14.9.11

To σπιράλ μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου !!

Μπορεί να μην προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όμως σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη, το σπιράλ φαίνεται να περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 50%.
Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα 10 προηγούμενων μελετών στις οποίες είχαν λάβει μέρος συνολικά 20.000 γυναίκες από οκτώ διαφορετικές χώρες. Από αυτές, κάποιες χρησιμοποιούσαν ή είχαν κάποτε χρησιμοποιήσει σπιράλ, ή άλλες ενδομήτριες συσκευές αντισύλληψης.
Οι ειδικοί παρατήρησαν λοιπόν ότι ενώ η συγκεκριμένη ομάδα γυναικών δεν είχε λιγότερες πιθανότητες να κολλήσει τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) σε σχέση με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες, εμφάνιζε παρόλα αυτά κατά 50% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες μέσα από σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Lancet Oncology» η προστατευτική δράση του σπιράλ ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την τοποθέτηση και αφαίρεσή του καταστρέφονται τυχόν προκαρκινικά κύτταρα, ή ακόμη ότι η φλεγμονή που δημιουργείται από την συγκεκριμένη διαδικασία ενδεχομένως να πυροδοτεί την έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος αποτρέποντας έτσι την εξέλιξη του HPV.
«Πρόκειται για αναπάντεχα ευρήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χαβιέ Καστελσάγουε, μέλος του προγράμματος επιδημιολογικής έρευνας για τον καρκίνο του Νοσοκομείου Llobregat στην Καταλονία.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η χρήση του σπιράλ προστάτευε από άλλον τύπο καρκίνου, εκείνον του ενδομητρίου, και έτσι οι ερευνητές δεν γνώριζαν αν είχε κάποια επιρροή και στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
«Δεν περιμέναμε να εντοπίσουμε μια τόσο στενή σχέση μεταξύ της χρήσης του σπιράλ και της προστατευτικής αυτής δράσης» προσθέτει ο ειδικός.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί την δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου για τις γυναίκες παγκοσμίως. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο εμφανίζονται περί τις 500.000 νέες περιπτώσεις ενώ σημειώνονται περίπου 250.000 θάνατοι.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου