7.9.13

Το Τόκιο ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2020

Για πρώτη φορά μετά το 1964 οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στην Ιαπωνία και στο Τόκιο. Η ιαπωνική πρωτεύουσα ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, επικρατώντας των υποψηφιοτήτων της Κωνσταντινούπολης και της Μαδρίτης.

Το Τόκιο θα φιλοξενήσει και πάλι μετά από 56 χρόνια τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς α προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν.

Στη μυστική ψηφοφορία που έγινε στο Μπουένος Αίρες και στα πλαίσια της 125ης συνόδου της ΔΟΕ, επικράτησε στην τελική ψηφοφορία της Κωνσταντινούπολης, η οποία για πέμπτη φορά έχασε την ευκαιρία να ζήσει το όνειρο.
Μια μαύρη βραδιά για την Τουρκία γενικότερα, καθώς την ίδια ώρα όπου ανακοινωνόταν στην μακρινή Αργεντινή το Τόκιο ως νικήτρια πόλη, στο Κόπερ της Σλοβενίας η εθνική μας ομάδα θριάμβευε κόντρα στην Τουρκία για το Ευρωμπάσκετ.

H ιαπωνική πρωτεύουσα είχε προηγηθεί καθαρά από την πρώτη ψηφοφορία, ενώ κέρδισε τις εντυπώσεις με τα τεχνολογικά θαύματα που υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει, ενώ μέτρησε ιδιαίτερα και η συνέπεια που δείχνουν οι Γιαπωνέζοι που είχαν παρακαταθήκη και τους πετυχημένους αγώνες του 1964.

Αντίθετα στους Τούρκους στοίχισαν όπως φάνηκε ιδιαίτερα τα επεισόδια και οι διαμαρτυρίες που έγιναν κατά της πολιτικής Ερντογάν σε όλη τη χώρα πρίν από λίγο καιρό.

Η διαδικασία πάντως, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 94 μέλη της ΔΟΕ, ξεκίνησε με…θρίλερ καθώς μετά την πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία (προκειμένου να αποχωρήσει η πόλη που θα συγκέντρωνε τους λιγότερους ψήφους) το Τόκιο πέρασε στον τελικό, ενώ Κωνσταντινούπολη και Μαδρίτη ισοβάθμησαν και χρειάστηκε έξτρα ψηφοφορία μεταξύ των δύο αυτών πόλεων, όπου νικήτρια αναδείχθηκε η τουρκική πρωτεύουσα που με 49 ψήφους πέρασε στον τελικό, ενώ η Μαδρίτη που συγκέντρωσε 45 αποκλείστηκε από τη συνέχεια βλέποντας και πάλι νωρίς το όνειρό της να σβήνει στην τρίτη συνεχόμενη υποψηφιότητα (2012, 2016,2020) και 10.000 Ισπανοί έφυγαν απογοητευμένοι από την Πουέρτα Ντα Αλκάλα, όπου και παρακολουθούσαν σε γιγαντοοθόνη τη διαδικασία. Μάλιστα αυτή ήταν η τέταρτη χαμένη ευκαιρία, αφού και το 1972 η ισπανική πρωτεύουσα είχε θέσει υποψηφιότητας (αλλά οι αγώνες έγιναν στο Μόναχο).

Ετσι με τη αναγγελία της πόλης που θα φιλοξενήσει τους αγώνες του 2020, ολοκληρώθηκε μια διαδικασία πάνω από δύο χρόνων, όπου αρχικά είχε έξι πόλεις να διεκδικούν το χρίσμα. Η Ρώμη αποχώρησε μόνη της από τη διαδικασία πριν την πρώτη αξιολόγηση, για οικονομικούς λόγους, ενώ ακολούθως αποκλείστηκαν από την επιτροπή αξιολόγησης της ΔΟΕ το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)και η Ντόχα (Κατάρ).

Επίσης είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, χωρίς όμως τελικά να καταθέσουν υποψηφιότητα για διάφορους λόγους, το Μπρίσμπεϊν (Αυστραλία), το Καϊρο (Αίγυπτος), το Βερολίνο (Γερμανία), η Βουδαπέστη (Ουγγαρία), το Δελχί (Ινδία), το Ναϊρόμπι (Κένυα), η Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία), η Γκουαδαλαχάρα (Μεξικό), η Καζαμπλάνκα (Μαρόκο) και η Λισαβόνα (Πορτογαλία).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου