Δεν πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι βάσει των διεθνών στάνταρτ το δημοψήφισμα πρέπει να προκηρύσσεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του και να θέτει ξεκάθαρο ερώτημα.
Ο γενικός γραμματέας Τόριμπγιορν Γιάνγκλαντ ανέφερε ότι συνιστά «μεγάλο πρόβλημα» το γεγονός ότι μεσολαβεί τόσο λίγος χρόνος μεταξύ της προκήρυξης και της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας επίσης το γεγονός ότι «το ερώτημα που τίθεται στον λαό δεν είναι πολύ σαφές».
Μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press από τη Λισαβόνα, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης επισήμανε πως τα διεθνή πρότυπα ορίζουν να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μεταξύ προκήρυξης και διεξαγωγής, να τίθεται σαφές ερώτημα στους πολίτες και να παρακολουθούν την ψηφοφορία διεθνείς παρατηρητές.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει τέτοια ή παρόμοια τοποθέτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία να ελήφθη στο θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού ή από κάποιο αρμόδιο προς τούτο όργανο, όπως το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης», τονίζοντας: «Οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 26 Ιουνίου, πριν δηλαδή κηρυχθεί το δημοψήφισμα. Παρουσιάζεται ως απόφαση-δήλωση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjorn Jagland στο Associated Press. Ως εκ τούτου, δεν αντανακλά το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά την προσωπική άποψη του κ. Jagland. Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου καλύπτει όλους τους προβλεπόμενους από το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο όρους, αποτελώντας έκφραση της κυρίαρχης βούλησης του ελληνικού λαού».
Προσφυγή στο ΣτΕ
Την Παρασκευή κρίνεται οριστικά από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η τύχη του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής, μετά την προσφυγή που κατέθεσαν χθες δύο πολίτες, ένα μηχανικός και ένας δικηγόρος.
Ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου συγκαλεί εκτάκτως την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το μεσημέρι της Παρασκευή (12 μ.) για να συζητηθεί η προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) των δύο πολιτών. Οι δύο πολίτες στρέφονται τόσο κατά της πράξης του υπουργικού συμβουλίου για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όσο και κατά του Προεδρικού Διατάγματος για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Οι δύο Έλληνες πολίτες υποστηρίζουν ότι οι νομοθετικές προπαρασκευαστικές πράξεις διεξαγωγής του δημοψηφίσματος προσκρούουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στον νόμο 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.