6.9.13

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος ναός της Μεταβυζαντινής περιόδου στην Ηλεία

Ένας από τους μεγαλύτερους –ίσως ο πιο μεγάλος– ναούς της Μεταβυζαντινής εποχής ανακαλύφθηκε στην περιοχή του «Ασκητή» στο Γούμερο και την Πέμπτη έγινε η αρχική του παρουσίαση.

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, δεν έχει ξανασυναντήσει τόσο μεγάλο ναό, ενώ είπε ότι ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο επακριβής χρόνος κατασκευής του. Πάντως είναι του 16ου ή 17ου αιώνα.

Ο ναός ανακαλύφθηκε προ ημερών τυχαία από τον ιερέα π. Γεώργιο, ο οποίος ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό και μαζί με το εκκλησιαστικό συμβούλιο έκαναν τις πρώτες εργασίες για την αποκάλυψή του.

Ο Μητροπολίτης κ. Γερμανός, ο οποίος παρευρέθηκε την Πέμπτη στην παρουσίαση, εξέφρασε τη μεγάλη του ευχαρίστηση γιατί διαπιστώθηκε άλλη μια φορά η θρησκευτικότητα των Ηλείων αλλά και για την ανακάλυψη του ναού.

«Είναι εξαιρετικής σημασίας μνημείο, η ανακάλυψη του οποίου οφείλεται στην προσπάθεια του εφημέριου π. Γεωργίου και στους κατοίκους που αγαπούν το μνημείο του Ασκητή», τόνισε ο Σεβασμιότατος.

Τη χαρά του εξέφρασε και ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα σημαντική για το Γούμερο και την περιοχή της Ωλένης.

Οι εργασίες αποκάλυψης του ναού θα συνεχιστούν υπό την επίβλεψη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

newpost.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου