Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση
έκανε μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ανακατανομή των βαρών
- Επιφυλακτικό το Βερολίνο για τις προτάσεις που κατατέθηκαν
- Επιφυλακτικό το Βερολίνο για τις προτάσεις που κατατέθηκαν
Με καταιγιστικούς ρυθμούς προχωρούν οι εξελίξεις σε
πολιτικό και οικονομικό επίπεδο προκειμένου στο Eurogroup του Σαββάτου
να υπάρξει μια οριστική συμφωνία που θα βγάλει τη χώρα από το τραγικό
αδιέξοδο.
Εξουσιοδότηση από τη Βουλή ζητά ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο για να διαπραγματευθούν με τους δανειστές, ενώ τις ελληνικές προτάσεις αξιολογούν οι οι τρεις θεσμοί -Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ-, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επιβεβαίωσε την έγκαιρη παραλαβή των προτάσεων της Αθήνας το βράδυ της Πέμπτης.
Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε νωρίτερα πως θα μπορούσε να υπάρξει «σημαντική απόφαση» στο Eurogroup του Σαββάτου, χαρακτηρίζοντας εμπεριστατωμένη τη νέα ελληνική πρόταση. Λίγο αργότερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι δεν θα γίνει Συνοδος Κορυφής την Κυριακή εάν αύριο το Εurogroup καταληξει σε συμφωνία για νέο πρόγραμμα.
Επιφυλακτικό το Βερολίνο
Η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων θα γίνει από τους αρμόδιους θεσμούς, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι μόνο εφόσον η Αθήνα δείξει ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να ζητήσει από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση.
«Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας εξέπνευσε. Χρειαζόμαστε ένα πολυετές νέο πρόγραμμα, το οποίο θα πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τις δαπάνες και υποχρεώσεις που συζητούνταν τον Ιούνιο. Μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση περιγράψει σοβαρά και αξιόπιστα ως βασικούς πυλώνες το τι είναι διατεθειμένη να κάνει σε αυτή την μακρά μεταρρυθμιστική πορεία, καθώς και εάν ονομάσει και τα λεγόμενα prior actions, θα μπορέσει η κυβέρνηση να ζητήσει από την Βουλή την εξουσιοδότηση για έναρξη διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα» είπε ο κ. Ζάιμπερτ.
Το μέτωπο εντός Ελλάδος
Αντιμέτωπος με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το βαρύ πακέτο μέτρων που συνοδεύει το αίτημα για τριετές πρόγραμμα από τον ESM, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.
Με έγγραφο της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε στις Επιτροπές α) Οικονομικών Υποθέσεων, β) Κοινωνικών Υποθέσεων, γ) Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και δ) Παραγωγής και Εμπορίου. Η επιτροπή δηλαδή έχει προθεσμία να υποβάλει την έκθεσή της μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, με το ένα σενάριο είναι να εισαχθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί το ξημέρωμα, άλλη εκδοχή να εισαχθεί αύριο το πρωί και να έχει ψηφιστεί μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου και τρίτη εκδοχή να συμπηχθεί ο χρόνος των επιτροπών και να μπει στην Ολομέλεια σήμερα Παρασκευή.
Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει την πρόταση ως βάση διαπραγμάτευσης ώς τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Η τοποθέτηση των εισηγητών ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.
Η κυβέρνηση επιδιώκει «χώρο και χρόνο» για την χώρα, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας κατά την συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής του νομοσχεδίου για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM). Διατύπωση ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει σε ρήξη ζήτησε η Ν. Δ.
«Πέντε μήνες διαπραγματευτήκαμε σκληρά για μια συμφωνία βιώσιμη, που θα αναδιανέμει τα βάρη σε όσους κατέχουν τον πλούτο», είπε ο Δ. Βίτσας δεσμευόμενος ότι η τελική συμφωνία θα έλθει στη Βουλή.
Επιδιώκουμε συμφωνία που να λέει ότι χρέος δεν είναι βιώσιμο, που δεν θα αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομία και θηλιά στην κοινωνική ζωή, υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «»ένα είδος συμφωνίας που δεν ικανοποιεί καμία πλευρά, αλλά εκπληρώνει μια εκατέρωθεν ανάγκη».
«Στο μενού υπάρχουν δύο πιάτα: συμφωνία ή στήριξη της χειμαζόμενης από ανθρωπιστικής κρίσης Ελλάδα», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ρητή δέσμευση στο κε
Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ανακατανομή των βαρών
Η άλλη πλευρά περιμένει μία πρόταση που να δείχνει ότι η διαδικασία ξαναμπαίνει στις ράγες, εκτίμησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί γρήγορα να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει προκληθεί από τα capital controls, καθώς είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με την Κύπρο.
Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν παίρνει εντολές τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε ότι ασκούσε μεγάλη πίεση και στις άλλες 18 χώρες για να βρεθεί λύση. «Η σαφής διατύπωση θα βοηθήσει για την άρση της ασφυξίας», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, διερωτήθηκε: «Απορώ γιατί κερδίζουμε εκλογές. όσο λάθος κάναμε; Μήπως ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι έχουμε κάνει μία τεράστια προσπάθεια και η γραμμή δεν υπογράφουμε μία συμφωνία να ναι κι ό,τι να ναι είναι ένα αβαντάζ;».
«Το βασικό ερώτημα που θέλει ο λαός να απαντηθεί είναι αν είναι μία καλή συμφωνία αυτή. Δεν είναι καιρός ούτε για θριαμβολογίες ούτε για χαρές ούτε για γέλια. Θεωρούμε ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη συμφωνία. Κανείς δεν θριαμβολόγησε μετά το δημοψήφισμα» ανέφερε.
Η κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ανακατανομή των βαρών είπε ο κ. Τσακαλώτος και εξήγησε πως αρκετά μέτρα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «βελτιώσεις σε σχέση με την πρόταση Γιούνκερ».
«Γι αυτό υπάρχει αύξηση εισφοράς για εισοδήματα 30.000 και πάνω, αύξηση φορολογίας σε εφοπλιστές, του φόρου πολυτελείας. Λαμβάνουμε πολλά μέτρα για φοροδιαφυγή και δημιουργία περιουσιολογίου» διευκρίνισε μεταξύ άλλων.
Χωρίς ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση ΚΟ και ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς ψηφοφορία και με πολλές εντάσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της KΟ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μία συναισθηματική δευτερολογία ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ιστορική ευθύνη της Αριστεράς έναντι των λαϊκών στρωμάτων να μη φτάσουμε στο Grexit. «Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του. Ανάμεσα σε μία κακή και σε μία καταστροφική επιλογή είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο. Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει» τόνισε.
Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να σου ζητούν τα λεφτά ή τη ζωή σου...».
Ο κ. Τσίπρας έθεσε και θέμα δεδηλωμένης, καθώς όπως είπε «δεν θα δεχτούμε να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία».
Κείμενο υπέρ της εξόδου από το ευρώ κατέθεσαν 5 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας
Με τις υπογραφές των Στάθη Λεουτσάκου, Αντώνη Νταβανέλου, Σόφης Παπαδόγιαννη, Κώστα Λαπαβίτσα και Θανάσης Πετράκου καλούν τον πρωθυπουργό να απορρίψει τον εκβιασμό των δανειστών, ωστόσο λένε πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση.
Οπως λένε η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει πρόγραμμα γέφυρα για μετάβαση στον εθνικό νόμισμα. «Παρ' όλαυτα η κυβέρνηση έστω και τώρα μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους εκβιασμούς των θεσμών με το δίλημμα πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή του χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους», τονίζουν.
Σχετικά με το δημοψήφισμα αναφέρουν: «Το δημοψήφισμα κατέδειξε τη βούληση του λαού για την οριστική απόρριψη της λιτότητας ανεξάρτητα από τα διλήμματα που του έθεσε το ξένο και το εγχώριο κατεστημένο».
Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από το βήμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε την αντίθεσή του με την πρόταση της κυβέρνησης στους εταίρους, δείχνοντας τον... τόνο των αντιδράσεων εντός ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κρατά σαφείς αποστάσεις από την κυβερνητική πρόταση προς τους δανειστές. «Η ελληνική πρόταση δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα και θετική προοπτική στη χώρα», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έχει υπογράψει το κείμενο που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Λίγο αργότερα, εξερχόμενος της συνεδρίασης της ΚΟ και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα πράξει, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε «Η θέση μου είναι σαφής και έχει καταγραφεί στην Κ.Ο. και στην κυβερνητική σύσκεψη, αλλά δεν γίνεται εδώ ψηφοφορία, ψηφοφορία θα γίνει στη Βουλή»
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν στις ομιλίες τους και οι Κώστας Λαπαβίτσας, Θανάσης Πετράκος και Αλέξης Μητρόπουλος, που έδειξαν την έντονη αντίδρση τους στο περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης.
Διεκόπη η ΚΟ των ΑΝΕΛ
Οριακό είναι το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τέσσερις βουλευτές να δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν την συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους Παύλο Χαϊκάλη, Σταυρούλα Ξουλίδου, Νίκο Μαυραγάνη και Χαρίσιο Κατανά που κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τάχθηκαν κατά της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές. Η διαφοροποίηση των τεσσάρων βουλευτών ανάγκασε τον Πάνο Καμμένο να διακόψει την συνεδρίαση και να ζητήσει εσπευσμένα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικών ελιγμών προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση ώστε να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους θα δώσει το Ποτάμι, όπως αποφασίστηκε στην Κ.Ο. του κόμματος που συνεδρίασε το μεσημέρι.
«Η Ν.Δ. ξεκαθαρίζει προς τον πρωθυπουργό: Σου δίνουμε την εξουσιοδότηση να φέρεις συμφωνία, σου δίνουμε όχι μόνο εξουσιοδότηση, αλλά εντολή να αποτρέψεις την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη και το ευρώ», είπε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Ευ. Μεϊμαράκης στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει τη θέση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών «όχι στη ρήξη με τους εταίρους, ναι σε συμφωνία, ναι στην Ευρώπη και στο ευρώ» στο νομοσχέδιο που κατέθεσε για την παροχή εξουσιοδότησης, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους εταίρους.
Εξουσιοδότηση από τη Βουλή ζητά ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο για να διαπραγματευθούν με τους δανειστές, ενώ τις ελληνικές προτάσεις αξιολογούν οι οι τρεις θεσμοί -Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ-, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επιβεβαίωσε την έγκαιρη παραλαβή των προτάσεων της Αθήνας το βράδυ της Πέμπτης.
Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ δήλωσε νωρίτερα πως θα μπορούσε να υπάρξει «σημαντική απόφαση» στο Eurogroup του Σαββάτου, χαρακτηρίζοντας εμπεριστατωμένη τη νέα ελληνική πρόταση. Λίγο αργότερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι δεν θα γίνει Συνοδος Κορυφής την Κυριακή εάν αύριο το Εurogroup καταληξει σε συμφωνία για νέο πρόγραμμα.
Επιφυλακτικό το Βερολίνο
Η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων θα γίνει από τους αρμόδιους θεσμούς, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι μόνο εφόσον η Αθήνα δείξει ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να ζητήσει από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση.
«Το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας εξέπνευσε. Χρειαζόμαστε ένα πολυετές νέο πρόγραμμα, το οποίο θα πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τις δαπάνες και υποχρεώσεις που συζητούνταν τον Ιούνιο. Μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση περιγράψει σοβαρά και αξιόπιστα ως βασικούς πυλώνες το τι είναι διατεθειμένη να κάνει σε αυτή την μακρά μεταρρυθμιστική πορεία, καθώς και εάν ονομάσει και τα λεγόμενα prior actions, θα μπορέσει η κυβέρνηση να ζητήσει από την Βουλή την εξουσιοδότηση για έναρξη διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα» είπε ο κ. Ζάιμπερτ.
Το μέτωπο εντός Ελλάδος
Αντιμέτωπος με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το βαρύ πακέτο μέτρων που συνοδεύει το αίτημα για τριετές πρόγραμμα από τον ESM, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.
Με έγγραφο της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε στις Επιτροπές α) Οικονομικών Υποθέσεων, β) Κοινωνικών Υποθέσεων, γ) Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και δ) Παραγωγής και Εμπορίου. Η επιτροπή δηλαδή έχει προθεσμία να υποβάλει την έκθεσή της μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, με το ένα σενάριο είναι να εισαχθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί το ξημέρωμα, άλλη εκδοχή να εισαχθεί αύριο το πρωί και να έχει ψηφιστεί μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου και τρίτη εκδοχή να συμπηχθεί ο χρόνος των επιτροπών και να μπει στην Ολομέλεια σήμερα Παρασκευή.
Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει την πρόταση ως βάση διαπραγμάτευσης ώς τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Η τοποθέτηση των εισηγητών ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.
Η κυβέρνηση επιδιώκει «χώρο και χρόνο» για την χώρα, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας κατά την συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής του νομοσχεδίου για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM). Διατύπωση ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει σε ρήξη ζήτησε η Ν. Δ.
«Πέντε μήνες διαπραγματευτήκαμε σκληρά για μια συμφωνία βιώσιμη, που θα αναδιανέμει τα βάρη σε όσους κατέχουν τον πλούτο», είπε ο Δ. Βίτσας δεσμευόμενος ότι η τελική συμφωνία θα έλθει στη Βουλή.
Επιδιώκουμε συμφωνία που να λέει ότι χρέος δεν είναι βιώσιμο, που δεν θα αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομία και θηλιά στην κοινωνική ζωή, υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «»ένα είδος συμφωνίας που δεν ικανοποιεί καμία πλευρά, αλλά εκπληρώνει μια εκατέρωθεν ανάγκη».
«Στο μενού υπάρχουν δύο πιάτα: συμφωνία ή στήριξη της χειμαζόμενης από ανθρωπιστικής κρίσης Ελλάδα», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει ρητή δέσμευση στο κε
Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ανακατανομή των βαρών
Η άλλη πλευρά περιμένει μία πρόταση που να δείχνει ότι η διαδικασία ξαναμπαίνει στις ράγες, εκτίμησε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί γρήγορα να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει προκληθεί από τα capital controls, καθώς είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με την Κύπρο.
Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν παίρνει εντολές τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε ότι ασκούσε μεγάλη πίεση και στις άλλες 18 χώρες για να βρεθεί λύση. «Η σαφής διατύπωση θα βοηθήσει για την άρση της ασφυξίας», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, διερωτήθηκε: «Απορώ γιατί κερδίζουμε εκλογές. όσο λάθος κάναμε; Μήπως ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι έχουμε κάνει μία τεράστια προσπάθεια και η γραμμή δεν υπογράφουμε μία συμφωνία να ναι κι ό,τι να ναι είναι ένα αβαντάζ;».
«Το βασικό ερώτημα που θέλει ο λαός να απαντηθεί είναι αν είναι μία καλή συμφωνία αυτή. Δεν είναι καιρός ούτε για θριαμβολογίες ούτε για χαρές ούτε για γέλια. Θεωρούμε ότι θα είναι μία πολύ δύσκολη συμφωνία. Κανείς δεν θριαμβολόγησε μετά το δημοψήφισμα» ανέφερε.
Η κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ανακατανομή των βαρών είπε ο κ. Τσακαλώτος και εξήγησε πως αρκετά μέτρα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «βελτιώσεις σε σχέση με την πρόταση Γιούνκερ».
«Γι αυτό υπάρχει αύξηση εισφοράς για εισοδήματα 30.000 και πάνω, αύξηση φορολογίας σε εφοπλιστές, του φόρου πολυτελείας. Λαμβάνουμε πολλά μέτρα για φοροδιαφυγή και δημιουργία περιουσιολογίου» διευκρίνισε μεταξύ άλλων.
Χωρίς ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση ΚΟ και ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς ψηφοφορία και με πολλές εντάσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της KΟ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μία συναισθηματική δευτερολογία ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ιστορική ευθύνη της Αριστεράς έναντι των λαϊκών στρωμάτων να μη φτάσουμε στο Grexit. «Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του. Ανάμεσα σε μία κακή και σε μία καταστροφική επιλογή είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο. Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει» τόνισε.
Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να σου ζητούν τα λεφτά ή τη ζωή σου...».
Ο κ. Τσίπρας έθεσε και θέμα δεδηλωμένης, καθώς όπως είπε «δεν θα δεχτούμε να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία».
Κείμενο υπέρ της εξόδου από το ευρώ κατέθεσαν 5 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας
Με τις υπογραφές των Στάθη Λεουτσάκου, Αντώνη Νταβανέλου, Σόφης Παπαδόγιαννη, Κώστα Λαπαβίτσα και Θανάσης Πετράκου καλούν τον πρωθυπουργό να απορρίψει τον εκβιασμό των δανειστών, ωστόσο λένε πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση.
Οπως λένε η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει πρόγραμμα γέφυρα για μετάβαση στον εθνικό νόμισμα. «Παρ' όλαυτα η κυβέρνηση έστω και τώρα μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους εκβιασμούς των θεσμών με το δίλημμα πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή του χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους», τονίζουν.
Σχετικά με το δημοψήφισμα αναφέρουν: «Το δημοψήφισμα κατέδειξε τη βούληση του λαού για την οριστική απόρριψη της λιτότητας ανεξάρτητα από τα διλήμματα που του έθεσε το ξένο και το εγχώριο κατεστημένο».
Νωρίτερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από το βήμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε την αντίθεσή του με την πρόταση της κυβέρνησης στους εταίρους, δείχνοντας τον... τόνο των αντιδράσεων εντός ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κρατά σαφείς αποστάσεις από την κυβερνητική πρόταση προς τους δανειστές. «Η ελληνική πρόταση δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα και θετική προοπτική στη χώρα», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έχει υπογράψει το κείμενο που έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Λίγο αργότερα, εξερχόμενος της συνεδρίασης της ΚΟ και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι θα πράξει, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε «Η θέση μου είναι σαφής και έχει καταγραφεί στην Κ.Ο. και στην κυβερνητική σύσκεψη, αλλά δεν γίνεται εδώ ψηφοφορία, ψηφοφορία θα γίνει στη Βουλή»
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν στις ομιλίες τους και οι Κώστας Λαπαβίτσας, Θανάσης Πετράκος και Αλέξης Μητρόπουλος, που έδειξαν την έντονη αντίδρση τους στο περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης.
Διεκόπη η ΚΟ των ΑΝΕΛ
Οριακό είναι το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τέσσερις βουλευτές να δηλώνουν πως θα καταψηφίσουν την συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους Παύλο Χαϊκάλη, Σταυρούλα Ξουλίδου, Νίκο Μαυραγάνη και Χαρίσιο Κατανά που κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τάχθηκαν κατά της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές. Η διαφοροποίηση των τεσσάρων βουλευτών ανάγκασε τον Πάνο Καμμένο να διακόψει την συνεδρίαση και να ζητήσει εσπευσμένα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός του και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικών ελιγμών προκειμένου να καμφθούν οι ενστάσεις.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση ώστε να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους θα δώσει το Ποτάμι, όπως αποφασίστηκε στην Κ.Ο. του κόμματος που συνεδρίασε το μεσημέρι.
«Η Ν.Δ. ξεκαθαρίζει προς τον πρωθυπουργό: Σου δίνουμε την εξουσιοδότηση να φέρεις συμφωνία, σου δίνουμε όχι μόνο εξουσιοδότηση, αλλά εντολή να αποτρέψεις την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη και το ευρώ», είπε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο Ευ. Μεϊμαράκης στη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει τη θέση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών «όχι στη ρήξη με τους εταίρους, ναι σε συμφωνία, ναι στην Ευρώπη και στο ευρώ» στο νομοσχέδιο που κατέθεσε για την παροχή εξουσιοδότησης, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους εταίρους.