Η φάβα είναι ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό
πιάτο, που έχει υφή κρέμας. Δοκιμάστε τη συνταγή που παρουσιάζουμε
σήμερα, η οποία είναι ιδανική για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Για
το τραπέζι με τα νηστίσιμα, ταιριάζει ένα ποτήρι Πετρίτης του
Οινοποιείου Κυπερούντας.
Υλικά
500 γρ. φάβαλάδι
αλάτι
2 κρεμμύδια ολόκληρα
Για το γαρνίρισμα:
λάδι
λεμόνι
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λιαστή ντομάτα (προαιρετικά)
κάπαρη (προαιρετικά)
Οδηγίες
1) Ξεπλένουμε τη φάβα 2-3 φορές. Τη
βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό (να την καλύψει και άλλο τόσο
περίπου). Πρέπει να την προσέχουμε πολύ μέχρι να βράσει, γιατί αφρίζει
και φουσκώνει πολύ και είναι επικίνδυνο να μας κάνει την κουζίνα χάλια.
2) Την ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τα κρεμμύδια.
3) Την αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για 1-1/12 ώρα, μέχρι να χυλώσει.
4) Μετά την περνάμε από μύλο ή από το μούλτι και γίνεται σαν κρέμα (μαζί με τα κρυμμύδια).
5) Τη σερβίρουμε με λάδι, λεμόνι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αν θέλουμε λίγη ρίγανη ή θυμάρι, λιαστή ντομάτα και κάπαρη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Σημείωση: αν θέλουμε προσθέτουμε το λάδι την ώρα που φουσκώνει η φάβα. Το λάδι έχει την ιδιότητα να καταστέλλει λίγο το φούσκωμα.
2) Την ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τα κρεμμύδια.
3) Την αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για 1-1/12 ώρα, μέχρι να χυλώσει.
4) Μετά την περνάμε από μύλο ή από το μούλτι και γίνεται σαν κρέμα (μαζί με τα κρυμμύδια).
5) Τη σερβίρουμε με λάδι, λεμόνι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αν θέλουμε λίγη ρίγανη ή θυμάρι, λιαστή ντομάτα και κάπαρη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Σημείωση: αν θέλουμε προσθέτουμε το λάδι την ώρα που φουσκώνει η φάβα. Το λάδι έχει την ιδιότητα να καταστέλλει λίγο το φούσκωμα.
Συνταγή: sintagespareas.gr