15.6.12

Βρέθηκαν τα οστά του Ιωάννη του Βαπτιστή;


Τα οστά που βρέθηκαν κάτω από εκκλησία της Βουλγαρίας το 2010 θα μπορούσαν να ανήκουν στον Ιωάννη τον Βαπτιστή, σύμφωνα με τη νέα χρονολόγησή τους με τη μέθοδο του Άνθρακα 14 που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου, η φάλαγγα που εξετάστηκε στην Οξφόρδη χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα, την εποχή δηλαδή που έζησε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, σύμφωνα με θρησκευτικά κείμενα. Οι επιστήμονες εξέφρασαν την έκπληξή τους για την ηλικία των οστών, αλλά επισήμαναν πως μόνο αυτό δεν αρκεί για να βεβαιώσουν ότι ανήκουν στον Ιωάννη.

Η ανακάλυψη των οστών έγινε στη διάρκεια ανασκαφών το 2010 κάτω από εκκλησία στο νησί της Βουλγαρίας Σβέτι Ιβάν, που σημαίνει Αγιος Ιωάννης.

Κάτω από την Αγία Τράπεζα βρέθηκε μια μικρή μαρμάρινη σαρκοφάγος, η οποία περιείχε ανθρώπινα οστά--μια φάλαγγα, το μπροστινό μέρος ενός κρανίου, ένα δόντι, αλλά και τρία οστά ζώων.

Ο Τόμας Χίγκαμ και ο Κρίστοφερ Ράμσεϊ προσπάθησαν να χρονολογήσουν τα οστά, αλλά μόνο η φάλαγγα περιείχε αρκετό κολλαγόνο για να μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος του Άνθρακα 14.

"Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι τα οστά είναι τόσο παλιά. Πιστεύαμε ότι ήταν πιο πρόσφατα του 3ου ή του 4ου αιώνα", τόνισε ο Δρ Χίγκαμ.

"Το αν είναι ή όχι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι μια ερώτηση στην οποία δεν μπορούμε να απαντήσουμε σήμερα και ίσως δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε ποτέ", επισήμανε.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης κατάφεραν να ανασυνθέσουν τμήμα του γονιδιώματος των οστών και η ακολουθία του DNA έδειξε ότι ανήκουν στο ίδιο άτομο, που το πιθανότερο ήταν να πρόκειται για άντρα, με γενετικά χαρακτηριστικά από τη Μέση Ανατολή.

Δίπλα στη σαρκοφάγο, οι βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μικρό κουτί από ηφαιστειακή πέτρα με επιγραφή στα αρχαία ελληνικά που αναφέρεται στον Ιωάννη και την ημέρα της γιορτής του.

Το κείμενο ζητεί τη βοήθεια του Θεού για τον "υπηρέτη του Θωμά", που σύμφωνα με ορισμένες θεωρίες είχε αναλάβει να μεταφέρει τα οστά στη Βουλγαρία.

Από τις αναλύσεις στο κουτί προέκυψε πως πραγματικά προέρχεται από την Καππαδοκία. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα οστά έφτασαν στο νησί της Βουλγαρίας από την Αντιόχεια, όπου είχε φυλαχτεί μέχρι τον 10ο αιώνα το δεξί χέρι του Ιωάννη.  newsit

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου