Σήμερα Τρίτη 28-02-2012 στην αίθουσα «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΑΣ» πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά με την Επιστημονικής Επιτροπής και την Επιτροπής Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης «Τριετής παρακολούθηση της ποιότητας και εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης των ποταμών του Ν. Μεσσηνίας».
Στην σύσκεψη συμμετείχαν και οι Σταυριανόπουλος Θεόδωρος Περιφερειακός Σύμβουλος, Γκρίτζαλης Κωνσταντίνος από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών , Μανδηλάρης Ιωάννης από το Δήμο Καλαμάτας, Τσούσης Ιωάννης από το Δήμο Μεσσήνης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο Σκοπός του ερευνητικού αυτού έργου είναι η τριετής παρακολούθηση και η εκτίμηση - ταξινόμηση των ποταμών αυτών με βιολογικά, υδρομορφολογικά και φυσικοχημικά κριτήρια, όπως έχει υιοθετηθεί σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ επιπλέον, θα δημιουργηθεί και μία βάση δεδομένων σχετική με το έργο αυτό για μελλοντική διαχείριση, αλλά και στα πλαίσια της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/60/ΕΕ.
Σήμερα, φθάσαμε στο παραδοτέο της Γ΄ Φάσης, το οποίο αφορά υποέργα και δράσεις σε 19 Σταθμούς Δειγματοληψιών στα ποτάμια της Μεσσηνίας, καθώς και σε 19 Σταθμούς στη παράκτια ζώνη και εκβολικά συστήματα, τα οποία και έγιναν όλα όπως προβλέπει η συγκεκριμένη Προγραμματική Σύμβαση.
Είναι γενικά αποδεκτό ότι στον Ευρωπαϊκό χώρο η μέθοδος εκτίμησης της ποιότητας των εσωτερικών υδάτων με τη χρήση βενθικών μακροασπονδύλων είναι η πλέον επικρατέστερη εδώ και δεκαετίες. Έτσι, η αντίστοιχη εφαρμογή στους 19 σταθμούς έδειξε ότι, μόνο 5 σταθμοί ταξινομήθηκαν στη καλή βιολογική κατάσταση ενώ οι υπόλοιποι 14 σταθμοί ταξινομήθηκαν από μέτρια ως κακή κατάσταση. Στην καλή κατάσταση ταξινομήθηκαν οι σταθμοί που βρίσκονται είτε κοντά στις πηγές των ρεμάτων (π.χ. Κακαλέτρι, Αγ. Φλώρος) είτε σε ημι-ορεινές περιοχές χωρίς ή με ελάχιστες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (π.χ. Μηλιώτη, Μαυρόλιμνα). Στους υπόλοιπους σταθμούς υπάρχει σημαντική επίδραση από ανθρωπογενείς δραστηριότητες (π.χ. λιπάσματα, φυτοφάρμακα, απευθείας διάθεση υγρών αποβλήτων ελαιουργείων, κ.α.), οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τις βενθικές κοινωνίες.
Ο Αντιπεριγερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς τόνισε ιδιαίτερα ότι σε περιοχές που αποδείχτηκε ότι περιβαλλοντικά είναι επιβαρημένες, (π.χ ποταμός Δεσπότης κ.λ.π.) απαιτείτε να πραγματοποιηθούν πιο εντατικοί και συστηματικοί έλεγχοι, με σκοπό να εξαλειφτούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν οι εστίες ρύπανσης.
Τέλος όπως προβλέπει και η σχετική Προγραμματική Σύμβαση, η αξιολόγηση των σταθμών δειγματοληψίας των ποταμών της Μεσσηνίας, απαιτεί τη χρήση των Βιοτικών Δεικτών BMWP, Iberian BMWP και ASPT.