28.11.14

Από καραβοκύρης στον κλάδο του ελαιολάδου

Ο Αθανάσιος Καβούκας μιλά για την νέα επιχειρηματική «Symphonia».

Οικογενειακώς δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ναυτιλίας από το 1973, διατηρώντας μια παράδοση τεσσάρων δεκαετιών. Αυτό όμως δεν πτόησε τα νεότερα μέλη της επιχείρησης να ανοίξουν τους επιχειρηματικούς τους ορίζοντες και να εντοπίσουν νέες ευκαιρίες.
Ο Αθανάσιος Καβούκας, Γενικός Διευθυντής της Transmar Shipping, μιλά στο Fortunegreece.com για τη νέα του εταιρεία, που φέρει το όνομα Symphonia, και δραστηριοποιείται στον κλάδο του ελαιολάδου.
«Εδώ και έξι χρόνια αποφασίσαμε πως θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μια στροφή στον πρωτογενή τομέα επειδή πιστεύουμε πως η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πράγματα και πως υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης για μια εταιρεία με σωστή δομή και εξαγωγικό χαρακτήρα».
Το καλοκαίρι του 2010, μεσούσης της κρίσης, ο Αθανάσιος Καβούκας προβαίνει στην αγορά ενός ελαιώνα 100 στρεμμάτων στις Κροκεές της Λακωνίας, μέρος το οποίο φημίζεται για την παραγωγή Π.Ο.Π. ελαιολάδου. Επιλέγει δε να στήσει τη νέα του επιχείρηση σε μια περιοχή που έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία, αφού όπως αναφέρει και ο ίδιος, ο τοπικός συνεταιρισμός παράγει ετησίως 700-800 τόνους ελαιολάδου.
O Αθανάσιος Καβούκας.O Αθανάσιος Καβούκας.
Έκτοτε η πορεία της εταιρείας είναι ανοδική. Τα προϊόντα της Symphonia έχουν κάνει την εμφάνισή τους πέρα από την ελληνική αγορά, στην Κίνα, το Ντουμπάι, την Αυστραλία, στην Αυστρία, το Βέλγιο και την Αγγλία στα ράφια delicatessen καταστημάτων. Οι προϊοντικές κατηγορίες είναι δύο και αφορούν premium προϊόντα.
Η πρώτη είναι επικεντρωμένη στην ελιά και περιλαμβάνει ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές και πάστα ελιάς της σειράς Elea Terra και η δεύτερη συνιστά μια πρωτότυπη πρόταση προϊόντων μελιού, τη σειρά Melion, που βγαίνουν σε διάφορες γεύσεις (θυμάρι, μαστίχα Χίου κ.α.), με αρκετά εξ’ αυτών να έχουν λάβει διακρίσεις στα Great Taste Awards.
«Στο εξωτερικό αντιλαμβάνεται κανείς πως υπάρχουν πολύ υψηλά standard και απαιτούνται πολλά συστήματα ποιότητας και υγιεινής για την αποδοχή ενός προϊόντος. Αν και στην Ελλάδα το ελαιόλαδο είναι ένα από τα εθνικά μας προϊόντα, σε παγκόσμιο επίπεδο ο κλάδος εξελίσσεται διαρκώς. Και αυτό που με χαροποιεί είναι πως οι νέοι που ασχολούνται με το αντικείμενο είναι περισσότερο προσεκτικοί και επαγγελματίες».
Παρά το μικρό χρονικό διάστημα δραστηριοποίησής της τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν ήδη δοθεί και στις διεθνείς εκθέσεις . Μάλιστα το 2012 στην έκθεση της Sial το προϊόν Bee Good, ένα πρωτότυπο μέλι με φουντουκόπαστα, με μοναδική γεύση, και ιδιαίτερα θρεπτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, ξεχώρισε ως ένα από τα 300 πιο καινοτόμα προϊόντα της χρονιάς.
Το 2015 η εταιρεία σκοπεύει δε να κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία της στην έκθεση Sial που θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο του Καναδά. Αυτό το διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα, καθώς διεξάγονται συζητήσεις με γνωστό ξενοδοχειακό όμιλο στην Ελλάδα για την τοποθέτηση των προϊόντων της Symphonia και για την προσφορά τους σε μικρότερες συσκευασίες, ως welcome gifts σε τουρίστες.
«Δεν ήταν εύκολη η είσοδος στην ελληνική αγορά και ειδικά στα τρόφιμα, μια κατηγορία που παρουσιάζει μεγάλο ανταγωνισμό. Εμείς έχουμε επιλέξει να έχουμε στοχευμένη παρουσία, αφού πρόκειται για προϊόντα που έχουν φτιαχτεί με αγάπη και επιμονή. Γι’ αυτό το λόγο και τα προϊόντα μας πέρα από τα καταστήματα delicatessen, τα χρησιμοποιούν καταξιωμένοι σεφ και premium εστιατόρια».
Για το 2015 το business plan της εταιρείας περιλαμβάνει την αύξηση των συνεργασιών και των καναλιών διανομής των προϊόντων, – ήδη υπάρχουν 100 σημεία πώλησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε αρκετά νησιά- αλλά και την είσοδο στην αγορά του Καναδά. Σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά και την αποτίμησή της σε αριθμούς, αναμένεται μια αύξηση 25% του κύκλου εργασιών σε σύγκριση με το 2013.
Όσο για τη συμβουλή που δίνει στους νέους επιχειρηματίες που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά του ελαιολάδου, για να είναι επιτυχημένη η διαδρομή τους ;
Θα πρέπει να είναι προσηλωμένοι και να δείχνουν συνέπεια και ακρίβεια σε αυτό που κάνουν και πρεσβεύουν.
«Όταν πραγματοποιείς αυτά που υπόσχεσαι στους πελάτες σου χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, είναι βέβαιο πως δεν θα χάσεις ποτέ».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου