26.8.14

…. ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΟΥΜΕ

 Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ                                                       
 TAΞΙΑΡΧΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ε.α
                                     
      Το παραπάνω αποτελεί μέρος δήλωσης του κ. Σαμαρά, σε συνάντηση Βουλευτών της ΝΔ την 21 Φεβ 2013 σε ταβέρνα (φαίνεται ότι οι μεγάλες δηλώσεις πρωθυπουργών γίνονται σε ταβέρνες!!!) «Αν βγάλουμε τον Ιούνιο, τα περάσαμε τα δύσκολα. Από το Σεπτέμβριο θα απογειωθούμε». είπε, ενώ έδειξε πως αποτελεί κομβικό σημείο ο Ιούνιος, διότι εκτιμά ότι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ θα βοηθήσει την οικονομία.                                                                    

   Δυστυχώς για τον υπεραισιόδοξο κ. Σαμαρά, φθάσαμε ήδη στον Σεπτέμβριο του 2014 και βολοδέρνουμε ακόμα στον τροχόδρομο χωρίς να απογειωθούμε. Παρότι ανακοινώθηκε ότι το 2013 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 18.000.000 τουρίστες και σύμφωνα με τους ιθύνοντες οι εισπράξεις ανήλθαν σε δις ευρώ και όταν σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «ο τουρισμός αποτελεί το 15% της ελληνικής οικονομίας με 7% άμεση και 8% έμμεση συνεισφορά στο ΑΕΠ», πως γίνεται το ΑΕΠ του 2013 να είναι μειωμένο σε σχέση με το ΑΕΠ του 2012 κατά 5,8% (182,1 δισ., έναντι 193,3 δισ. ευρώ το 2012);

   Μπορεί να κάνουμε ρεκόρ Guinness  στις αφίξεις τουριστών αλλά το ζήτημα είναι τι απομένει τελικά στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό λαό από αυτή την «κοσμογονία» του τουρισμού που γίνεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «Το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ. Το 2014 θα σπάσουμε αυτό το ρεκόρ, η κοσμογονία έχει αρχίσει» και απευθυνόμενος στους ανθρώπους του τουρισμού, είπε: «Ετοιμαστείτε να υποδεχθείτε περισσότερους από 20 εκατομμύρια τουρίστες»(Μ.Μουσικής 30 Απρ 2014).

    Πως βοήθησαν οι 18.000.000 τουρίστες του 2013 την ελληνική οικονομία και πως θα την βοηθήσουν το 2014; και γίνομαι πιο συγκεκριμένος, όταν λέει ο κ. Σαμαράς ότι : «Ο τουρισμός μπορεί να δώσει 16,5 δισ. πρόσθετα και 225.000 θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη επταετία ( Μ. Μπενάκη 20 Μαΐου 2014), πως γίνεται η ανεργία να μην έχει μειωθεί έστω και λίγο τους μήνες της τουριστικής περιόδου ούτε το 2013 ούτε το 2014;

  Πως εξυπηρετήθηκαν τα 18.000.000 τουρίστες του 2013 και τα 20.000.000 του 2014; Είναι απλό, με την εισαγωγή σπουδαστών τουριστικών επαγγελμάτων από όμορες χώρες για απόκτηση εμπειρίας!!!!! Νόμιμος τρόπος εργασίας, χαμηλά αμειβόμενος, έτσι ο Έλληνας άνεργος παραμένει άνεργος.

  Πως γίνεται με τα 18.000.000 τουρίστες του 2013 και τα 20.000.000 του 2014 να μην αυξάνεται η αγροτική και η κτηνοτροφική μας παραγωγή και να μην μπορούμε να διαθέσουμε τα φρούτα μας (αυτά πχ που μας επέστρεψε η Ρωσία) τι τρώνε οι τουρίστες? Μένουν νηστικοί? Όχι βέβαια, αλλά επειδή οι ξενοδόχοι θέλουν να μειώσουν το κόστος κάνουν εισαγωγές φτηνών προϊόντων, αμφιβόλου ίσως ποιότητας από το εξωτερικό.

  Διαφημίζονται πολύ τα ξενοδοχεία με τις all inclusive  παροχές. Όταν ένα ξενοδοχείο με εξευτελιστικές τιμές φιλοξενεί έναν τουρίστα και του τα παρέχει όλα, ο τουρίστας αυτός δεν προσφέρει τίποτα στην τοπική οικονομία γιατί δεν τρώει τοπικά προϊόντα, και τον αποτρέπει από το να βγει έξω από αυτό, ώστε να δουλέψουν εστιατόρια, ταβέρνες και τα λοιπά καταστήματα.
   Όσον αφορά την κρουαζιέρα βλέπουμε τους τουρίστες, σε κάθε λιμάνι να βγαίνουν για μια βιαστική βόλτα στην κοντινή πόλη και μετά γυρίζουν στο πλοίο  για φαγητό (έχουν πλήρη διατροφή). Αλήθεια τα κρουαζιερόπλοια πληρώνουν τέλη ελλιμενισμού;

  Να συνεχίσω με τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα? Έρχονται φορτωμένα με όλα τα είδη διατροφής παρκάρουν ασύδοτα στις ελεύθερες παραλίες μας χρησιμοποιούν το κοινόχρηστο νερό για ντους και όταν θέλουν να ψωνίσουν πάνε σε καταστήματα τύπου Lidl  και αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα άρα μηδέν εις το πηλίκον για την οικονομία από την παραμονή τους στη χώρα μας.

   Θέλω με τα παραπάνω να πω ότι, μπορεί  να καταγράφονται εκατομμύρια αφίξεις αλλά στην ουσία το κέρδος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να μην είναι το προσδοκώμενο.

  Αν η ανάπτυξη του τουρισμού δεν σημάνει μείωση της ανεργίας και αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής, τυποποίησης και μεταποίησης δεν λέει κάτι. Τα χρήματα απλά θα μπαίνουν για λίγο στην Ελλάδα και μετά θα ξαναβγαίνουν για να πληρώσουν εισαγόμενα προϊόντα, αμοιβές αλλοδαπών εργαζομένων και δικαιώματα των τουριστικών πρακτορείων.

 Ο τουρισμός πρέπει να αναπτυχθεί σε άλλη βάση, να μην είναι φετίχ οι αφίξεις αλλά το αποτέλεσμα, το  τι αφήνει στην οικονομία μας. Χρειαζόμαστε ποιοτικό τουρισμό όπου τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά καταλύματα,  θα συνεργάζονται με την τοπική κοινωνία και την τοπική αγορά ώστε οι ωφέλειες να είναι πολλαπλές.
      
   Η Ελλάδα με τα εκατοντάδες νησιά, τις χιλιάδες χιλιόμετρα εκπληκτικές παραλίες, τους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς, τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, πρέπει να  έχει δική της τουριστική πολιτική ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο και να μην εξαρτάται άμεσα από τις διαθέσεις των μεγάλων διεθνών τουριστικών οργανισμών. Η διατήρηση και η βελτιστοποίηση των υπηρεσιών του ΕΟΤ πρέπει να επιτευχθεί γι αυτόν τον σκοπό

   Η Ελλάδα διαθέτει την δυναμική για την ανάπτυξη όλων των ειδών Τουρισμού και την ανάδειξη της ως τουριστικού προορισμού. Ιδιαίτερα του Πολιτισμικού – Αρχαιολογικού- Ιστορικού τουρισμού, διεθνούς εμβέλειας. Η ενοποίηση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων σε θεματικές πολιτισμικές διαδρομές, για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνάρτηση με την τουριστική ανάπτυξη, πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα.

    Για να γίνει ο τουρισμός η  «ατμομηχανή», όπως λέει ο κ. Σαμαράς και να τραβήξει την οικονομία θέλει πολύ δουλειά  και όχι κορώνες που ο ίδιος συνηθίζει να πετάει όπου βρεθεί και όπου σταθεί, προσπαθώντας να κοροϊδέψει άλλη μια φορά τον ταλαίπωρο λαό ότι όλα πάνε καλά. Οι επενδύσεις που θα γίνουν δεν πρέπει να αφορούν μόνο την κατασκευή ξενοδοχείων αλλά και κατασκευή υποδομών στην τοπική κοινωνία ώστε όλοι να συμμετέχουν στην εξυπηρέτηση του τουριστικού προϊόντος. 

   Χρειάζεται δουλειά, πρόγραμμα για να δημιουργήσεις ένα αναπτυξιακό  μοντέλο, παραγωγικό, εξωστρεφές ανταγωνιστικό, που θα υποστηριχθεί από φιλικές προς την επιχειρηματικότητα δομές συμπεριλαμβάνοντας  και το τουριστικό μοντέλο της χώρας. Σοβαρότητα, δουλειά και αισιοδοξία η υπεραισιοδοξία δεν έκανε ποτέ καλό.
     Διαφορετικά θα γίνουμε ένας φτηνός τουριστικός προορισμός τύπου Τζαμάικας Φιλιππινών και Κούβας, με υπερπολυτελή ξενοδοχεία, ευτυχισμένους τουρίστες και «υπερήφανους» σερβιτόρους (εμάς) με τους μισθούς πείνας. Αν μη τι άλλο θα έχουμε πετύχει να γίνουμε οι σερβιτόροι της Ευρώπης ή όπως έγραψε ειρωνικά η εφημερίδα BILD «Οι Έλληνες μπορούν να μειώσουν το χρέος τους με σεξ και ναρκωτικά».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου