22.11.14

Ένας κακός γάμος μας ραγίζει την καρδιά...


Ένας κακός γάμος μας ραγίζει την καρδιά... κυριολεκτικά

Ένας κακός γάμος μπορεί κυριολεκτικά να σας «ραγίσει» την καρδιά, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συχνές συγκρούσεις μεταξύ των συζύγων για χρόνια, αυξάνουν των κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, και ιδιαίτερα στις γυναίκες οι οποίες είναι ποιο ευάλωτες και έχουν την τάση να εσωτερικεύουν τα αρνητικά συναισθήματα περισσότερο από τους άνδρες.
Ο κοινωνιολόγος Χιούι Χε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ ανέφερε ότι «Η παροχή συμβουλών γάμου επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην νεότερα ζευγάρια. Αλλά τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η ποιότητα του γάμου θα πρέπει να διατηρείται σε καλά επίπεδα ακόμα και στα ζευγάρια που είναι παντρεμένα για 40-50 χρόνια».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ ένας ευτυχισμένος γάμος παρέχει υποστήριξη και ενισχύει τη σωματική υγεία, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το άγχος ενός δυστυχισμένου γάμου μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη. Επίσης τα αντρόγυνα που μαλώνουν συνεχώς, τείνουν να υιοθετούν ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ ποτό και έχει φανεί ότι αυξάνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό τους.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μια μεγάλη προγενέστερη μελέτη σε περίπου 1.200 παντρεμένους άνδρες και γυναίκες , οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης ήταν ηλικίας 57-85 ετών. Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση και την κατάσταση της υγείας τους, εξετάζοντας τα ποσοστά εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και υπέρτασης.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal Of Health And Social Behavior, διαπίστωσε ότι οι κακοί γάμοι ήταν επιζήμιοι για την υγεία της καρδιάς των συζύγων, ενώ οι καλοί γάμοι προήγαγαν την σωματική υγεία. Επίσης κατέδειξε ότι η ποιότητα του γάμου επιδρά στια αρτηρίες και την καρδιά περισσότερο στα ζευγάρια που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και ήταν παντρεμένα για πολλά χρόνια.  

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου