16.1.12

Klaudia Delmer – Αυτοί που αγάπησαν την Μεσσηνία !

 H Κλαούντια Ντελμέρ γεννήθηκε στην Βαρσοβία,από πατέρα Ιταλό και μητέρα Πολωνέζα, μεγάλωσε και ξεκίνησε μουσικές σπουδές στην Ισπανία, τελείωσε πανεπιστημιακές σπουδές στις ΗΠΑ και ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Μεσσηνία ( Costa Navarino ) τα τελευταία χρόνια. ( Μιλάει άπταιστα Ισπανικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Πολωνικά, Γαλλικά και Ελληνικά ).
Πριν ακόμη ακολουθήσει σπουδές κλασσικής μουσικής, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις παραδοσιακές μουσικές και την ποίηση των χωρών της Μεσογείου. Ασχολήθηκε δε, αρχικά με τον χορό, κλασσικό και φλαμένκο.
Από το Mannes College of Music της Νέας Υόρκης, πήρε το Bachelor of Music (B.M.) με ειδικότητα στην όπερα και το lied.
Συνέχισε σπουδές με σημαντικά άτομα στο χώρο του κλασσικού τραγουδιού όπως ο Franco Corelli, ο Herman Prey και η Victoria De Los Angeles. Η ίδια νιώθει όμως ότι το κλειδί για την φωνητική τεχνική που έψαχνε της την έδωσε η συνάντησή της με την Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κορομάντζου.
Σαν λυρική τραγουδίστρια έδωσε πολλές υποσχέσεις από την πρώτη στιγμή και κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού Rosa Ponselle και τον διαγωνισμό Koussevitsky, στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης. Έδωσε επίσης συναυλίες –με διάφορα σύνολα- και ρεσιτάλ στην Αμερική, Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Σουηδία.
Ερχόμενη στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με το Σύνολο Σύγχρονης Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.
Εμφανίστηκε ακόμη στη Λυρική Σκηνή σε όπερες και σε μιούζικαλ με τους σκηνοθέτες: Γιάννη Καραχισαρίδη, Χριστόφορο Χριστοφή, Βασίλη Νικολαΐδη κλπ.
Αξιολογώντας τις ελληνικές καταβολές στο είδος του έντεχνου τραγουδιού, -ενός είδους που συνδυάζει ποιητική και μουσική δημιουργία με τη λαϊκή βάση του plainsong- folksong – η Κλαούντια εντάσσει σταδιακά στις δραστηριότητές της, την δημιουργία στο είδος αυτό. Έχοντας αποκτήσει και η ίδια βιωματική σχέση με τις μουσικές του Χατζηδάκη, του Θεοδωράκη και των νεότερων δημιουργών νιώθει την ανάγκη συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία.
Συγκεντρώνοντας τις εμπειρίες και τα ακούσματά της από τη σπουδή της και από τις χώρες που έζησε στηριζόμενη πάραυτα στη ρίζα της Ελληνικής έντεχνης μουσικής, προτείνει και η ίδια καινούρια ρεπερτόρια.
Τον Ιούνιο του 2001 κυκλοφορεί ο πρώτος της δίσκος “Ainola” (ΛΥΡΑ – ΜL 0711) που περιλαμβάνει συνθέσεις του Βαγγέλη Φάμπα και του Νίκου Ξυδάκη σε ελληνικούς στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη, ιταλικούς στίχους της ίδιας της Κλαούντια, και ισπανική ποίηση του Antonio Gala.
Ο δίσκος της αυτός λαμβάνει εξαιρετικά σχόλια και κριτικές από σύσσωμο τον τύπο και αποκτά φανατικούς φίλους μεταξύ των μουσικόφιλων..
Στις 9 Μαΐου 2004 εμφανίστηκε στο Ηρώδειο με την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε συναυλία « Τα Συμφωνικά Τραγούδια για την Ευρώπη» σε σύνθεση της Κατερίνας Καραμεσσίνη και σε ποίηση 25 σύγχρονων διακεκριμένων ποιητών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευκαιρία της διεύρυνσης και της ένταξης της Κύπρου.
Σήμερα, κυκλοφορεί ο  δίσκος της , με τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, σε στίχους Ισπανών και Αργεντίνων ποιητών, με τίτλο «Lamar – Δρόμοι της θάλασσας».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου