Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου που ενέκρινε το πακέτο με τα μέτρα, που οφείλει να αποστείλει μέχρι το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση προς τον ESM, ως την αναγκαία προϋπόθεση για το τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που έχει ζητήσει πριν από λίγα 24ωρα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαίωσε πως η ελληνική πρόταση θα κατατεθεί σε λίγες ώρες, «όπως συμφωνήθηκε».
Σχετικά με τα χρήματα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό θα καθοριστεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, οι οποίες βρίσκονται σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αλλά και ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος δήλωσαν αισιόδοξοι για επίτευξη συμφωνίας, με τον κ. Σακελλαρίδη να απορρίπτει τα περί κρυφού σχεδίου για επιστροφή στη δραχμή.
Ποια μέτρα προβλέπονται
Από βδομάδα αλλάζουν όλα καταρχήν στο ΦΠΑ, εάν επιτευχθεί συμφωνία:
-Στο 23% θα πάει η εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα.
-Στο 13% τα ξενοδοχεία και το ηλεκτρικό,.
Στο 6% φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα διατηρηθεί η έκπτωση 30% για τα νησιά του Αιγαίου.
Έτσι όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, θα έχουν ΦΠΑ 23% από 13% που είναι τώρα. Στο 23% θα μεταταχθούν και: υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, αεροπλάνων, πλοίων, κόμιστρα ταξί), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων).
Οι τιμές όλων των παραπάνω ειδών και υπηρεσιών θα αυξηθούν άμεσα κατά 8,85%.
Στα φορολογικά μέτρα δεν αποκλείεται να αυξηθούν άμεσα οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, τα οποία θα αποκτηθούν εντός του τρέχοντος έτους.
Οι νέοι προτεινόμενοι αυξημένοι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύηςδιαμορφώνονται ως εξής:
-2% (από 1,4%) για ετήσια εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ
-4% (από 2,1%) για ετήσια εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
-6% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
-8% (από 2,8%) για ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
-Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%, από το 10% στο 13% του αντίστοιχου τεκμηρίου διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών και παλαιότητας μέχρι 10 ετών, τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ο φόρος θα επεκταθεί και στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.
Τα συνταξιοδοτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν από Δευτέρα αν υπάρξει συμφωνία
Η Αθήνα δεσμεύεται για την εφαρμογή άμεσων μέτρων στο συνταξιοδοτικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτά είναι:
-Η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η αύξηση της ποινής σε περιπτώσεις πρόωρης εξόδου.
Πάντως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν στο συνταξιοδοτικό θα μπουν και νέα άμεα μέτρα.
Όπως γνωστοποιήθηκε από τις Βρυξέλλες συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 16.00 ώρα Ελλάδας, ενώ την Κυριακή στις 17.00 ώρα Ελλάδας θα γίνει Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.
Την ίδια μέρα, στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ποιοι Υπουργοί συμφώνησαν - Ποιοι εξέφρασαν ενστάσεις
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, όταν ρωτήθηκε, εξερχόμενος του Μαξίμου, αν η πρόταση θα περάσει από τη Βουλή απάντησε: «Φυσικά και θα περάσει, είναι υπό συζήτηση όλα».
Στο μεταξύ στο μέγαρο Μαξίμου έσπευσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να οριστούν οι έκτακτες συνεδριάσεις της Βουλής, αφού πρέπει να περάσουν τα προαπαιτούμενα, πρωτίστως το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
«Οπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων υπό πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λίγες ώρες, σε λίγη ώρα, θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί.
Γνωρίζετε καλά οτι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος ενώ ενστάσεις εξέφρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της έγκρισης της ελληνικής πρότασης από το κυβερνητικό συμβούλιο, η ιστοσελίδα iskra που απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δημοσίευσε σχετικό άρθρο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η πρόταση «εγκρίθηκε με πλειοψηφία».
"Άνοιξε ο δρόμος για συμφωνία με τους "θεσμούς"; είναι ο τίτλος της ανάρτησης, που έχει ως εξής:
"Εγκρίθηκε με πλειοψηφία η πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους «θεσμούς» από τοΚυβερνητικό Συμβούλιο, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε ότι σε λίγες ώρες θα κατατεθεί.
«Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση όπως ακριβώς έχει περιγραφεί», είπε ο κ. Καμμένος.
Ερωτηθείς αν το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση απάντησε ότι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και προχωρούν οι διαδικασίες.
Σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ και πρόκειται να κατατεθεί στο Eurogroup του Σαββάτου".

Ο υπουργός Αμυνας ρωτήθηκε και για την κατάργηση της έκπτωση στα νησιά σενάριο στο οποίο έχει εκφράσει ζωηρότατες ενστάσεις, απειλώντας ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση.
«Μην βιάζεστε τόσο πολύ» αρκέστηκε να πει.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο υπουργός Αμυνας ανήρτησε αυτό το τουίτ:
«Το θέμα ειδικού καθεστώτος των νησιών καλύπτεται από το Σύνταγμα άρθρο 101 και τη συνθήκη του Άμστερνταμ», έγραψε ο κ. Καμμένος στο Twitter λίγο μετά τις 19:00.


iefimerida.gr, in.gr, naftemporiki.gr