28.8.14

Στο «κόκκινο» η Ουκρανία: Εισβολή ρωσικών δυνάμεων καταγγέλλει ο Ποροσένκο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις «εισήχθησαν» στην Ουκρανία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι «ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, περίπου 100 χλμ. του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες.
Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές συντονίζουν τις κινήσεις τους για να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην Ιλοβάισκ και τη Σαχτάρσκ, ανατολικά του Ντονέτσκ.

Εν τω μεταξύ, η Λιθουανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προχώρησε σε μια «ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή» στην Ουκρανία και απαίτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό.
Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν ρωσικές δυνάμεις ότι δρουν στο έδαφός τους υποστηρίζοντας τους φιλορώσους αυτονομιστές εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Η Μόσχα διαψεύδει τις κατηγορίες τους. Ωστόσο χθες το NATO και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για αυτό.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο επανέλαβε την κατηγορία σήμερα το πρωί ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, εάν επαληθευτεί, είναι «απαράδεκτη».
Εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς σημείωσε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έπρεπε να εξεταστεί από το ΣΑ του ΟΗΕ ως μια επιθετική ενέργεια».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την έντονη ανησυχία της σήμερα για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Εξάλλου ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να συναντηθεί το Σάββατο με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λίγη ώρα πριν μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Στο μεταξύ ο ουκρανός πρεσβευτής στην ΕΕ Κονσταντίν Γελισέγεφ ζήτησε σήμερα να συγκληθεί «μια έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου για την Ουκρανία», αλλά και την παροχή μιας «ευρείας στρατιωτικής και τεχνικής βοήθειας» στη χώρα του.

Ένα μέλος του συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Κρεμλίνου, η Έλα Πολιάκοβα, δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου