12.3.13

COSTA NAVARINO-Νέες ευκαιρίες για εξαγωγή αγροτικών προϊόντων

ΤΗΣ MAIΡΗΣ Ι.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Σε ισχυρή εξαγωγική δύναμη αναδεικνύονται τα αγροτικά προϊόντα, συμμετέχοντας με ποσοστό 25,5% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Το 2011 εξαγωγές ξεπέρασαν το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ στόχος για το 2013 αποτελεί το 13% του ΑΕΠ.


Τα παραπάνω αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων σε διημερίδα «Εξάγοντας Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρία Καρέλια στο συγκρότημα Costa Navarino στη Μεσσηνία, για την προώθηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Στο συνέδριο που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα με συναντήσεις be to be, ενδιαφέρον προκάλεσαν οι επισημάνσεις ομιλητών, ανάμεσά τους του Ι. Χαλικιά από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, που προσδιόρισε τις εξαγωγές του 2011 στα 4,1 δισ. ευρώ, χωρίς τα πετρελαιοειδή. Ο ίδιος ανέφερε, ότι ανάμεσα σε 25 χώρες, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους πέντε πρώτους προμηθευτές. Συγκεκριμένα, είναι ο πρώτος προμηθευτής 43 αγροτικών προϊόντων σε 12 χώρες, ο δεύτερος 19 προϊόντων σε 15 χώρες, ο τρίτος 23 προϊόντων σε 15 χώρες, ο τέταρτος 22 προϊόντων σε 14 χώρες και ο τέταρτος 22 προϊόντων.

Στο ξεκίνημα του συνεδρίου ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος, αναφέρθηκε στο όραμα του καπετάν Βασίλη για την ανάπτυξη της περιοχής της Μεσσηνία σε όλους τους τομείς, τονίζοντας ότι στόχος του Ιδρύματος είναι να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο ποιότητας στις υπηρεσίες και στα αγροτικά προϊόντα. Ο Ξενοφών Κάππας γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μεσσηνιακά αγροτικά προϊόντα παρόλο που στην πλειοψηφία τους είναι υψηλής ποιότητας, ωστόσο δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τις δυνατότητες διείσδυσής τους στις ξένες αγορές.

Από το Ίδρυμα των Γ. και Β. Καρέλια, η πρόεδρος του Ιδρύματος Βικτωρία Καρέλια, δήλωσε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή του Ιδρύματος σε προσπάθειες που στοχεύουν στο όφελος του τόπου, εκφράζοντας την επιθυμία να ενημερωθούν όπως πρέπει οι αγρότες της Μεσσηνίας για να εξάγουν επιτυχώς τα προϊόντά τους. Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας Καρέλια, Α. Καρέλιας ανέλυσε επιτυχημένες πρακτικές για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων.

Στη διημερίδα παρόντες ήταν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, οι οποίοι τόνισαν στους χαιρετισμούς τους τη μεγάλη σημασία που έχουν για την Ελληνική Οικονομία οι εξαγωγές και η ανάπτυξη των αγροτικών προϊόντων.

Οι εισηγητές της πρώτης ημέρας αναφέρθηκαν στις πολιτικές και στο πλαίσιο διακίνησης των προϊόντων, στην ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων και στα μερίδια αγοράς που διατηρούν στις χώρες της ΕΕ αλλά και διεθνώς.

Ο Ι. Χαλικιάς, καθηγητής του ΟΠΑ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών & Μελετών του Πανελλήνιου Συνδέσμου εξαγωγέων, ανέλυσε τον τρόπο που υπολογίζεται ο ανταγωνισμός μίας χώρας στην εξαγωγή προϊόντων, ο οποίος προκύπτει από το γινόμενο του μεριδίου που κατέχει ο ανταγωνιστής στις αγορές που εξάγουμε, της συμμετοχής στις ελληνικές εξαγωγές και του ποσοστού συμμετοχής του προϊόντος αυτού στις ελληνικές εξαγωγές. Τα παραπάνω ισούνται με το δείκτη ανταγωνιστικότητας της κάθε χώρας για το κάθε προϊόν. Το άθροισμα όλων των δεικτών για όλα τα προϊόντα δείχνουν το βαθμό ανταγωνιστικότητας μιας χώρας για τις εξαγωγές της.

Επιπλέον, τόνισε ότι όσο βελτιώνεται το επίπεδο παραγωγής και ποιότητας του προϊόντος τόσο θα βελτιώνεται η θέση του στην παγκόσμια αγορά με παράλληλη αύξηση και της μέσης τιμής του.

Από την Α. Χατζηπέτρου, Σύμβουλο Εξαγωγέων Go Exports, αναλύθηκε επίσης η στρατηγική των εξαγωγών που οφείλουν να λάβουν υπόψη τους οι εξαγωγείς, η οποία περιλαμβάνει τον τρόπο επικοινωνίας, τα δίκτυα διανομής, τις αγορές στόχους, τη χρηματοδότηση, την εκτίμηση ρίσκου, το νομικό πλαίσιο καθώς και το ζήτημα των πιστώσεων και πληρωμών.

Ο Γρ. Δημητριάδης, Σύμβουλος Στρατηγικής Εξαγωγών ΥΠΑΝ ανέφερε ότι οι εξαγωγές είναι ένας από τους δείκτες που φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά στη χώρα, αφού οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 10% του ΑΕΠ, ενώ στόχος το 2013 είναι το 13% του ΑΕΠ. Η εθνική στρατηγική εξαγωγών περιλαμβάνει: Διεύρυνση εξαγωγικής βάσης, Προώθηση εξαγωγών και Απλοποίηση των Εξαγωγικών Διαδικασιών.

Σε ό,τι αφορά το marketing και την ταυτότητα των αγροτικών προϊόντων η Μ. Κάβουρα, παρουσίασε το πετυχημένο παράδειγμα του mastiha shop.

Στις τεχνικές διαπραγμάτευσης και στην επίλυση προβλημάτων αναφέρθηκε ο Α. Μάρκου, γενικός διευθυντής στα Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης. Αυτές περιλαμβάνουν την κατάλληλη προετοιμασία, την επιχειρηματολογία, την ένδειξη που προκύπτει από τη συζήτηση των δύο πλευρών, την πρόταση, τη διαμόρφωση, το «παζάρι» και τη συναλλαγή, το κλείσιμο και τέλος τη συμφωνία.

Επιπλέον ανέφερε τις διαφοροποιήσεις καθώς και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν οι διάφορες αγορές τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο κουλτούρας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν περιπτώσεις εξαιρετικά πετυχημένων εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από εκπροσώπους των εταιριών Odysea Ltd, Παπαδημητρίου και Γαία.

Κατά τη δεύτερη μέρα διεξαγωγής της διημερίδας, αναπτύχθηκαν από τον κ. Δροσινό, Α.Καθηγητή-Γεωπονικού Παν. Αθηνών, τα συστήματα και τα πρότυπα πιστοποίησης και ασφάλειας των προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και η εξέλιξη των νομοθετικών ρυθμίσεων των τελευταίων 15 ετών που διέπουν τον κλάδο των τροφίμων.

Στη συνέχεια η κ. Δροσινού, Προϊσταμένη Τμήματος Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ανέλυσε τους κανονισμούς που διέπουν τη βιολογική και βιο-δυναμική γεωργία, καθώς και τα βήματα που είναι αναγκαία να ακολουθήσει ένας γεωργός/παραγωγός προκειμένου να αποκτήσει πιστοποιήσεις βιολογικής καλλιέργειας. Επιπλέον έγινε αναφορά στα ποσοστά βιολογικών καλλιεργειών στην Ευρώπη αλλά και τις περιοχές όπου αναπτύσσεται η βιολογική γεωργία στη Ελλάδα.

Σημειώθηκαν επίσης τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η πιστοποίηση των προϊόντων ανάμεσά τους η δυνατότητα ιχνηλασιμότητας, η διασφάλιση ποιότητας, η ικανοποίηση των καταναλωτών καθώς και η καλύτερη προώθηση του προϊόντος.

Στις δυνατότητες χρηματοδότησης των ΜΜΕ, αναφέρθηκε ο Α.Κρεββατάς, Προϊστάμενος του Τμήματος Κατάρτισης Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων ΟΑΕΠ καθώς και στις δυνατότητες που προσφέρει το ασφαλιστικό πρόγραμμα «Εξωστρέφεια».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα φορολογικά ζητήματα που αφορούν στις εξαγωγές, στις επιστροφές ΦΠΑ από τις χώρες της ΕΕ προς τις εξαγωγικές χώρες καθώς και ο ρόλος του Venture Capital στην ανάπτυξη, την κερδοφορία και γενικότερα στη βελτίωση των μεγεθών των ΜΜΕ.
Επίσης αναφέρθηκαν παραδείγματα εφαρμογής πολιτικών αγροτικής βιομηχανίας-cluster, όπως η Αυστραλία, καθώς και η αξία της καινοτομίας.
Στην στρογγυλή τράπεζα συζητήθηκε το σωστό μείγμα που θα οδηγήσουν τους παραγωγούς σε πετυχημένες και κερδοφόρες εξαγωγές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου