5.9.13

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Επιστολή Αλευρά για ζημιές σε ελαιόδενδρα από φωτιά

Επιστολή  απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα "Ζημιές σε ελαιόδενδρα από φωτιά".
ΘΕΜΑ: Ζημιές σε ελαιόδενδρα από φωτιά.
Αξιότιμε  κύριε Υπουργέ,
Σας γνωρίζουμε ότι από τις πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στις 28 και 29-05-2013 στη ΔΚ Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα στις περιοχές  “Γιανίτσαινα και Καρτελάς- Καλαμάκι”  προξενήθηκε ολοσχερής καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο ελαιώνων των περιοχών αυτών.  Ο αριθμός των ελαιοδένδρων που ζημιώθηκαν υπερβαίνει τα 5.000 και η έκταση της ζημιάς υπερβαίνει τα 300 στρέμματα, υπολειπόμενη των 500 στρεμμάτων που αποτελούν κατώφλι και προϋπόθεση, για την υπαγωγή στο πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων.
Η ιδιαιτερότητα όμως της περίπτωσης αυτής είναι, ότι η προκύπτουσα  οικονομική ζημιά δεν είναι ανάλογη της έκτασης, αλλά πολύ μεγαλύτερη, καθώς τα περισσότερα ελαιόδενδρα ήταν μεγάλης ηλικίας και πολλά απ’  αυτά αιωνόβια και ιστορικής σημασίας. Επιπρόσθετα, η οικονομική επίπτωση είναι εξαιρετικά δεινή για σημαντικό αριθμό παραγωγών, για τους οποίους η απώλεια,  προσεγγίζει το σύνολο του φυτικού  κεφαλαίου της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, οδηγώντας τους σε οικονομικό αδιέξοδο.
Τα ισχύοντα από το θεσμικό πλαίσιο για περίπτωση πυρκαγιάς, βάσει του οποίου τα 500 στρέμματα ορίζονται ως κατώφλι ζημιάς για αποζημίωση, οδηγούν σε στρέβλωση της αντικειμενικότητας.  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μπορεί να εγκριθεί αποζημίωση για γεωργική έκταση μόλις 20 στρεμμάτων μόνο και μόνο επειδή ανήκουν σε μια ευρύτερη περιοχή 510 στρεμμάτων, της οποίας τα υπόλοιπα 490 στρ. δηλαδή το 96% είναι δασικά. 
Αντίστροφα, δεν θα τύχουν αποζημίωσης 490 στρέμματα αμιγούς γεωργικής έκτασης, επειδή η συνολικά ζημιωθείσα έκταση υπολείπεται των 500 στρεμμάτων.
Θωρούμε λοιπόν, ότι για ιδιάζουσες περιπτώσεις, όπως η προκειμένη, όπου πλήττεται μέχρι σημείου ολικής καταστροφής μεγάλο ποσοστό φυτικού κεφαλαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται, θα πρέπει να υπάρξει παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας μέσω σχετικής ρύθμισης, ώστε οι  Κρατικές Ενισχύσεις να καταβάλλονται  μόνο με την προϋπόθεση του  ατομικού επιπέδου, δηλαδή εκτίμηση της ζημιάς των ομοειδών ειδών, σε επίπεδο παραγωγού,  με απεξάρτηση από το όριο των 500 στρεμμάτων..
Επειδή πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, με αντίκτυπο στην οικονομία της περιοχής, ζητάμε  εκ μέρους σας, την αντιμετώπισή του, με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου