19.11.15

Επιτροπή ειρήνης Αρκαδίας - Στη μνήμη του συμπατριώτη μας Αγωνιστή Ευ. Μαχαίρα

Με βαθιά συγκίνηση και τιμή αποχαιρετήσαμε το Σάββατο 14 του Νοέμβρη, το συναγωνιστή και πατριώτη μας από τα Αγιωργήτικα Αρκαδίας, Ευάγγελο Μαχαίρα
Ο Ευάγγελος Μαχαίρας ανέπτυξε πλούσια αγωνιστική δράση κατά τη διάρκεια της Κατοχής, μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο. Για τη δράση του αυτή υπέστη όλων των ειδών τις διώξεις την περίοδο 1946-1950, ενώ σώθηκε από βέβαιο θάνατο μετά από διεθνή κινητοποίηση. Υπήρξε δικηγόρος εργαζομένων και διωκόμενων για πολιτικούς λόγους. Πήρε μέρος στη συνδικαλιστική δράση στο χώρο των δικηγόρων το 1977, εκλέχτηκε αντιπρόεδρος και το 1981 πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. 
Από το 1955 συμμετείχε στις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας. Το 1989 εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και το 1990 πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, του οποίου επίτιμος πρόεδρος ήταν από το 1996.
Ως Αρκάδες είμαστε περήφανοι για το μεγαλείο της ανιδιοτελούς προσφοράς του. Έθεσε όχι μόνο την επιστήμη του, αλλά και  τη ζωή του στην πάλη ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό, στο πλευρό της εργατικής τάξης, παλεύοντας για κοινωνική απελευθέρωση, εθνική ανεξαρτησία, για τη φιλία των λαών και την παγκόσμια Ειρήνη. Είμαστε περήφανοι, γιατί τον γνωρίσαμε από κοντά και περπατήσαμε πολλές φορές στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη  στις πορείες Ειρήνης από την Κερασίτσα στην Τρίπολη.
Η μνήμη του θα μας συντροφεύει σε όλους τους λαϊκούς αγώνες κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας για μια κοινωνία δίκαιη και ειρηνική.
Εκ μέρους των μελών και φίλων της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του και αντί για στεφάνι προσφέρουμε 100€ στην Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου