Το Τμήμα
Ποιοτικού- Φυ/κού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικης Π.Ε. Μεσσηνίας ανακοινώνει
στους πατατοκαλλιεργητές τα παρακάτω:
Ενόψει της έναρξης της καλλιεργητικής
περιόδου της ανοιξιάτικης πατάτας, οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα
προσεκτικοί στην επιλογή του πατατόσπορου και τούτο γιατί ο πατατόσπορος
αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης προκαλεί σοβαρά προβλήματα, όπως:
·
Μεταφέρει σοβαρές ασθένειες στο χωράφι
·
Μειώνει την στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας
·
Δεν εξασφαλίζει την γνησιότητα της ποικιλίας
Η
πρακτική να χρησιμοποιούνται μικροί κόνδυλοι διαλογής από την διαδικασία
συσκευασίας ως πατατόσπορος είναι λανθασμένη και απαγορεύεται. Για το λόγο
αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται
πιστοποιημένος πατατόσπορος που προέρχεται από νόμιμους προμηθευτές .
Η προμήθεια του πατατόσπορου διενεργείται 15
ημέρες τουλάχιστον πριν τη σπορά και τοποθετείται σε τελάρα αφού απομακρυνθεί
κάθε πληγωμένος και σάπιος κόνδυλος. Ο τεμαχισμός των κονδύλων πρέπει να
αποφεύγεται προτιμώντας κονδύλους μικρού μεγέθους. Το κόψιμο, αν είναι
αναγκαίο, πρέπει να γίνεται 3-5 ημέρες πριν το φύτεμα, (για να γίνει η
επούλωση), με μαχαίρια που εμβαπτίζονται σε διάλυμα χλωρίνης ή φορμόλης ή άλλου
απολυμαντικού. Το σάπισμα των κονδύλων μπορεί να προληφθεί ικανοποιητικά αν
στους κομμένους κονδύλους γίνει εφαρμογή κατάλληλου μυκητοκτόνου.
Μέχρι
τη συγκομιδή πρέπει να φυλάσσεται η μπλε ετικέτα πιστοποίησης, που πρέπει
οπωσδήποτε να υπάρχει σε κάθε σάκο με πιστοποιημένο σπόρο, γιατί σε περίπτωση
ύπαρξης προβλημάτων μόνο από τα στοιχεία της ετικέτας ανιχνεύεται η προέλευση
του πατατόσπορου (χώρα, ποικιλία, σπορομερίδα, παραγωγός).