30.8.14

ΠΑΡΑΝΟΙΑ - Ποια Αμφίπολη; Βρήκαν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου... στα Σκόπια με τη βοήθεια των άστρων


Ποια Αμφίπολη; Βρήκαν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου... στα Σκόπια με τη βοήθεια των άστρων

Αφού γέμισαν τη χώρα τους με αγάλματα Μακεδόνων βασιλιάδων κι αφού έφτιαξαν τη δική τους «μακεδονική» ιστορία, τώρα οι Σκοπιανοί αποφάσισαν ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί και να βρίσκεται στο έδαφός τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων Utrinski Vesnik, έχει συσταθεί μια… διεθνής ομάδα ειδικών με επικεφαλής έναν ανεξάρτητο αρχαιολόγο ονόματι Ντομαγκόι Νίκολιτς από την Κροατία, η οποία πραγματοποιεί αρχαιολογική έρευνα στην τοποθεσία Οβτσε Πόλε, κοντά στην πόλη Στιπ της ανατολικής FYROM.
Ποια Αμφίπολη; Βρήκαν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου... στα Σκόπια με τη βοήθεια των άστρων
Κι ενώ όλη η Ελλάδα ζει με το… θαύμα της Αμφίπολης και με το πότε οι αρχαιολόγοι θα σκάψουν για να μπουν στον μεγαλοπρεπή τάφο, στα Σκόπια χρησιμοποιούν ορισμένες μεθόδους ιδιαίτερα… πρωτότυπες. Στην περιοχή της έρευνας χρησιμοποιούν τη μέθοδο της «αρχαιοακουστικής», δηλαδή τη μελέτη της ακουστικής αρχαιολογικών χώρων προκειμένου να δουν αν ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην συγκεκριμένη Τούμπα. Όπως αναφέρει, ωστόσο, η εφημερίδα: «Την 21η Ιουλίου, ημέρα γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι επιστήμονες εργάζονταν άγρυπνα στο μικρό γεώγλυφο. Διατείνονται ότι τις πρωινές ώρες της 21ης Ιουλίου, ο αστερισμός της Κασσιόπης βρισκόταν ακριβώς πάνω από το γεώγλυφο της Μπέλα Ζόρα και πως αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος κάποιας ιδιαίτερα σημαντικής προσωπικότητας». Βλέποντας δηλαδή τα άστρα η ανεξάρτητη ομάδα των ειδικών περιμένει να εμφανιστεί μπροστά της ο… μεγάλος στρατηλάτης.
Είναι εδώ ο τάφος του Μεγαλέξανδρου; Όπως επιμένει ο Κροάτης αρχαιολόγος: «Μία εσωτερική ώθηση παροτρύνει τους ανθρώπους να θέλουν να ενταφιαστούν εκεί όπου έχουν γεννηθεί. Ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας έχει γεννηθεί στο Οβτσε Πόλε και εκεί βρίσκεται και ο τάφος του, ο οποίος καλύφθηκε εσκεμμένα.
Είναι εδώ ο τάφος του Μεγαλέξανδρου;
Υπάρχουν, πάντως, κι άλλες θεωρίες. Όπως αναφέρει η Καθημερινή σε σχετικό ρεπορτάζ, ένας καθηγητής πανεπιστημίου ονόματι Αριστότελ Τεντόβ, υποστηρίζει ότι κάτω από τον λόφο που βρίσκεται το γεώγλυφο δεν υπάρχει ο Μέγας Αλέξανδρος - για τον οποίο λέει και αυτός ότι έχει ταφεί σίγουρα στα σημερινά εδάφη της ΠΓΔΜ, αλλά «ίσως να κρύβεται ο τάφος της Μεγάλης Μητέρας ή ο Ανώτατος Θεός των Μακεδόνων, ο Θεός του Ηλίου, Σε».
Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Slompoden Pechat λέει ωστόσο ότι «η μεγάλη λίθινη η οποία εικάζεται ότι είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι σκυρόδεμα που κατασκευάστηκε πριν από 38 χρόνια από ειδικούς της εταιρείας Yugogas, οι οποίοι από κοινού με τον στρατό διεξήγαγαν έρευνες σε αυτή την περιοχή για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου. Θυμάμαι πως κάποιος από τους ειδικούς μου ανέφερε ότι στην κορυφή τοποθέτησαν μια ένδειξη με λατινικούς χαρακτήρες SE, Νοτιοανατολική δηλαδή, ώστε να γνωρίζουν αργότερα προς ποια κατεύθυνση έσκαψαν για τις έρευνες. Εάν υπήρχε κάτι άλλο θα το είχαμε βρει εμείς πρώτοι...».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου