13.7.14

Ο Παπανδρέου ζητά εξηγήσεις από Σαμαρά για τις δηλώσεις Βούλτεψη

Αφορμή οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009

Τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά καλεί να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 και την ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, ερωτάται ο νυν πρωθυπουργός αν συμφωνεί με την κ. Βούλτεψη. Και για την περίπτωση που συμφωνεί, ερωτάται:

1. γιατί σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο νυν Πρωθυπουργός και ο τότε Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εψήφισαν τον Προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος σύμφωνα με τη ίδια την εισηγητική του έκθεση στηρίζεται στα στοιχεία που όλοι αποδέχονται ως τα μόνα αληθή και επικύρωσε έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα, στα τέλη του 2010, η Eurostat - για πρώτη φορά χωρίς αστερίσκους;

2. γιατί δεν ζήτησαν χθες, όχι σήμερα, ούτε αύριο, αναθεώρηση των στοιχείων της οικονομίας; Πως είναι δυνατόν τρεις Πρωθυπουργοί στη σειρά - Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμος, Α. Σαμαράς -, αλλεπάλληλα υπουργικά συμβούλια και το σύνολο των υπουργών αυτών των κυβερνήσεων, επτά υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα, να συμφώνησαν να πάρουν δύσκολα μέτρα για να μειώσουν το έλλειμα βάση των στοιχείων που κατέγραψε η ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή και η Eurostat.

3. γιατί δεν απαίτησαν από τους εταίρους μας, χθες, όχι σήμερα, ούτε αύριο, επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος προσαρμογής;

4. γιατί δεν προχωρούν στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής; Και μάλιστα, αν δεν τους αρκεί το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που συστάθηκε το 2012 για τα στατιστικά στοιχεία του 2009, γιατί δεν προχωρούν στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο;

Η δήλωση της κ. Βούλτεψη σύμφωνα με την οποία ακολουθούν τα στοιχεία αυτά επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, χαρακτηρίζεται «αφελής ισχυρισμός» και τίθεται το ερώτημα: «Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς διότι όλοι όσοι κυβέρνησαν μετά την οικονομική κρίση αποδέχτηκαν να συμφωνήσουν με "ψεύτικα στοιχεία" ή δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, διότι απλά, τα στοιχεία ήταν και τα αληθή; Δηλαδή, ουδείς μπορούσε με σοβαρότητα να τα αμφισβητήσει»;

Στην ανακοίνωση του γραφείου του κ. Παπανδρέου αναφέρεται επίσης ότι «τα Ζάππεια και τα 18 δις Ευρώ ισοδύναμα μέτρα, ακολουθούσαν την πορεία των εξελίξεων ώστε να είναι αξιόπιστα. Ως εκ τούτου, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, πολύ περισσότερο σήμερα, που επίσης σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, τα πράγματα είναι κατά πολύ καλύτερα απ´ ότι τα παρέλαβαν! Επομένως, θα έχουμε ως χώρα και επιπλέον οφέλη!».

Γίνεται λόγος για «ψεύδη», και «συκοφαντία» και τονίζεται ότι επειδή, στην προκείμενη περίπτωση «αφορούν σε θεμελιακά στοιχεία που αποτελούν την βάση κάθε απόφασης στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, η συνεχής αμφισβήτησή τους βλάπτει βαθύτατα την αξιοπιστία των θεσμών μας». Επίσης, όπως τονίζεται, «υπονομεύει κάθε δυνατότητα δημιουργίας ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών της κρίσης στην χώρα μας»., όπως και ότι «τα ψεύδη και οι συκοφαντίες - και μάλιστα από τα πλέον επίσημα χείλη της Κυβέρνησης - υπονομεύουν συστηματικά την εικόνα αξιοπιστίας της Ελλάδας».

Αναφορά γίνεται και στην «απογραφή» που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 και τη διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών της τότε κυβέρνησης, η οποία «αξιοποίησε ένα λογιστικό τερτίπι» προκαλώντας τεράστια βλάβη στους Έλληνες και τη χώρα. Διότι, όπως τονίζεται, «με την εκ των υστέρων αλλαγή των στοιχείων των προϋπολογισμών, από το 1999 μέχρι το 2004, αμφισβητήθηκε η ένταξή μας στη ζώνη του ΕΥΡΩ». Και προστίθεται ότι: «Αυτή και μόνο η πράξη και έπληξε την αξιοπιστία μας και έθεσε την Ελλάδα υπό την κηδεμονία της παρακολούθησης από την ΕΕ κατά τα έτη 2004-2008. Το «τελειωτικό χτύπημα στην αξιοπιστία της χώρας», αναφέρεται επίσης, ήταν «η απόκρυψη και αλλοίωση των πραγματικών στοιχείων του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2009», η οποία, «με τις πράξεις της είχε καταφέρει να δημιουργήσει την εικόνα μιας Ελλάδας αναξιόχρεης».

Όλα αυτά, σύμφωνα, επίσης, με την ανακοίνωση: «Το πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, είχε ως επακόλουθο να ανοίξει διάπλατα και η συζήτηση - στην ΕΕ και διεθνώς - περί του Grexit, δηλαδή, της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και μόνο αυτή η συζήτηση, αποσταθεροποίησε την οικονομία, τις επενδύσεις, το τραπεζικό σύστημα και την δυνατότητα ανάκαμψης και προσαρμογής μας».

Ο κ. Παπανδρέου ζητά, ουσιαστικά να διερευνηθούν οι επίσημες καταγγελίες των αρμοδίων αρχών για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή. Σχετικά αναφέρεται: «Εντονότατο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, δεν έχουν τύχει διερευνήσεως οι μοναδικές επίσημες καταγγελίες που προέρχονται από αρμόδιες αρχές - Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Eurostat και Έκθεση Ευρωκοινοβουλίου για τα προγράμματα προσαρμογής και τα πεπραγμένα της τρόϊκας - που αφορούν τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή, σχετικά με τα στοιχεία της οικονομίας και αναδεικνύουν με σαφήνεια τους πραγματικούς υπευθύνους της όλης υπόθεσης. Και μάλιστα, με τρόπο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε αμφιβολίας ή επιφύλαξης, καθώς χαρακτηρίζουν "εσκεμμένα εσφαλμένες" τις αναφορές των κυβερνήσεων Καραμανλή για τα στοιχεία της οικονομίας και κάνουν λόγο για "λαθροχειρία"».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου