14.3.13

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ τα Κορυφαία Καρναβάλια της Μεσσηνίας !



Γράφει ο Μεσσήνιος
Ίσως στεναχωρήσουμε αρκετούς φίλους της σελίδας  με την αναφορά μας στα κορυφαία καρναβάλια της Μεσσηνίας ,όμως  εκφράζουμε και εμείς σαν Μεσσήνιοι την γνώμη μας
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Από τα ιστορικά καρναβάλια  όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά ολόκληρης της Χώρας  .
Γιορτάζεται  φέτος για 153η συνεχόμενη φορά ενώ η ιστορία της γριάς Συκούς  είναι συνώνυμη με την πόλη της Μεσσήνης
Η γριά Συκού ήταν µια γερόντισσα  της Μεσσήνης, η οποία, κατά την παράδοση αλλά και µε ιστορική τεκµηρίωση, κρεµάστηκε σε συγκεκριµένη τοποθεσία της πόλης µε εντολή του Ιµπραήµ Πασά, επειδή είχε το θάρρος να του πει την αλήθεια.
Εξηγώντας  ένα όνειρο που είχε δει ο Πασάς, του είπε ότι η εκστρατεία του θα είχε οικτρό τέλος χάρη στην αντίδραση και στο σθένος των επαναστατηµένων Ελλήνων. Αυτό δεν άρεσε στον Ιµπραήµ Πασά, το θεώρησε µεγάλη προσβολή, και αµέσως διέταξε να την κρεµάσουν στη θέση Κρεµάλα, όπως µέχρι και σήµερα ονοµάζεται ο τόπος αναπαράστασης του απαγχονισµού της.
Η ερµηνεία ωστόσο που έδωσε η γριά Συκού αποδείχθηκε ορθή και προµήνυε την ήττα του Ιµπραήµ.
ΜΕΘΩΝΗ – ΤΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ Ο ΓΑΜΟΣ
Οι γιορτές της Αποκριάς στη Μεθώνη είναι άρρηκτα δεµένες µε τον γάµο του Κουτρούλη, έθιµο που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 14ου αιώνα στην ενετοκρατούµενη περιοχή.
Ολα άρχισαν όταν ο τελευταίος έλληνας ιππότης, ο Ιωάννης Κουτρούλης, ερωτεύθηκε µια ντόπια, η οποία όµως ήταν παντρεµένη. Εκείνος την έκλεψε και αποφάσισε να συγκατοικήσει µαζί της, γεγονός που προκάλεσε κουτσοµπολιά αλλά και τον αφορισµό της γυναίκας από την Εκκλησία. Επί 17 χρόνια ο Κουτρούλης, παρά τη µεγάλη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αγωνιζόταν να την παντρευτεί νόµιµα. Τελικά η γυναίκα παρουσίασε το διαζύγιο και έγινε το µυστήριο. Μετά την τέλεση του γάµου, το 1394 ή το 1404, το γλέντι κράτησε αρκετές ηµέρες σε πείσµα του πρώτου συζύγου, αλλά και προς ικανοποίηση του παθόντος και πολλά δαπανήσαντος Ιωάννη Κουτρούλη. Το τρικούβερτο γλέντι έµεινε στην ιστορία και η φράση «έγινε του Κουτρούλη ο γάµος» πλέον δηλώνει θορυβώδη εκδήλωση. Αυτό το πραγµατικό γεγονός ξαναζωντανεύει µε τη µορφή παρωδίας το µεσηµέρι της Καθαρής Δευτέρας και έως το βράδυ γίνεται γλέντι, όπου προσφέρονται γουρουνόπουλα, καψάλες (φέτες ψωµιού µε λάδι καψαλισµένες στη φωτιά) και κρασί.
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΝΕΔΟΥΣΑΣ
Χάνεται στα βάθη των αιώνων !
Πρόκειται για ένα αυθεντικό αγροτικό δρώμενο ευετηρίας, παρεμφερές με αυτά που τελούνται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο στη Βόρεια Ελλάδα.
Το αγροτικό καρναβάλι της Νέδουσας είναι ένα είδος "λαϊκού θεάτρου" και αποτελείται από μια σειρά πράξεων, τις οποίες "πράττει" ένας όμιλος μεταμφιεσμένων, και έχει πρωταρχικό σκοπό την εξασφάλιση της ευετηρίας (καλοχρονιάς) και της γονιμότητας.
Δεν οργανώνεται από τους "άρχοντες" για να προσφερθεί στο "λαό", αλλά "αυτοσχεδιάζεται" από το "θίασο" και προσφέρεται στην κοιτίδα, στο χωριό, και στους ανθρώπους του. Γιατί όπως πιστεύουν "αν δεν γίνει μια χρονιά το καρναβάλι θα 'ναι κακό για το χωριό".
Υπάρχουν ακόμα οι Μπαρμπούτες και οι Φούληδες στα Φιλιατρά με αυτοσχεδιασμούς  στην αμφίεση των συμμετεχόντων  . Ο περίφημος Μακαρονάς στην Πύλο   καθώς επίσης δεκάδες αποκριάτικες  εκδηλώσεις σε όλη την Μεσσηνία από Τοπικές αρχές και Πολιτιστικούς συλλόγους που διατηρούν την παράδοση μας .
Πάντα κατά την γνώμη μας  οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που αναφέραμε  είναι οι κορυφαίες στην  Μεσσηνία και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε με την παρουσία μας ή και την προσωπική μας  συμμετοχή για την συνέχιση της πορείας τους στον χρόνο .

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου