ελβετία πρώτες ανέστειλαν τη λειτουργία των παλαιότερων πυρηνικών αντιδραστήρων στα εδάφη τους.
Οι επενδυτές εκταμιεύουν τις παραπάνω τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια τοποθετώντας τα κεφάλαιά τους σε παγκόσμιους δείκτες του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο παγκόσμιος δείκτης καθαρής ενέργειας FTSE Cleantech Index ενισχύθηκε 8% μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία, στηρίζοντας αποφασιστικά την ενίσχυση κατά 2% του παγκόσμιου μετοχικού δείκτη MSCI. Ο Wilder Hill New Energy Global Innovation Index των εναλλακτικών πηγών ενέργειας σημειώνει κούρσα ανόδου 12%.
Στην Ευρώπη δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι της οδηγίας για ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας το 2010, οι οποίοι προέβλεπαν αύξηση στο 21% του μεριδίου του κλάδου στο σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Τέθηκε νέος στόχος αύξησης του μεριδίου στο 20% έως το 2020. Μετά τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, στελέχη της βιομηχανίας αλλά και επιστήμονες εκτιμούν ότι οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί υπέρ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Στην Ασία, στην περιοχή του Ειρηνικού, η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευε το 13% - 14% του συνόλου της παραγωγής. Ολες οι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δεν ξεπερνούσαν το 2,3% το 2010, με την προοπτική να αυξήσουν το ποσοστό τους στο 4% έως το 2030. Ηλιος, αέρας και βιομάζα έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε έκθεση του Yπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο αναφέρεται ότι το μερίδιο των Aνεώσιμων πηγών θα αναβαθμιστεί στο 23% το 2035 από 18% το 2007, υποστηρίζοντας έμμεσα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της EuroSibErnego, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρίας παραγωγής ενέργειας στη Ρωσία και μιας από τις μεγαλύτερες στην υδροηλεκτρική ενέργεια της υφηλίου, τόνιζε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τον ισχυρότερο «παίκτη» στις αγορές με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής του κλάδου. Συνολικά οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια στις χώρες των G20 αυξήθηκαν κατά 20%, στα 198 δισ. δολάρια, το προηγούμενο έτος στο πλαίσιο της μετ'Α εμποδίων οικονομικής ανάκαμψης κατά την PriceWaterhouse Coopers. Σε ετήσια βάση οι επενδύσεις στην αποκαλούμενη «πράσινη ενέργεια» αυξήθηκαν 66% το 2010. Μεταξύ των χωρών των G20, η Κίνα κατέλαβε την πρώτη θέση των ιδιωτικών επενδύσεων στον κλάδο και ακολουθούν οι Γερμανία και ΗΠΑ.
Αντικίνητρο για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί το υψηλό κόστος, καθώς αποθαρρύνει προγράμματα μεγάλου βεληνεκούς. Η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το 2016 οι ανεμογεννήτριες στο έδαφος, μια παραγωγική διαδικασία χαμηλότερου κόστους συγκριτικά με άλλες μορφές, θα είναι 80% περισσότερο δαπανηρές συγκριτικά με την παραγωγή ενέργειας με βάση τον συνδυασμό φυσικού αερίου και πετρελαίου. Για το 2016 η συμβατική πυρηνική ενέργεια θα παραμείνει η φθηνότερη, σύμφωνα πάντα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου