20.11.15

ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ! Αρνούνται το επίδομα στη μικρή Ασπα επειδή… νοσηλεύεται σε ίδρυμα!

Στερούν το βοήθημα από παραπληγική κοπέλα με… 99% αναπηρία

Ένα απίστευτο Γολγοθά βιώνει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ένα παραπληγικό κορίτσι, στο οποίο αρνούνται να χορηγήσουν το επίδομα που δικαιούται με «αστείες» δικαιολογίες και… εφευρέσεις.
Πρόκειται για την μικρή Ασπασία Μπόγρη, η οποία τον Αύγουστο του 2013 είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο όταν ο ίδιος της ο πατέρας την πυροβόλησε εξ επαφής μετά τη μεσημεριανή τους έξοδο για φαγητό στην πλατεία Λαϊκής Αγοράς του Άργους για να εκδικηθεί τη μητέρα της, με την οποία βρισκόταν σε διάσταση.
Ο  παιδοκτόνος στη συνέχεια αυτοκτόνησε με το ίδιο όπλο, όμως η 17χρονη τότε κοπέλα μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΚΑΤ όπου κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
Έκτοτε παραμένει καθηλωμένη στο κρεβάτι της και ζει καθημερινά το ίδιο δράμα, αφού επικοινωνεί μόνο με τα μάτια και μετά βίας αναπνέει μόνη της, χωρίς υποστήριξη, ενώ μόλις πρόσφατα κατάφερε να λάβει τροφή κανονικά από το στόμα.
Την ίδια ώρα, το κράτος αντί να βρίσκεται στο πλευρό της στέκεται απέναντι, βάζοντας στην τραγική οικογένεια επιπλέον εμπόδια.
Η Ασπασία, 19 ετών σήμερα, πέρασε από επιτροπή ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας), ωστόσο δεν δικαιούται το επίδομα των 670 ευρώ από τον ΟΓΑ διότι εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο ειδικό κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Animus στη Λάρισα ενώ η επιτροπή της έβγαλε αναπηρία…99 % εφ’ όρου ζωής και όχι 100 %, όπως απαιτείται από το νόμο.
Ωστόσο, η μητέρα της κ. Σπυριδούλα Φατούρου βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση και αδυνατεί πλέον να ανταπεξέλθει στα δυσβάσταχτα έξοδα της αποθεραπείας. Η ίδια αρθρώνει κραυγή απόγνωσης, ζητώντας από το κράτος να χορηγήσει επιτέλους στην κόρη της το επίδομα που δικαιούται.
«Γιατί να κόψουν το επίδομα από την Ασπασία ή από οποιοδήποτε άλλο παιδί σε παρόμοια κατάσταση» αναρωτιέται η δύστυχη μάνα, που όπως εξηγεί το βοήθημα αυτό –αν και μικρό- της είναι απολύτως απαραίτητο.
«Εγώ δεν ξέρω από νόμους και διατάξεις. Εγώ ξέρω ότι το παιδί μου είναι καθηλωμένο στο κρεβάτι επί 20 μήνες και δεν παίρνει κανένα επίδομα. Και σαν να μην έφτανε αυτό μου ακύρωσαν και το επίδομα “τρίτου προσώπου”, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι το παιδί μου με 99% αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής της είναι σε θέση να εξυπηρετηθεί μόνη της» αναφέρει η εξοργισμένη γυναίκα.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης εξήγησε ότι πρόκειται για εξωιδρυματικό επίδομα το οποίο χορηγείται αυστηρά και μόνο σε όσους δεν νοσηλεύονται.
Σύμφωνα με τον κ. Μπακαλέξη, ο ΟΓΑ έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στην περίπτωση του άτυχου κοριτσιού συμβουλεύοντας την μητέρα του σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να κινήσει όλο αυτό το διάστημα.
Όπως είπε το Δεκέμβριο θα καταβληθεί στην οικογένεια το επίδομα για το τρίμηνο Μάρτιος - Μάιος του 2014, δηλαδή ακριβώς πριν εισαχθεί η Ασπασία σε κλινική.
Επιπλέον, ενημέρωσε πως το αίτημα για σύνταξη αναπηρίας έγινε δεκτό και η καταβολή της θα ξεκινήσει η καταβολή της.
Μέχρι τότε, όμως, μητέρα και κόρη παραμένουν «όμηροι» ενός ανάλγητου κράτους…

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου