17.9.11

Οι οφειλές των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί στα 830 εκατ. ευρώ

TIΣ επιπτώσεις στην ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, από την είσπραξη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε νέα κατακόρυφη αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών, επικαλείται, μεταξύ άλλων, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εμμένοντας στην απόφασή της να εμποδίσει τη μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Σε συνέντευξη Tύπου που έδωσε χθες το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ παρουσιάστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι οφειλές των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί λόγω της οικονομικής κρίσης από 314 εκατ. ευρώ το 2008 σε 830 εκατ. ευρώ σήμερα, ενώ οι επισφαλείς οφειλές από 146 εκατ. ευρώ το 2008 ανέρχονται σε 474 εκατ. ευρώ σήμερα.
Oπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, η ομοσπονδία είναι αποφασισμένη να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι ακόμη και να παρανομήσουν για να προστατέψουν τους οικονομικά ευάλωτους πολίτες. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις όσοι δεν εφαρμόσουν τη νομοθεσία, ο κ. Φωτόπουλος απάντησε: «Ας μας απολύσουν. Οι νόμοι φτιάχνονται για να υπηρετούν τον πολίτη».
Oπως τονίστηκε στη συνέντευξη, η ΓΕΝΟΠ θα εμποδίσει την έκδοση, αποστολή και είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως και τη διακοπή ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν το πληρώσουν, ενώ προαναγγέλθηκε ότι το συνδικάτο θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νομιμότητας του τέλους και κάλεσε τους καταναλωτές να μην το πληρώσουν, σημειώνοντας ότι στο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ δεν προβλέπεται ότι η επιχείρηση θα εισέπραττε φόρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ, στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011 έχουν εκδοθεί 909.872 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για συνολική οφειλή που ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ. Οι εντολές είναι αυξημένες κατά 23% σε σχέση με το 8μηνο του 2010. Τέλος, έγινε οριστική διακοπή λόγω χρέους σε 60.344 οικιακούς καταναλωτές αλλά και επιχειρήσεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου