Ιδιαίτερα μεγάλη παραμένει για την ελληνική νεολαία η διείσδυση του καπνίσματος στις εφηβικές ηλικίες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Παιδείας σε ημερίδα με θέμα Πρόληψη του Καπνίσματος στη Σχολική Κοινότητα.
Αν και καταγράφεται βελτίωση σε σχέση με περασμένες δεκαετίες, σήμερα σχεδόν οι μισοί μαθητές, ηλικίας 14 έως 18 ετών, έχουν καπνίσει τουλάχιστον μια φορά. Πάνω από ένας στους πέντε (22%) είναι καθημερινός καπνιστής, ενώ ένας στους δέκα είναι βαρύς καπνιστής, δηλαδή καπνίζει περισσότερα από δέκα τσιγάρα την ημέρα, όπως σημειώνεται. Μάλιστα, στην ηλικία των 13 καταγράφονται ως καπνιστές 8% των εφήβων.Είναι ίσως η πρώτη φορά που ενώνουμε τόσο οργανωμένα τις δυνάμεις μας, είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να συνεργαζόμαστε συστηματικά και με οργανωμένο σχέδιο", τόνισε η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και την Αντικαπνιστική Εταιρεία.
Σύμφωνα με το υπουργείο, μόνο το 2010 πραγματοποιήθηκαν 2.100 προγράμματα σχολικής υγείας σε γυμνάσια και λύκεια, με τη συμμετοχή 38.000 μαθητών και 2.160 καθηγητών.
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για εθνική μάχη απέναντι στο κάπνισμα, η οποία για να είναι νικηφόρα είναι αναγκαία η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η ενίσχυση του μαθήματος της Αγωγής της Υγείας.
Ο κυριότερος παράγοντας προκειμένου να γίνει καπνιστής ένας έφηβος είναι να υπάρχουν καπνιστές στο φιλικό του περιβάλλον, όπως αναφέρει η έκθεση, καθώς πολλαπλασιάζει έντεκα φορές αυτή την πιθανότητα. Ακολουθεί η χρήση παράνομων ουσιών (5,9 φορές πιο πιθανό), η συστηματική κατανάλωση καφέ (4 φορές), αλκοόλ (2,4 φορές), αλλά και το κάπνισμα από μεγαλύτερο αδερφό ή/και αδερφή (2 φορές).
Η έρευνα έγινε το 2007 σε 10.000 μαθητές και παρουσιάστηκε από την ομότιμη καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών Αννα Κοκκέβη.