21.11.15

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ 11-18 ΕΤΩΝ - Ευρωπαϊκός μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας βίντεο σχετικά με τη νανοτεχνολογία


Ευρωπαϊκός μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας βίντεο σχετικά με τη νανοτεχνολογία

Έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό βίντεο για μαθητές ηλικίας 11-18 ετών συνδιοργανώνουν το ευρωπαϊκό έργο NanoDiode και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ομοσπονδιών Δημοσιογράφων Επιστήμης (EUSJA).       Οι μαθητές καλούνται να παίξουν το ρόλο των δημοσιογράφων και να παράγουν ένα βίντεο με επίκεντρο τη νανοτεχνολογία, αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τι είναι η νανοτεχνολογία, ποια προϊόντα νανοτεχνολογίας γνωρίζετε ή χρησιμοποιείτε και ποιες εφαρμογές της θα θέλατε ή δεν θα θέλατε να δείτε στο μέλλον.
      Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές ή ομάδες μαθητών από όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ευρώπη -και φυσικά από την Ελλάδα. Το βίντεο πρέπει να είναι διάρκειας δύο έως δέκα λεπτών στην αγγλική γλώσσα (ή με αγγλικούς υπότιτλους), συνοδευόμενο από μια σύντομη περιγραφή στα αγγλικά.
      Τα βίντεο μπορούν να περιλαμβάνουν αφήγηση, συνεντεύξεις, ομιλίες, κινούμενα σχέδια, κόμικς, τραγούδια κ.λπ. Οι μαθητές θα μπορούσαν να μιλήσουν με επιστήμονες, κατασκευαστές νανο-προϊόντων, εκπρόσωπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, συγγενείς, φίλους, συμμαθητές και καθηγητές τους.
      Όλα τα βίντεο θα πρέπει να παραδοθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου. Θα αναρτηθούν στο κανάλι YouΤube του NanoDiode και στη σελίδα του NanoDiode στο Facebook, όπου θα ψηφιστούν από το κοινό έως τις 31 Δεκεμβρίου.
      Τον Ιανουάριο του 2016, μία επιτροπή, αποτελούμενη από τους εταίρους του NanoDiode, θα επιλέξει τα καλύτερα βίντεο, λαμβάνοντας υπόψη τις ψήφους του κοινού (50% κριτική επιτροπή - 50% κοινό). Οι παραγωγοί των καλύτερων βίντεο θα βραβευθούν με μία επίσκεψη σε ένα εργαστήριο νανοτεχνολογίας ενός εταίρου του NanoDiode.
        Για περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://www.nanodiode.eu/activities/video-contest/.
      Η νανοτεχνολογία
      Η νανοτεχνολογία βρίσκεται πια σχεδόν παντού γύρω μας. Εφαρμογές και πρωτοποριακά υλικά σε διαστάσεις τόσο μικρές που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, βρίσκουν εφαρμογή σε ιατρική, ηλεκτρονική, παραγωγή ενέργειας, καταναλωτικά προϊόντα και άλλα πολλά. Μεταξύ άλλων:
      * Στην ιατρική, νανοσωματίδια σε μέγεθος μορίων παρέχουν φάρμακα σε ασθενή κύτταρα στο σώμα μας.
      * Η νανοτεχνολογία βελτιώνει τις δυνατότητες των ηλεκτρονικών συσκευών, μειώνοντας το βάρος τους και την κατανάλωση ενέργειας.
      * Με τη χρήση νανοτεχνολογίας δημιουργούνται ελαφρύτερες και μεγαλύτερης διάρκειας κυψέλες καυσίμου.
      * Η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται για να μειώσει το κόστος των καταλυτών που χρησιμοποιούνται σε κυψέλες καυσίμου για την παραγωγή ιόντων υδρογόνου.
      * Νανοϋλικά βελτιώνουν τις γεύσεις των τροφίμων, την ασφάλεια και την ποιότητά τους.
      * Νανοσωλήνες ενισχύουν και ενδυναμώνουν τις κατασκευές.
      * Πρωτοποριακά υφάσματα με νανοϋλικά ήδη κυκλοφορούν. Μεταξύ άλλων, δημιουργούνται ρούχα που απωθούν το νερό.
      Όμως οι χρήσεις της νανοτεχνολογίας ενέχουν και κινδύνους. Γι' αυτό, η κοινωνία, ξεκινώντας από τους μαθητές, πρέπει να προβληματισθεί πάνω στο ερώτημα: «Τι είδους νανοτεχνολογία θέλουμε;»

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου