Με ιδιαιτέρως επιπόλαιο τρόπο χειρίζεται η Κυβέρνηση την υπόθεση του Ελληνικού Τουρισμού.
Από της αναλήψεως των καθηκόντων της ,η σημερινή Κυβερνητική πλειοψηφία και ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Γερουλάνος , με μετέωρα βήματα και έλλειψη σχεδιασμού ,οδήγησαν στην απαξίωση των αποστολών του Ε.Ο.Τ. στο εξωτερικό, αφήνοντάς τους, όλους αυτούς τους μήνες, με την αβεβαιότητα της συνέχισης ή όχι της εργασιακής τους σχέσης με τον Ε.Ο.Τ.Αυτό το διάστημα δεν εκμεταλλεύτηκαν την εκεί παρουσία τόσων εξειδικευμένων υπαλλήλων προς όφελος του Ελληνικού τουρισμού, δεν έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για την καλύτερη αξιοποίησή τους , αλλά και την εκμετάλλευση των επαφών που τόσα χρόνια είχαν δημιουργήσει με παράγοντες της τουριστικής αγοράς, με αποτέλεσμα να έχουν αφεθεί τα πάντα στο έλεος του Θεού και να μιλάμε σήμερα πως μόνη της η Ελλάδα είναι brand name και ως εκ τούτου, δεν απαιτείται κάποια άλλη ενασχόληση προβολής μας.
Έπειτα έχουμε τις εναγώνιες εκκλήσεις των εκπροσώπων των Ξενοδόχων για την πορεία του τουρισμού μας, την παντελή απουσία νομοθετικών πρωτοβουλιών ενίσχυσης του κλάδου , την έλλειψη πρωτοβουλιών αντιστροφής του αρνητικού κλίματος για την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα με αποτέλεσμα , να πλήττεται βάναυσα το τουριστικό μας προϊόν. Φυσικό επακόλουθο αυτής της πολιτικής, είναι τα λουκέτα και η εκτίναξη της ανεργίας του κλάδου.
Η βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. και υπεύθυνη του τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. κ.Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση αναδεικνύοντας την έλλειψη τουριστικής στρατηγικής της Χώρας μας.
«Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο αρκετών γραφείων του Ε.Ο.Τ. στο εξωτερικό. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των φορέων του τουρισμού, αφού σε συνδυασμό με την έλλειψη προβολής και επικοινωνίας, δημιούργησε σημαντικό κενό εκπροσώπησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.
Σε συνέχεια αυτής της αδιέξοδης Κυβερνητικής πολιτικής, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού προχώρησε σε λύση με καταγγελία της εργασιακής σχέσης υπαλλήλων των καταργουμένων Παραρτημάτων Ε.Ο.Τ. Δανίας, Φινλανδίας, Ελβετίας, Ρώμης και Καναδά. Το ίδιο έγινε και στα παραρτήματα Μονάχου, Βερολίνου και Αμβούργου. Σημειωτέον ότι μεταξύ των υπαλλήλων που απολύονται, βρίσκονται και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η παραπάνω τακτική γεννάει κρίσιμα ερωτήματα για την τύχη των υπολοίπων παραρτημάτων εξωτερικού του ΕΟΤ και των υπαλλήλων που εργάζονται εκεί, για το αν όλα αυτά γίνονται βάσει κάποιας συγκεκριμένης μελέτης παραγωγικότητας των γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ, καθώς και με ποιο τρόπο σκοπεύει να αναπληρώσει η κυβέρνηση την απουσία τουριστικής εκπροσώπησης της Ελλάδας στις χώρες που δημιουργείται κενό.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, καταθέσαμε στη Βουλή ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού».
Αντωνία Μπούζα
Μέλος Τομέα Τουριστικής Ανάπτυξης Ν.Δ.