27.8.14

«Μονοπάτια Πολιτισμού» στην Ορεινή Κορινθία

Πέντε συναρπαστικές διαδρομές περιμένουν να τις ανακαλύψει το κοινό

Στην Ορεινή Κορινθία, μιάμιση ώρα από την Αθήνα, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛET) εγκαινιάζει τα Μονοπάτια Πολιτισμού, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου  και απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση στο ευρύ κοινό.

Πέντε συναρπαστικές διαδρομές -  τέσσερις περιπατητικές και μια ποδηλατική - περιμένουν να τις ανακαλύψει το κοινό και να χαρεί την ομορφιά της Ορεινής Κορινθίας, στους ιστορικούς αμπελώνες, αλλά και τη μοναδική θέα στη Ζήρεια και τη λίμνη της Στυμφαλίας. Παράλληλα, η ΕΛΛET και οι κάτοικοι του αγροτικού χωριού Ψάρι προσκαλούν το κοινό στην 1η Γιορτή Κορινθιακής Σταφίδας. Στο κέντρο παραγωγής της σταφίδας από τα αρχαία χρόνια, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν σε μονοπάτια στους ιστορικούς αμπελώνες, να βιώσουν τον τρύγο και να επισκεφθούν τη σχετική έκθεση φωτογραφίας. Για πρώτη φορά, τοπικοί παραγωγοί με τις οικογένειές τους προσκαλούν τις οικογένειες της πόλης να μαζέψουν και να απλώσουν τη σταφίδα, να γνωρίσουν τον αγροτικό τρόπο ζωής, να χαρούν τη φύση με ένα διαφορετικό τρόπο και να γιορτάσουν τη συγκομιδή μαζί τους.



Πέντε συναρπαστικές διαδρομές -  τέσσερις περιπατητικές και μια ποδηλατική - περιμένουν να τις ανακαλύψει το κοινό και να χαρεί την ομορφιά της Ορεινής Κορινθίας.

Το Ψάρι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση ελληνικού αγροτικού χωριού. Μετά την ολοκληρωτική του καταστροφή από τους Ναζί το 1944, το χωριό κατάφερε να ανακάμψει, και βασισμένο στην πλούσια ιστορία και παράδοσή του, να συνεχίσει την πορεία του στο χρόνο. Η τοπική κοινότητα, με τον ιδιαίτερα δραστήριο πολιτιστικό της σύλλογο, προσπαθεί να προωθήσει τις βασικές της δραστηριότητες - την αγροτική και κτηνοτροφική - κρατώντας έτσι τους νέους ανθρώπους στον τόπο τους. Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» της ΕΛΛΕΤ προσφέρει δυνατότητες ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και την πολιτισμική κληρονομιά ενός τόπου, καθώς και προοπτικές μιας ήπιας ανάπτυξης που δεν αλλάζει τον χαρακτήρα της περιοχής, αλλά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η αποδοχή του προγράμματος από τις τοπικές κοινωνίες αποδεικνύει ότι η αειφόρος ανάπτυξη, με έμφαση στα μοναδικά χαρακτηριστικά ενός τόπου, είναι πλέον το ζητούμενο.
naftemporiki.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου